5 lucruri de reținut înaintea Cupei României. HCM Baia Mare – CSM București, începutul unei posibile rivalități istorice. Condițiile în care toate cele patru formații de la Final 4 se pot califica și în cupele europene

Sfârșitul de săptămână aduce în prim-plan unul dintre cele mai așteptate evenimente handbalistice ale sezonului, Cupa României (feminin). Distribuția este de gală: 9 campioane mondiale, peste 10 jucătoare cu state la echipa națională și două „multinaționale”. Tot scenariul va fi așternut în fața unei săli fierbinți, arhipline, cu peste 3.000 de suporteri, în condițiile în care la jocurile din Baia Mare au fost vândute și locuri în picioare!

  • Cele două semifinale ale Cupei României: CSM București – SCM Craiova (11:30), HCM Baia Mare – Neptun Constanța (14:00). Duminică, de la ora 14:00 este programată finala mică, iar de la ora 16:30 marea finală, în care am putea un duel de vis, HCM Baia Mare – CSM București.

Prin prisma celor două grupări care au dominat Liga Națională de handbal în acest sezon, HCM și CSM, interesul este maxim și pentru Cupa României. Cele două formații s-ar putea întâlni pentru a treia oară în acest sezon, după ce în sezonul regulat bătălia s-a încheiat nedecisă: 1-1. Înaintea competiției din acest weekend, ProSport vă prezintă 5 lucruri de reținut.

  • Petre Berbecaru, cel mai galonat antrenor

Ediția din acest an a Cupei României la handbal feminin este una jubiliară: ediția cu numărul 30! Oltchim Rm. Vâlcea a obținut cele mai multe trofee în istoria competiției – 13.  Alte nouă grupări au câștigat cel puțin o Cupă:

  • 5 – Știința Bacău
  • 2 – Mureșul Tg. Mureș, Rulmentul Brașov, HCM Baia Mare
  • 1-  Știința Univ. Timișoara, Confecția București, Terom Iași, Silcotub Zalău, Rapid București

Interesant, cele mai multe trofee ca antrenor au fost cucerite de … Petre Berbecaru, care în postura de „secund” la Vâlcea are în palmares 8 titluri. În ultimii ani, Berbecaru a fost vicepreședinte și președinte la Oltchim.

  • Sistem nou pentru creșterea unei competiții care a fost abandonată de multe ori

Pentru prima dată în istoria competiției, Cupa României se încheie cu un Final 4. De-a lungul timpului, întrecerea s-a desfășurat sub mai multe formula sau … a fost abandonată! Adică nu s-a ținut. Cupa României s-a disputat în trecut într-un sistem clasic, cu turnee de sală în sistem campionat sau sub forma unor turnee finale cu primele 8 echipe.

  • Finală în premieră în Baia Mare

Oricare va fi finala din acest an, aceasta va fi una inedită. Cele patru formații nu s-au întâlnit niciodată într-un ultim act. O posibilă finală HCM Baia Mare – CSM București ar putea fi și începutul unui duel istoric! Totul depinde însă cum vor reuși cele două formațiii susținute de autoritățile locale să mențină ștacheta ridicată.

  • Oltchim, serie consecutivă de 10 trofee

În condițiile în care joacă pe teren propriu, HCM Baia Mare este principala favorită la câștigarea trofeului Cupei României. În cazul unui succes, formația băimăreană ar fi la al treilea succes consecutiv. Cea mai lungă „serie” îi aparține Oltchimului, care a câștigat zece trofee la rând (1990-2002), dar în 13 sezoane. Diferența este cauzată de faptul că în 1991, 2000 și 2001 competiția nu s-a desfășurat.  

  • Miza este mare și pentru SCM Craiova și Neptun Constanța

Cupa României are o miză atât pentru HCM Baia Mare, CSM București, dar și pentru SCM Craiova și Neptun Constanța, chiar dacă aceste două formații din urmă nu visează că ar putea câștiga trofeul. În condițiile în care cele două mari puteri vor ajunge în ediția viitoare a cupelor europene prin clasamentul final al Ligii Naționale, învingătoarea dintre Craiova și Neptun Constanța va juca din toamnă în Cupa Cupelor! Numai în cazul în care podiumul Ligii Naționale va fi HCM, CSM și SCM (nu contează ordinea), atunci și Neptun Constanța este singură de prezența în cupele europene, indiferent de rezultatele de la Cupa României.

În viitoarea ediție a cupelor europene se ajunge astfel:

  • Locul 1 LN – Liga Campionilor
  • Locul 2 LN – Cupa Cupelor (echipa clasată pe această poziție poate solicita și un wild-card pentru grupele preliminare ale Ligii Campionilor)
  • Locul 3 LN – Cupa EHF
  • Câștigătoarea Cupei României – Cupa Cupelor
  • Locul 4 – Cupa EHF

* În situația în care locurile 1, 2, 3 din LN participă și la Final 4 CR, atunci a patra echipă calificată la această din urmă competiție va participa în Cupa Cupelor

** În situația în care la Final 4 CR participă doar una sau două echipe clasate pe locurile 1-3 în LN, echipa cel mai bine clasată în Cupa României (excepția una sau cele două echipe) se califică în Cupa Cupelor. Exemplu: HCM, CSM și Corona Brașov termină pe podium, atunci în Cupa Cupelor se califică învingătoarea dintre Craiova și Neptun.

*** Dacă SCM Craiova termină pe locul 4 în LN și pe locul 3 la CR, atunci în Cupa EHF (loc 2 România) se califică locul 5 din LN.

  Știați că avem o pagină de Facebook dedicată handbalului?

 

Publicat: 24 04. 2015, 08:18
Actualizat: 24 04. 2015, 09:19