CSM București debutează vineri, de la ora 18:30, în compania echipei FTC Rail-Cargo Budapesta, în noul sezon al Ligii Campionilor la handbal feminin. O competiție de la care fanii, dar și oficialii clubului așteaptă o performanță mai bună decât în ultimii 2 ani, când echipa a terminat pe locul 3. Campioana României are resursele necesare, un lot foarte valoros pentru a câștiga trofeul, așa cum a mai făcut-o în 2016, când nu era cotată între primele patru formații în Europa.
ProSport prezintă principalele motive pentru care CSM București ar fi îndreptățită să spere la trofeu în acest sezon:
Combinata „CSM – Vardar”
Cu expecția jucătoarelor Isabelle Gullden (CSM București), Andrea Penezic și Amandine Leynaud (ambele de la Vardar Skopje), la București au fost „adunate” cele mai bune jucătoare care în sezonul trecut au evoluat la cele două grupări. Campioana României le-a transferat în vară pe Andrea Lekic, Jovanka Radicevic, Dragana Cvijic și Barbara Lazovic, jucătoare care în ultimul an au format „centrul de greutate” al echipei Vardar, ajunsă până în finala Ligii Campionilor. Cele patru handbaliste, plus Cristina Neagu & Co de la București au format o „combinată” redutabilă, capabilă să răstoarne și o formație precum Gyor.
Experiență
CSM București are la dispoziție în acest moment 12 jucătoare din 18 care au în palmares cel puțin o finală disputată în Liga Campionilor, ceea ce înseamnă un procent de 66,6%. Dacă ținem însă cont de faptul că Mădălina Ion și Bianca Marin vor avea șanse mai puține să joace, fiind în fața unui sezon de „acumulări” la cel mai înalt nivel, iar Nathalie Hagman, Sabina Jacobsen, Elizabeth Omoregie și Aneta Udriștioiu (jucătoarele din lot fără finale în Liga Campionilor) au la rândul lor meciuri de foc în picioare în ultimii ani, se poate spune că acel procent care definește experiența unei echipe este și mai mare. Iar acest aspect joacă un rol extrem de important la acest nivel.
Sezonul Cristinei Neagu
Cristina Neagu se află la al doilea sezon la CSM București, astfel că se poate spune că a trecut peste perioada de adaptare, iar acum are tot feedback-ul necesar pentru a ataca din nou o performanță supremă în Liga Campionilor. Cu siguranță, acel loc 3 de la finalul sezonului trecut nu a mulțumit-o deloc, în ciuda faptului că a obținut și titlul de golgheter, iar noul an competițional îl privește și ca pe o revanșă personală. „Avem foarte multe lucruri de învățat toți, începând cu mine. Sper să învăț ce s-a întâmplat aici la Final Four”, a spus Cristina, imediat după finala mică de la Budapesta din mai 2018. În acest sezon are în jurul ei și mai multe jucătoare cu care în principiu se înțelege mult mai bine, cu Dragana Cvijic și Majda Mehmedovic în echipă la Buducnost a și câștigat Liga Campionilor în 2015. Iar Jovanka Radicevic (crescută tot în școala lui Buducnost) și Andrea Lekic au o mentalitate, un mod asemănător de a privi handbalul.
Spiritul de luptă a crescut…
Dincolo de ceea ce reprezintă fiecare jucătoare transferată de CSM București în vară, grupul „Vardar” aduce în capitala României, în mod normal, și spiritul de luptă, specific poporului sârb. Lekic, Radicevic, Cvijic, Lazovic, jucătoare care au fost tot timpul în linia întâi la echipele la care au evoluat, alături de Neagu, Mehmedovic, Manea, Kurtovic, Curea, Ungureanu, Grubisic, măresc numărul „războinicelor” de la București. Toată lumea așteaptă să vadă în acest sezon de la CSM București, în meciurile cu adevărate cu miză, precum cele cu FTC, Gyor, Rostov, Metz sau Brest (principalele adversare), acea determinare, vibrare, disponibilitate la sacrificiu, în sensul pozitiv, care poate a lipsit anul trecut, în anumite momente.
… Concurența a scăzut
Nu putem omite faptul că și concurența CSM București a slăbit în noul sezon. Vardar Skopje, echipa care a terminat pe locul 2 în ultimii 2 ani la Budapesta, s-a destrămat și nu s-a înscris la startul noi ediții. Sigur, a apărut o altă echipă cu pretenții, este vorba despre Brest Bretagne, după ce le-a transferat pe Gullden și Gros în principal, dar minusul tot rămâne, a dispărut o echipă de forță din Liga Campionilor, prezentă fără întrerupere în Final Four.
Grupele Ligii Campionilor – handbal feminin
Grupa A: Buducnost, Metz, Odense, Larvik
Grupa B: Rostov, Copenhaga, Savehof, Brest Bretagne
Grupa C: Gyor, Thuringer, Krim Ljubljana, Podravka
Grupa D: CSM București, Kristiansand, Ferencvaros, Bietigheim
Știați că avem o pagină de Facebook dedicată handbalului?
.
Introdu cuvântul căutat și apasă ENTER