Bianca Bazaliu s-a născut la câteva zile distanță de momentul în care ieșea din tipar primul număr ProSport, pe 2 iulie 1997. La 20 de ani distanță, jucătoarea este un fenomen pentru handbalul românesc. Interul stânga deține deja un palmares impresionant, un titlu mondial – categoria sub 18 ani (Macedonia 2014) – și Liga Campionilor cu CSM București (2016). Aceste performanțe sunt doar vârfurile, întrucât Bianca deține la această vârstă fragedă alte trei titluri de campioană la senioare, a fost desemnată cel mai bun inter stânga din lume la categoria ei de vârstă în 2014, iar enumerările pot continua.
„Am propus-o la CSM București din momentul în care am ajuns la club. Fiind la Federația Română de Handbal înainte, am cunoscut-o de mică, am văzut la ea niște calități fizice deosebite. Bianca a venit într-un mediu deosebit de performanță și sunt convins că acest lucru a ajutat-o să progreseze, a avut un parcurs destul de bun din punct de vedere metodic. Va deveni o handbalistă foarte importantă pentru handbalul românesc, mai are nevoie de ceva încredere și experiență”, ne-a relatat Remus Drăgănescu, director tehnic în cadrul CCJ al CSM București. Fostul oficial al FRH a dezvăluit faptul că în ziua în care a fost perfectat transferul Biancăi Bazaliu la CSM București, pentru o perioadă de 6 ani, a fost nevoit să facă două drumuri la Slatina pentru ca această „mutarea” să se concretizeze.
Interesant este faptul că interul stânga în vârstă de 20 de ani a început handbalul la Slatina în 2005, anul în care România (naționala de senioare) a câștigat medalia de argint la Campionatul Mondial de la St. Petersburg. Povestea handbalistei s-ar fi putut termina în 2013, după o leziune de menisc, a fost la un pas să rateze și Mondialul de junioare din 2014, din cauza unui sindrom sinus tarsian, dar a reușit să treacă peste toate aceste obstacole, iar azi să fie văzută ca o mare speranță a handbalului românesc, având în vedere calitățile cu care a fost înzestrată.
ProSport a realizat un interviu cu Bianca Bazaliu, din care am aflat că handbalul reprezintă absolut tot pentru ea. Ce a spus despre vestiarul CSM București, cine i-a influențat decisiv cariera și la ce visează o sportivă de 20 de ani, obișnuită deja cu performanțe de excepție, puteți citi în rândurile următoare:
Bianca, de ce ai ales handbalul? Wow! Îmi doream foarte mult să fac un sport, am avut șansa unei selecții în școală și așa am ajuns la handbal. Încă de la vârsta de 8 ani neîmpliniți.
Ai încercat și un alt sport, în afară de handbal? Nu! A fost primul și ultimul. Și așa va rămâne pentru totdeauna (n.r. zâmbește).
Ce reprezintă handbalul pentru tine? Absolut tot. Fac ceea ce îmi place, nu există grad de comparație cu altceva. Handbalul este un mod de viață pentru mine, m-a dezvoltat foarte mult acest sport. În același timp, m-a ajutat foarte mult să cresc din toate punctele de vedere.
Există și oameni esențiali, care ți-au influențat cariera? Fiecare antrenor cu care am lucrat a fost esențial. Dar dacă ar fi să nominalizez totuși pe cineva, cel mai mult m-a ajutat domnul Gavril Kozma de la Slatina, tehnicianul cu care am început, și antrenorul Adrian Vasile, de la care am învățat foarte multe lucruri, motiv pentru care o să le fiu recunoscătoare tot timpul. M-au ajutat și în momentele grele și în momentele bune.
La aproape 20 de ani, ai deja un palmares impresionant. Există însă un moment care crezi că ți-a marcat parcursul de până acum? Fiecare rezultat în parte m-a evidențiat și m-a ajutat, începând de la momentul când am ieșit campioană mondială cu naționala de junioare, până în ziua de azi, cu ultimul trofeu câștigat, Cupa României, și prezența la naționala de senioare, la turneul de pregătire din Spania.
„Într-adevăr, am rămas la CSM București, sper să se schimbe ceva anul acesta, să joc mai mult, îmi doresc foarte mult asta”
În ciuda tuturor sfaturilor de pe margine, de a pleca la o altă echipă pentru a juca mai mult, ai rămas la CSM București… Într-adevăr, am rămas la CSM București, sper să se schimbe ceva anul acesta, să joc mai mult, îmi doresc foarte mult asta, o să muncesc în continuare pentru asta, așa cum este și normal. Sper ca totul să fie OK.
Cum ți se pare noua echipă CSM București, după transferurile făcute de club pentru sezonul care urmează? Ca și valoare, echipa mi se pare extraordinară. Eu spun că avem cele mai mari valori și sperăm să fie un sezon bun pentru noi.
Ai studiat vreun model de jucătoare? Eu vreau să „fur” de la fiecare jucătoare în parte câte ceva și spun că am alături colege de la care pot învăța o grămadă de lucruri. Au experiență, au de toate.
Cum te simți într-un vestiar cu atâta greutate precum cel de la CSM București? Și va fi și mai greu începând din toamnă. Foarte bine. Am crescut într-un grup unit, sunt convinsă că la fel va fi și în continuare. Am fost echipă și asta a contat foarte mult la tot ce am obținut până azi.
Ai emoții că o vei avea alături din acest sezon și pe Cristina Neagu? Am emoții constructive, pentru că știu că voi învăța foarte multe de la Cristina, așa cum am învățat de la toate fetele până acum.
La 20 de ani, care este marele tău vis? Să ajung cât mai sus posibil și să fiu sănătoasă, asta e tot ce contează
„Am vrut inițial să aleg numărul 7, dar m-am răzgândit și am ales numărul 14”
Ai și alte hobby-uri în afară de handbal? Îmi place foarte mult să ies, să mă plimb, îmi place să mă uit la sport, să ascult muzică, nimic însă ceva deosebit.
Probabil că și tu ai fost întrebată când ai fost copil, ce ai vrea să devii când te faci mare. Ce ai răspuns? Tot timpul am fost cu o minge în mână, nu am răspuns la întrebare pentru că toată lumea își dădea seama ce cale îmi doresc să urmez. Mă jucam tot timpul, niciodată nu stăteam pe loc.
Ai vreun ritual înainte de meciuri? Ascult muzică înainte de meci, în rest nu am niciun ritual.
De ce numărul 14 (n.r. numărul de pe tricou pe care l-a ales încă de la junioare)? A fost numărul pe care mi l-am ales de mică și am rămas până acum. Îmi place pur și simplu. Am vrut inițial să aleg numărul 7, dar m-am răzgândit și am ales numărul 14.
Ce te mulțumește la sfârșitul unei zile? După o zi de antrenament, în primul rând să fiu sănătoasă și să fi ieșit antrenamentul cum trebuie.
Mulțumim, Bianca, îți urăm mult succes în continuare. Vă mulțumesc!
Știați că avem o pagină de Facebook dedicată handbalului?
.
Introdu cuvântul căutat și apasă ENTER