5 decizii majore pentru următoarele trei săptămâni! Pe cine i-a făcut fericiți Minaur și ce șansă are România după o pauză de 6 ani. Steaua, ajunsă în fața unui joc de a fi sau a nu fi
Sezonul 2014-2015 în handbalul românesc la nivel de seniori se încheie în mai puțin de o lună cu două „duble” importante pentru echipele naționale, cu Serbia (feminin) în barajul de calificare la Campionatul Mondial și cu Italia (masculin) pentru accederea în grupele preliminare ale Campionatului European din 2018. Până atunci, în competițiile interne, dar și pe plan extern mai sunt de clarificat câteva aspecte esențiale: cine câștigă titlurile, cine merge în cupele europene, cine retrogradează, cine promovează / rămâne în Liga Națională. Nu în ultimul rând, va reuși HC Odorhei să câștige Challenge Cup?
- Dublă bătălie Baia Mare – CSM București pentru titluri
Fără îndoială că cele mai așteptate momentele ale sfârșitului de sezon sunt meciurile pentru titlurile de campioni. Vineri, în Sala Polivalentă, sunt programate într-un cuplaj primele jocuri din seria finală a play-off-ului, CSM București – HCM Baia Mare (feminin) și CSM București – Minaur (masculin). Despre aceste jocuri vom vorbi pe larg în aceste zile, astfel că nu vom zăbovi mult asupra acestui subiect, în cadrul analizei de față. Cert este că pentru prima dată în istoria handbalului românesc un club are ocazia de a cuceri ambele titluri la seniori.
- Pandurii s-au calificat în Cupa EHF prin succesul Minaurului în fața lui Dinamo
În următoarele zile vom avea și tabloul complet al formațiilor care ne vor reprezenta în cupele europene. Ultima decizie majoră în acest sens a venit sâmbătă, după partida decisivă dintre Minaur și Dinamo. Prin calificarea băimărenilor în finala Ligii Naționale de handbal masculin, Pandurii au obținut dreptul de a evolua în viitoarea ediție a Cupei EHF, în calitate de finaliști ai Cupei României. Exemplul gorjenilor ar putea da de gândit pe viitor și altor formații care își doresc să ajungă în cupele europene, dar neglijează a doua competiție internă. Doar cu cinci jocuri susținute, Pandurii au prins Europa, e adevărat conjunctural, deși au avut un sezon complet ratat în Liga Națională, în această perioadă fiind angrenați în turneul play-out. Așadar, la masculin, Minaur și CSM își vor împărți locurile în Liga Campionilor și Cupa EHF (România 1), Pandurii au loc tot în Cupa EHF (România 2), în timp ce Dinamo și Potaissa Turda vor evolua pentru locul 3 în LN și calificarea în Challenge Cup.
Meciurile de clasament HCM Constanța – Dunărea Călărași (locurile 5-6) și HC Odorhei – Știința Bacău (locurile 7-8) nu mai au nicio însemnătate.
La feminin, lucrurile sunt mult mai simple din punct de vedere al prezenței în cupele europene. Se știu deja toate cele 5 formații care vor evolua în sezonul următor în cupele europene, decizia majoră în sectorul feminin fiind cine va juca direct în grupele Ligii Campionilor. Foarte probabil, HCM și CSM se vor înscrie în prima competiție europeană ca valoare, cu mențiunea că echipa care pierde finala LN va juca într-un turneu de calificare. Dacă în ultimul moment echipa care ocupă locul 2 se răzgândește, un loc este asigurat în Cupa Cupelor. Corona Brașov și HCM Roman luptă pentru ultimul loc pe podium și, teoretic, pentru a avea calitate de cap de serie în primele tururi ale Cupei EHF. SCM Craiova și-a asigurat la rândul ei prezența în cupele europene. După locul 3 la Cupa României, echipa lui Aurelian Roșca va juca în Cupa Cupelor.
Ca și în cazul băieților, meciurile de clasament din LN feminină nu mai au nicio miză: SCM Craiova – Dunărea Brăila (locurile 5-6) și HC Zalău – CSM Ploiești (locurile 7-8).
- Cine retrogradează? Steaua sau Suceava la masculin, echilibru aproape total la feminin
Palpitantă sunt bătăiile pentru titlu, dar și jocurile din play-out pentru evitarea retrogradării. Campionatul masculin s-a „rupt” la retrogradare, în sensul că HC Vaslui și Poli Timișoara s-au desprins și au scăpat de griji. Din toamnă vor fi tot pe prima scenă și poate cu ambiții și mai mari. În schimb, Energia, CSU Suceava și Steaua tremură serios. Echipa cu cel mai important palmares din handbalul românesc va juca chiar cu cuțitul la os miercuri – 20 mai, în partida din deplasare cu CSU Suceava. Dacă pierde, Steaua va rămâne la 4 puncte distanță de Tg Jiu și doar cu încă două meciuri la dispoziție. Până la meciurile CSM – Baia Mare de vineri avem, astfel, un meci la fel de important în zona retrogradării.
La feminin, lupta pentru evitarea retrogradării și chiar evitarea turneului de baraj este foarte strânsă. Cu o excepție, Mureșul Tg Mureș, formație care a părut dintr-un alt film în acest sezon, din moment ce nu a făcut niciun punct în 32 de meciuri (!) jucate până acum, celelalte cinci echipe din play-out mai au câte patru meciuri stresante. În cele 6 etape din play-out desfășurate până în prezent, formaâiile gazde au pierdut foarte puține puncte: Slobozia – 3, Deva – 2, Constanța – 2. Slobozia și-a recuperat însă un punct în deplasare, în timp ce plus au doar Cluj – 3 și Vâlcea – 1.
Așadar, greu de spus cine va retrograda direct. După cum arată azi clasamentul, Constanța și Slobozia sunt primele „vizate” de locul 13, dar în același timp nici „U” Cluj – liderul din play-out – nu e scăpată de griji, cel puțin în privința turneului de baraj (menținere / promovare). Spre exemplu, dacă joi, în etapa a 7-a, vor câștiga toate echipele gazdă, distanța dintre locul 1 și locul 5 va fi de numai 3 puncte; Constanța – Tg Mureș, Vâlcea – Cluj, Slobozia – Deva.
- Turneul de baraj o șansă în plus pentru câteva echipe
HC Adrian Petrea Reșița și foarte probabil CSM Ploiești (masculin), Rapid București și HC Alba Sebeș (feminin) sunt cele patru formații care vor juca din toamnă în Liga Națională, promovând din Divizia A. CSM Satu Mare, CSM Oradea, HC Argeș Pitești, CSU Danubius Galați (masculin), CSU Știința, CS HM Buzău, CS Măgura Cisnădiei, CSM Slatina (feminin) vor fi prezente, teroretic, la turneul de baraj promovare / menținere cu echipele de pe locurile 3-4 din play-out. FRH a anunțat că în cazul în care o echipă din Divizia A va renunța la turneu, atunci locul va fi luat de următoarea clasată în seria ligii respective.
Și mai important, dacă în vară se va retrage vreo formație din LN, atunci locul acesteia va fi luat de ocupanta locului 3 la turneul de baraj.
- HC Odorhei are de recuperat patru goluri pentru a câștiga Challenge Cup
După o pauză de șase ani, România are ocazia de a câștiga din nou o cupă europeană prin HC Odorhei, care este implicată în finala Challenge Cup. În prima manșă, harghitenii au pierdut cu 32-28 în fața portughezilor de la ABC Braga, dar scorul nu este imposibil de remontat, mai ales că returul este în România. HC Odorhei își poate salva, astfel, finalul de sezon, după ce a fost vioara întâi la sfârșitul Ligii Naționale pe etape și calificată la turneul Final 4 al Cupei României, dar a rămas fără niciun trofeu în ambele competiții. Mai mult, din toamnă va juca din nou în cupele europene doar dacă obține trofeul.
Știați că avem o pagină de Facebook dedicată handbalului?