14 sau 16 echipe în viitorul sezon al Ligilor Naționale de Handbal? Sondajul ProSport scoate în evidență o solidaritate a cluburilor din Liga Zimbrilor | DEZBATERE

Cei doi antrenori Eliodor Voica si Daniel Anca se saluta dupa meciul de handbal masculin dintre CSM Bucuresti si HC Buzau, contand pentru Liga Zimbrilor, disputat in Sala Rapid din Bucuresti, luni 24 februarie 2019. © FOTO:Razvan Pasarica/SPORT PICTURES

Aproape 75% din cluburile care activează în Ligile Naționale sunt pentru înghețarea sezonului 2019-2020, conform unui sondaj efectuat de ProSport, chiar dacă Federația Română de Handbal și-a propus să reia calendarul competițional pe 31 mai. În toate variantele propuse pentru încheierea sezonului, la masculin nu se va mai juca play-off și play-out pentru că, pur și simplu, nu mai este timp. Dacă la vârf toată lumea a înțeles situația și este de acord că Dinamo merită titlul de campioană, în schimb, în subsolul ierarhiei problemele sunt mai complicate, pentru că CS HC Buzău și CSM Reșița nu-și mai pot apăra șansele de a se menține în prima ligă. De aici s-a născut și tema de discuție: „Cum ar trebui să se desfășoare viitorul sezon, cu 14 sau 16 echipe?”

Pentru că am tras cu un  ochi și la tot ce s-a întâmplat afară, în câteva campionate din Europa, în care s-a pus punct final sezonului, s-a anunțat deja faptul că viitorul sezon se va disputa cu un număr sporit de echipe. În Lidl Starligue (Franța, masculin), spre exemplu, Tremblay și Creteil mai aveau șanse reduse să se mențină în primul eșalon, dar toată lumea a căzut de acord că aceste echipe trebuie salvate, în primul rând din rațiuni economice. De asemenea, la feminin, s-a anunțat creșterea 14 echipe înainte de a fi adoptată o decizie finală în privința acestui sezon. Suedia a acceptat să joace chiar cu 15 echipe la masculin în următorul sezon, în condițiile în care lucrurile nu erau clare la retrogradare. În Ungaria nu retrogradează nimeni. În schimb, în Danemarca la feminin a existat reversul medaliei. Skandenborg și Aalborg erau la egalitate de puncte, mai exista și un meci direct, dar federația daneză a decis retrogradarea ultimei echipe. Este una dintre „nedreptățile” consemnate în această perioadă prin înghețarea campionatelor, alături de cazul „Siofok” din Ungaria.

62,96% susțin că viitorul sezon ar trebui să se dispute cu 16 echipe la start. Procentul e și mai mare la masculin

Cum va gestiona Federația Română de Handbal problema de la masculin, în zona retrogradării? CS HC Buzău și CSM Reșița nu mai pot urca în clasament în sezonul regulat, fiind la 10 puncte distanță, respectiv 11 puncte de CSM Vaslui (locul 12). Diferența s-ar fi ajustat însă la 1-2 puncte la startul play-out-ului. Așadar, alte șanse… Și la feminin lucrurile sunt destul de neclare, din moment ce azi nu există o certitudine că șapte etape pot fi disputate în luna iunie. U Cluj (locul 12) și AHCM Slobozia sunt despărțite de două puncte cu șapte etape înainte de final, reprezentanta județului Ialomița având și restanța cu CSM București. Având toate aceste date, ProSport a întrebat cluburile din Ligile Naționale dacă viitorul sezon ar trebui să se desfășoare cu 14 sau 16 echipe?

62,96% susțin că viitorul sezon ar trebui să se dispute cu 16 echipe la start. Vorbind strict de sectorul masculin, unde play-out-ul se anulează, procentajul este și mai sus, de 71,42%. Cei mai mulți consideră că așa ar fi corect să se întâmple în cazul echipelor clasate azi pe locurile 13-14. Tot pe această temă, CS HC Buzău și-a susținut cauza: „Dacă se schimbă regulile în timpul jocului, chiar dacă nu este vina nimănui, nu poți să vii să decapitezi pe cineva”.

Există și niște cazuri particulare. Dintre cei care au spus că ar merge pe varianta cu „14” echipe sunt și oficiali care spun că nu ar fi o problemă foarte mare dacă s-ar vota, totuși, să se ajungă la 16 echipe, așa cum a afirmat Daniel Kotecz. Inclusiv Cristina Vărzaru, secretarul general al FR de Handbal, a susținut că varianta cu 16 echipe în campionat ar fi o soluție: „Poate fi una dintre opțiuni, dar nu este acum cea prioritară. Trecem printr-o situație anormală în această perioadă și trebuie să ne adaptăm cu sistemul competițional. Singur, nu toată lumea va fi mulțumită, indiferent de opțiunile adoptate”. Este deocamdată neclar ce echipe își doresc promovarea în Ligile Naționale, pentru că o posibilă decizie de mărire a numărului de echipe ar putea fi influențată și de acest aspect.

Pe pe altă parte, Gheorghe Tadici și Gabriel Armanu au declarat că un un plus de două echipe va avea efecte benefice, pentru că ar însemna apariția a patru noi centre (două la feminin, două la masculin), cu o creștere de cel 70 de jucători la nivelul primelor ligi.

Opțiunile pentru 14 sau 16 echipe în Ligile Naționale din sezonul 2020-2021:

FEMININ

  • SCM Rm. Vâlcea (Florin Verigeanu): 14
  • CSM București (Vlad Enăchescu): 14
  • Minaur Baia Mare (Daniel Kotecz): 14
  • Gloria Buzău (Ovidiu Mihăilă): 16
  • Dunărea Brăila (George Caranica): 16
  • Gloria Bistrița (Horațiu Pașca): 16
  • Măgura Cisnădie (Alexandru Weber): 16
  • HC Zalău (Gheorghe Tadici): 16
  • SCM Craiova (Bogdan Burcea): 14
  • CSM Slatina (Victorina Bora): 14
  • Rapid București (Bogdan Vasiliu): 16
  • U Cluj (Mircea Cucuian): 16
  • AHCM Slobozia (Nicolae Goidea): 14

MASCULIN

  • Dinamo București (Daniel Georgescu): 16
  • Potaissa Turda (Flaviu Sâsâeac): 14
  • Minaur Baia Mare (idem feminin): 14
  • HC Dobrogea Sud (Rudi Stănescu): 16
  • CSM București (idem feminin): 14
  • Steaua (Vasile Stângă): 14
  • Dunărea Călărași (Gabriel Armanu): 16
  • Poli Timișoara (Dan Dumitru): 16
  • CSM Focșani (Viorel Ciubotaru): 16
  • CSM Bacău (Sorin Tîrcă): 16
  • CSM Făgăraș (Lucian Fielk): 16
  • HC Vaslui (Leonard Bibirig): 16
  • CS HC Buzău (Georgian Băducu): 16
  • CSM Reșița (Cristi Pătru): 16

Gabriel Armanu: „Chiar dacă alții spun că s-ar dilua campionatul, până la urmă trebuie să fim corecți și față de celelalte competitoare”

Dar iată și câteva din opiniile exprimate de reprezentanți ai cluburilor:

Flaviu Sâsâeac (Potaissa Turda): „Un sezon cu 16 echipe nu mi-l pot imagina ca fiind o rețetă de succes. A pierde play-off-ul, spun eu că ne scade din atractivitatea competiției față de televiziuni, față de spectatori. Cred că ar fi un sezon foarte anost cu 16 echipe, cu patru echipe despre care s-ar ști că ar fi retrogradate dinainte de decembrie. Nu ar avea sens, s-ar dilua foarte tare competiția. Trebuie găsită formula să rămânem în 14 echipe. Trebuie întrebate cluburile din liga a doua, dacă vor să promoveze și dacă au perspectivă. Trebuie găsită o cale, în așa fel încât Liga Zimbrilor să rămână cu 14 formații”.

Rudi Stănescu (HC Dobrogea Sud): „Este foarte simplu, ne putem lua după ce au făcut alții. Iar alții cam asta au făcut, au mărit numărul de echipe din prima ligă. Este o variantă bună cu 16 echipe. Dacă nu se mai poate juca play-out, să nu retrogradeze nimeni. Dacă în alte campionate puternice se întâmplă lucrul acesta, nu văd de ce nu s-ar întâmpla și la noi”.

Dan Dumitru (Poli Timișoara): „Nu fac lobby nimănui, dar o luăm logic. Dacă renunțăm la play-out, se știe cine retrogradează (n.r. Buzău și Reșița). Nu ai o finalitate a campionatului pe teren, iar varianta cu cele 16 echipe este mai bună”.

Georgian Băducu (CS HC Buzău): „Cu siguranță, dacă se schimbă regulile în timpul jocului, chiar dacă nu este vina nimănui, nu poți să vii să decapitezi pe cineva. Ne-am făcut și noi niște strategii, vârful de formă a fost programat pentru cea mai importantă perioadă a sezonului, în play-out. Dacă se schimbă regulile jocului, nu poți să vii acum și să ne retrogradezi”.

Viorel Ciubotaru (CSM Focșani): „Pentru a fi corecți și față de ultimele clasate, care mai aveau șanse în play-out să se salveze de la retrogradare, ar trebui să se ridice campionatul la 16 echipe. Dacă vom putea rămâne financiar 16 echipe până la iarnă”.

Lucian Fielk (CSM Făgăraș): „Cu toate că anul acesta stăm mai binișor, aș prefera ca sezonul viitor să fie cu 16 echipe, să fie echitabil pentru toată lumea”

Gabriel Armanu (Dunărea Călărași): „În situația în care avem un compromis, această perioadă delicată, aș juca cu 16 echipe. Chiar dacă alții spun că s-ar dilua campionatul, până la urmă trebuie să fim corecți și față de celelalte competitoare. În plus, mai apar două orașe pe harta Ligii Naționale, ar mai putea fi câte 16-18 jucători, ai da de lucru și la alții. Mai popularizezi handbalul și în locațiile respective”.

Gheorghe Tadici: „Un astfel de centru, dacă produce la 2 ani măcar o jucătoare de vârf pentru echipa națională de tineret sau de senioare, este absolut justificat prezența lui, inclusiv eforturile financiare”

Vlad Enăchescu (CSM București): „Cred că ar trebui să rămână 14 echipe. Nu cred că este nevoie de mai multe echipe în prima ligă. Și așa sunt greu de ținut. Știu că federația ar putea să-și dorească mai multe echipe, din perspectiva popularizării, din perspectiva atragerii factorilor locali, sună mai bine cu 16. Dar în actualul context, cred că un an putem să mai stăm așa”.

Daniel Kotecz (Minaur): „Personal nu prea agreez un sistem cu 16 echipe, pentru că s-ar dilua competiția. Dar dacă majoritatea ar decide așa ceva, nu ar fi o problemă foarte mare”.

Gheorghe Tadici (HC Zalău): „Întotdeauna am fost pentru o arie de răspândire cât mai mare a handbalului și a performanței. 16 echipe înseamnă încă două centre unde există preocupare pentru handbal. Două echipe în plus ar conduce la încă patru etape, două intermediare în tur și două intermediare în retur. Un astfel de centru, dacă produce la 2 ani măcar o jucătoare de vârf pentru echipa națională de tineret sau de senioare, este absolut justificat prezența lui, inclusiv eforturile financiare”.

Ovidiu Mihăilă (Gloria Buzău): „Pentru a avea continuitate și echipele din liga secundă, văd un campionat cu 16 echipe, bineînțeles dacă formațiile din Divizia A au posibilitatea financiară să ducă sezonul în Liga Florilor. Patru meciuri în plus nu ar însemna foarte mult”.

Nicolae Goidea (AHCM Slobozia): „Cred că 14 echipe la momentul acesta ar fi OK. Doar de dragul de a avea mai multe echipe și să nu aibă capacitatea de a duce competiția la bun sfârșit din punct de vedere financiar, nu este în regulă. În privința retrogradării, ar fi puțin de discutat. Să rămână actualul clasament, iar pentru un loc în Divizia A ar trebui un turneu între echipele de pe locul 1 din cele patru serii din Divizia A”.

Foto: Razvan Pasarica/SPORT PICTURES

Publicat: 17 04. 2020, 13:37
Actualizat: 17 04. 2020, 14:52