25 la sută din legitimații la nivel național. CSM București și-a prezentat „grădinița” de handbal, una care a atins o cifră record: 1.440 de copii legitimați. Căliman: „Am vrut să-i arătăm și domnului Gațu că suntem 2.000 de handbaliști”
CSM București a avut vineri, la o sală din zona unui Centru Comercial, o desfășurare impresionantă de forțe. Peste 600 de copii, însoțiți și de părinți, au participat la evenimentul „Să facem sport altfel!”. A fost o acțiune cu o sală plină de juniori, care a venit ca deschidere la programul „Școala altfel” al Ministerului Educației, inclus în calendar săptămâna viitoare. Pentru oficialii CSM București a fost vorba și de o ambiție personală. „În urma declarațiilor făcute de domnul Cristian Gațu, că CSM București nu are 2.000 de handbaliști, am vrut să punctăm în evenimentul acesta, că de fapt suntem atâția”, a declarat Constantin Căliman, directorul general al grupării.
În mai puțin de 2 ani, CSM București a ajuns la un număr record de legitimați, de aproximativ 2.100 de sportivi, după cum susțin oficialii grupării finanțate de Primăria Capitalei. „Din octombrie 2013, i-am avut pe copii într-o pregătire continuă și susținută pentru că acesta este viitorul sportului, în școală. În 2014 au fost selecționați cei mai buni, ei au fost monitorizați și apoi legitimați la grupele centralizate, cele care ne reprezintă în Campionatul Nțaional și în Asociația Municipiului București de Handbal. Acum i-am legitimat și pe cei de la minihandbal, adică 1.440 de copii”, a susținut Căliman. Clubul bucureștean a ajuns astfel la un procent semnificativ de legitimați la nivel național. „Dacă federația a declarat că sunt 7.000 de handbaliști în țară, acum cu încă 1.440 de copii s-a trecut de 8.000. Înseamnă că CSM are aproape 25% din legitimați”, a continuat directorul general al grupării.
Szabo a rememorat primii pași făcuți în arena sportivă
Numărul mare de copii echipați complet și cu legitimațiile în mână i-a impresionat atât pe ministrul Gabriela Szabo, foștii mari handbaliști Cornel Oțelea, Nicolae Munteanu, Ștefan Birtalan, cât și componenții echipelor de seniori care au fost invitați să participe la eveniment. Și chiar a „stârnit” nostalgii.
„Nu am venit echipată acum, dar mă simt foarte bine în mijlocul copiilor. Știți foarte bine că promovez sportul în rândul copiilor, pentru că avem nevoie să vină cât mai mulți la sport. Îmi aduc aminte cu mare bucurie de momentul în care am început să practic și eu sportul. Aveam 13 ani, eram la fel de naivă, la fel de motivată, la fel de doritoare de a veni la stadion și a practica sportul. La vârsta respectivă nu m-a interesat niciodată condițiile, ci doar să fiu în mijlocul colegelor, să socializăm, să ne simțim bine câteva ore, să facem sport. La o vârstă de 12-13 ani, antrenamentul nu este atât de serios, dar sunt foarte multe jocuri, distracție, tocmai pentru a ne introduce în domeniul performanței”, a declarat Gabriela Szabo, ministrul Tineretului și Sportului.
Vărzaru: „Performanța vine din interior, tot ce vine din exterior ușurează munca”
Cristina Vărzaru, căpitanul echipei de senioare, a rememorat la rândul ei primiii pași făcuți pe terenurile de handbal, dar a avut și un mesaj pentru juniorii de astăzi ai CSM: „Mi-am adus aminte de începuturile mele, avem un singur echipament, care venise din niște ajutoare din Germania, genunchiere făcute din bureți. Intram într-o sală de liceu doar 2 luni pe an, când ningea, nu aveam condițiile de astăzi. Și cu toate acestea am reușit performanțe cu echipa CS Corabia, am jucat finală națională. Ceea ce am încercat să le spun și lor este că performanța vine din interior. Tot ce vine din exterior, astăzi proiectul CSM, nu face decât să le ușureze munca pentru viitor, pentru ceea ce urmează”.
„În maximum 6-8 ani o să vedeți mulți jucători de la CSM al loturile naționale”
Având formată întreaga piramidă, Constantin Căliman a precizat că ar fi nevoie de aproximativ 6-8 ani pentru a vedea și rezultate concrete la nivel de performanță: „În maximum 6-8 ani o să vedeți la echipele naționale foarte mulți jucătoare și jucători de la CSM București. Dacă proiectul nu va fi stopat printr-o decizie politică sau din alt motiv, acești copii vor avea continuitate, vor veni la handbal cu plăcere, iar în jurul lor se va crea o emulație necesară. Dacă și echipele mari vor avea rezultate, o să vedem săli arhipline în București. Ira de valoarea acestor jucători nu va benefica doar CSM București, în teren nu pot intra decât >. Vor beneficia și Cluburile Sportive Școlare și Steaua, Dinamo, Rapid, toți cei care vor avea secții de handbal. Până la urmă, Primăria a acceptat acest proiect pentru bucureșteni, pentru contribuabilii din București”.
Cum ar putea deveni sportul o industrie și în România
Profitând de această ocazie, directorul general al CSM București a vorbit și despre o strategie națională pe cel puțin 2-3 cicluri olimpice: „Eu cred că viitorul sportului este în școală. Dacă proiectul de genul celui implementat de Primăria Municipiului București la CSM va fi muliplicat de Primării de Municipii, de Consilii Județene, o să putem cuantifica nu 3,2 milioane de sportivi, dar măcar 2,5 milioane de sportivi pe toate cele 71 de ramuri sportive. Din păcate, acum avem doar 250.000, așa spune statistica, 10%, ceea ce foarte puțin. Iar din acești copii pot deveni și performeri. Nu toată lumea va face sport de performanță, dar probabil că unii vor cocheta cu mișcarea sportivă, vor fi suporteri, vor fi prezenți în săli. Am putea avea o industrie a sportului în România, care ar putea reprezenta un procent din PIB”.
Fotografii: Alexandru HOJDA
Știați că avem o pagină de Facebook dedicată handbalului?