25% din jucătorii de la Centrul Național de Excelență au fost licitați. Câți bani au câștigat cluburile de proveniență. Clubul surpriză care a plecat acasă cu 4 handbaliști și unde va juca stelistul Ionuț Nistor
Nu mai puțin de 9 cluburi din handbalul masculin s-au prezentat, marți, la sediul Federației Române de Handbal, atât pentru o ședință consultativă în privința desfășurării Ligii Naționale în sezonul 2015-2016, dar și pentru licitația jucătorilor de la Centrul Național de Excelență de la Sighișoara, generația 1996-1997.
28 de absolvenți au fost prezenți în Capitală, sperând că vor fi remarcați din cluburile din Liga Națională. Unii au apucat deja să-și facă debutul în sezonul recent încheiat și chiar să-și facă „reclamă”, precum Ionuț Nistor, extrema dreaptă de la Steaua, și Robert Gal, interul stânga de la HCM Constanța. Alții n-au avut șansa colegilor de generație, iar acest lucru a contat foarte mult atunci când a venit vorba de licitație. Cluburile nu au riscat să plătească câteva mii de euro pentru handbaliști pe care nu au apucat să-i cunoască.
„Îmi aduc aminte că atunci când eram la turnee de juniori I, sala era arhiplină. La meciuri erau toți reprezentanții din Liga Națională, care veneau la >. Acum nu prea se mai întâmplă acest lucru”, a susținut Alexandru Dedu, președintele FR de Handbal.
7 jucători din cei 28 de handbaliști, adică 25%, au fost licitați de cluburile din Liga Națională. Mai exact, Știința Bacău, Energia Tg. Jiu și Poli Timișoara au fost echipele care au achiziționat marți jucători care fac parte și din naționala de juniori. Cei mai mulți bani au fost oferiți pentru Ionuț Nistor (extremă dreapta) și Alexandru Bucătaru (portar), fost și el la HCM Constanța, câte 10.000 de euro. Cei doi handbaliști au fost achiziționați de Energia Tg. Jiu, formație care a disputat finala Cupei României și care va participa în viitoarea ediție a cupelor europene.
57.000 de euro a obținut FRH la licitația absolvenților de la Sighișoara. Jumătate din sumă se va duce către echipele formatoare a jucătorilor, adică „U” Cluj, CSS Galați, CSS Dinamo Brașov, CSS Călărași, CSS 1 Constanța, CSS 3 Steaua București și LPS P. Neamț
Știința Bacău a fost însă clubul cel mai „harnic” la licitație. Fosta vicecampioană a României a transferat nu mai puțin de 4 handbaliști. Poli Timișoara a fost a treia grupare care a decis să pună mâna pe un jucător din această generație.
Jucătorii licitați marți în București
- Richard Freiwald (Știința Bacău, portar)
- Gabriel Dumitriu (Știința Bacău, pivot)
- Robert Gal (Știința Bacău, inter stânga)
- Ionuț Uruianu (Știința Bacău, inter dreapta)
- Leonard Ștefan (Poli Timișoara, pivot)
- Ionuț Nistor (Energia Tg. Jiu, extremă dreapta)
- Alexandru Bucătaru (Energia Tg Jiu, portar)
Handbaliștii care nu au fost licitați vor fi probabil împrumutați. Alexandru Dedu nu exclude însă varianta ca în perioada următoare și alți jucători să fie acontați de cluburile din Liga Națională.
De remarcat faptul că la precedenta licitație, cea care a avut în prim-plan generația „Racoțea”, s-a prezentat un singur club, HCM Constanța, care a achiziționat doar un handbalist. Ulterior, aproape toată generația a fost împrumutată la CSM București, iar ce a urmat… toată lumea știe. Majoritatea jucătorilor au format naționala de tineret care s-a calificat la Campionatul Mondial U21 din Brazilia. Mai mult, 6-7 jucători au rămas de bază la CSM București, în urmă cu o săptămână ei devenind vicecampioni naționali!
Miercuri, la sediul FRH urmează licitația generației 96-97 de la Rm. Vâlcea. Interesul pare mult mai mare, având în vedere că în cauză sunt și câteva campioane mondiale de junioare.
Știați că avem o pagină de Facebook dedicată handbalului?