10 lucruri despre coeficientul României în ierarhia handbalului feminin, la nivel de cluburi. Oltchim și HC Zalău au adus 80% din puncte. HCM Baia Mare încă mai poate salva sezonul european

Evoluțiile Oltchimului din perioada 2010-2013 înseamnă 52% din punctele obținute de România în ierarhia EHF. Au mai contribuit cu puncte HC Zalău, Dunărea Brăila, „U” Cluj și Tomis Constanța

În urmă cu câteva zile, ProSport publica un articol, în urma înfrângerilor pe linie ale echipelor românești în cupele europene, în care concluzionam faptul că handbalul feminin încă trăiește de pe urma Oltchimului, dar și faptul că Liga Națională nu este deocamdată între primele trei ligi ca valoare din Europa.

Citiți aici concluziile după ultimul weekend românesc în cupele europene.

În urma calculelor efectuate pe baza modului de punctaj implementat de EHF încă de acum câțiva ani, ProSport este în măsură să prezinte și contribuția fiecărei echipe în parte la coeficientul cu care România a intrat în cupele europene – sezonul 2014-2015.

1. Liga Națională a pornit de pe poziția a 5-a, având un punctaj de 74.67, fiind situată după Ungaria, Danemarca, Norvegia și Rusia. La calcularea coeficientului au contat cele mai bune rezultate obținute de echipele românești în fiecare competiție în care țara noastră a avut alocate locuri din partea EHF. De exemplu, dacă România a avut în sezonul 2012-2013, în Cupa EHF, două reprezentante, HC Zalău și Dunărea Brăila, la determinarea coeficientului a fost luată în calcul doar performanța echipei care a parcurs cele mai multe tururi (echipa lui Gheorghe Tadici). Punctajul pentru sezonul 2014-2015 s-a calculat pe baza rezultatelor obținute în edițiile 2010-2011, 2011-2012, 2012-2013. Adică sezoanele în carte Oltchim a prins două semifinale de Champions League, iar HC Zalău o finală de Cupa EHF (2012) și o semifinală (2013).

2. Performanțele de vârf în cele trei competiții, Liga Campionilor, Cupa Cupelor și Cupa EHF (pentru ultimele două întreceri se acordă bonusuri identice pentru performanță) au fost înregistrrate în cele trei sezoane amintite de Oltchim (3 ediții), HC Zalău (2 ediții), Dunărea Brăila (2 ediții), „U” Cluj (1 ediție), Tomis Constanța (1 ediție). 

3. Înainte de a preciza punctajul fiecărei echipe în parte, trebuie menționat faptul că bonusurile oferite de EHF în Liga Campionilor sunt superioare celor din Cupa Cupelor, Cupa EHF și Challenge Cup. Exemplu sezonul 2012-2013: Oltchim a primit un bonus de 28 de puncte pentru clasarea pe locul 1 în faza grupelor,  echivalentul acestei performanțe în Cupa EHF, în care a jucat HC Zalău, fiind sferturi de finală, cu bonus de 17 puncte.

4. România a ajuns pe locul 5 în ierarhia EHF grație, în primul rând, Oltchimului, care a adunat 356 de puncte (puncte câștigate și bonusuri) în perioada 2010-2013. Ceea ce înseamnă un procentaj de 52% din punctajul total al țării noastre în clasamentul coecficienților. După cum bine se observă, Oltchim a realizat un punctaj peste coeficientul de țară al României, având o medie de 118,6 puncte pe sezon. Cele două prezențe în semifinalele Ligii Campionilor (2012, 2013) au fost determinante.

5. Nici performanțele echipei HC Zalău nu pot fi trecute cu vederea. Trupa lui Gheorghe Tadici a însumat un total de 188 puncte, ceea ce reprezintă aproape 28% din coeficient. Celelalte trei echipe din România care au punctat în Europa, în perioada 2010-2013, au următoarele „scoruri” (bonusuri plus puncte): Dunărea Brăila – 55 puncte, „U” Cluj – 40 puncte, Tomis – 35 puncte.

6. Cele 5 echipe au însumat 672 de puncte. Coeficientul unei țări se obține împărțind la numărul de competiții în care a avut alocate locuri pe parcursul a ultimelor trei sezoane (cele care se iau în calcul): 74.67 puncte. România a avut în fiecare sezon locuri alocate în Liga Campionilor, Cupa EHF și Cupa Cupelor.

7. În sezonul 2015-2016, România va avea un coeficient mai mic. Va ieși din calcul anul competițional în care Oltchim a jucat în grupele principale și va intra ultimul sezon, în care nicio echipă nu a reușit să rupă gura târgului. Partea bună este că parte din performanțele echipei din Vâlcea va conta și pentru sezonul 2016-2017. România mai are totuși un sezon la dispoziție pentru a face un punctaj bun, adică să meargă cu reprezentante în tururile superioare

8. Foarte important! În cupele europene contează mai degrabă tururile parcurse decât punctele făcute. Spre exemplu, HCM Baia Mare a reușit să adune în acest sezon 38 de puncte din bonus și 6 puncte din victoriile obținute. Încă 1 punct l-a primit pentru participare.

9. Acest sezon european mai poate fi salvat de HCM Baia Mare, care încă deține șanse să ajungă în sferturile de finală ale Ligii Campionilor. Șansele unor calificări în fazele superioare ale Coronei Brașov, HCM Roman și chiar Dunărea Brăila, care are o dublă manșă în Cupa EHF cu Issy în Franța, par compromise. Toate trei sunt la un pas de a fi eliminate încă din faza optimilor.

10. Norocul României, pentru a se menține în topul de elită – Top 7, este că sunt puține națiuni care punctează pe trei fronturi. Dar nu trebuie subestimată însă forța lui Buducnost care, spre exemplu, poate ridica de una singură Muntenegru, dacă are trei sezoane consecutive bune în Champions League. Apoi este opțiunea acestei țări dacă vrea să-și înscrie mai multe echipe în Cupa EHF sau Cupa Cupelor, în cazul în care va pătrunde în Top 7

Știați că avem o pagină de Facebook dedicată handbalului?

 

Publicat: 11 02. 2015, 17:12
Actualizat: 11 02. 2015, 20:44