Acuzații grave înaintea alegerilor de la handbal: „Nu mai poate să ne șmecherească nimeni, pentru că toți vor trebui să-și pozeze buletinul de vot!”. De ce au apărut cabinele de vot și „aranjamentul” de la Consiliul de Administrație!

Decizia Consiliului de Administrație al Federației Române de Handbal de a organiza un dineu chiar în seara dinaintea alegerilor, introducerea cabinelor de vot și posibilitatea restricționării mass-mediei în Adunarea Generală din 14 februarie stârnește în continuare reacții, dar și acuzații. Unele chiar foarte grave.

Aurel Moldoveanu, arbitru din Arad, susține că în teritoriu sunt oameni cărora li s-a cerut să-și fotografieze votul la alegeri! „Doru Manea, direct că are tupeu, îi pune pe toți ai lui cu telefoanele mobile să-și pozeze buletinul de vot. Am informații, mi-au spus oameni de la Timișoara. De aceea au și făcut cabine de vot. Florin Toacă (n.r. AJH Timișoara) mi-a spus: >!”, a sunat declarația lui Aurel Moldoveanu. Arbitrul din Arad este omul despre care ProSport a scris în urmă cu vreo trei săptămâni că la alegerile din 2014 a venit cu vreo 18 delegații de la diverse cluburi, cu care s-a prezentat la București și le-a împărțit la diferite persoane!

După aceste acuzații, ProSport l-a contactat pe Doru Manea, membru în Consiliul de Administrație și președinte al Comisiei Centrale de Observatori și Delegați, care a susținut: „Dacă există o astfel de hotărâre din partea mea, înseamnă că nu sunt eu și e altul. Eu nu am transmis niciunui observator să-și fotografieze votul și mai ales că nu știu câți observatori pot vota. Este eronat total! Sub nicio formă, eu îmi știu stilul și nu am chestiuni de genul acesta. Sub nicio formă nu a plecat de la mine această idee, să facă dovada, dacă nu are o problemă cu mine”

  • „Am vorbit cu domnul Moldoveanu, el a comunicat cu mine, dar afirmația respectivă nu îmi aparține. Asocierea numelui cu domnul Manea și cu alte persoane nu este benefică, în sensul că nu am jignit nici pe unul, nici pe altul. Și nici nu am vorbit despre ceilalți. În articol se vorbește despre modalitatea de vot. Când am vorbit cu domnul Moldoveanu, nu știam de cabină de vot! Domnul Moldoveanu știa de cabină de vot sau chestii de genul acesta. Informația respectivă o are cine a fost la București și cine a avut la acces la ea”, Florin Toacă, președinte AJH Timișoara

  • „Nu am vorbit cu nimeni, observatori, să-și fotografieze votul. Cum să le spui eu așa cea, când nu e etapă să nu-i sancționez?”, Doru Manea, președinte CCOD

ProSport a stat de vorbă și cu președintele Federației Române de Handbal, Alexandru Dedu, care a izbucnit: „Vreau să mă detașez de aceste lucruri, deja este prea mult. Eu nu am spus nimănui să-și fotografieze votul!”. Poate fi o soluție ca membrii Adunării Generale să nu intre în cabina de vot cu telefoanele mobile? „Poate să fie o soluție, dar acum stai să îi dezbraci pe oameni, să vezi ce telefoane mobile sau aparate de fotografiat au, cât de mici, cât de mari? Mi se pare că ne ducem în derizoriu și sincer nu este lumea care îmi place”.

  • „Nu știm ce să mai scormonim. Nu vi se pare că apar cam multe? Puțină decență!”, Alexandru Dedu

De ce cabine de vot?

„În general, votul este o chestiune secretă, iar ideal ar fi ca fiecare să intre într-o cabină și să voteze ce și cum. Dacă este un vot public, prin ridicare de braț, este altă chestiune. Votul, mai ales la o astfel de Adunare Generală, care reprezintă activitatea pe 4 ani, mi s-ar părea corect, spun eu, să fie într-o cabină de vot. Nu îmi aparține această idee, dar dacă tot m-ați întrebat, dacă ar fi cabină de vot, ar fi mai corect pentru că așa este și în Occident, așa este și în lumea civilizată”, Doru Manea, președinte CCOD.

Pe de altă parte, Romică Drăgănescu, în prezent director sportiv în cadrul Centrului de Copii și Juniori de la CSM București, a confirmat o informație ProSport, conform căreia ar fi fost invalidat în primă fază de Consiliul de Administrație, de a candida pentru o funcție de membru a acestui for. Mai exact, fostul vicepreședinte și director tehnic al FRH în mandatele lui Cristian Gațu, a fost invalidat cu 4-11 la voturi

„Nu știu care a fost motivul, poate le este frică de niște oameni care le spun adevărul și au încercat o deviere a mea. Am înțeles că s-a întors situația de respingere, pentru că mai era un candidat care are o funcție în Consiliul de Administrație. Atunci au reluat votul, rușinos! Dacă aveau tărie, trebuia să mă excludă, poate să mă excludă și în Adunarea Generală. Dacă au tărie să supună acea declarație a mea în fața Adunării Generale, iar membrii să voteze dacă putem candida sau nu. Să fie bărbați, nu pe la spate se face așa ceva!”, a afirmat Remus Drăgănescu.

Membrii Consiliului de Administrație au revenit asupra cazului Remus Drăgănescu în momentul în care s-a ajuns la validarea lui Doru Manea. Jurista a reclamat, de asemenea, că șeful observatorilor nu are dosarul complet. Doru Manea a fost aprobat, Remus Drăgănescu a fost revotat!

Ce a mai spus Remus Drăgănescu

  • „Alegerile de acum 4 ani au reprezentat un aranjament urât al arbitrilor și observatorilor, cu mare sprijin politic la vremea respectivă. Au fost deviați antrenori, să nu mai vină la voturi, au fost delegați, în schimb la București oameni de alte specialități. S-au fotografiat voturile. Cei care au votat pentru echipe din alte localități au fost răsplătiți pentru gestul lor, primind funcții chiar în cadrul Federației Române de Handbal”
  • „Și în 2014, înainte de alegeri, a fost o seară cu multe șprițuri tot la Rin Grand Hotel. Acum văd că s-a legiferat. După formula, se pune țara la cale, se merge pe formula se pun alegerile la cale. Cine a aprobat dineul, vine vreun sposnsor sau Fundația Arbitrajului Românesc și plătește toate cheltuielile?”
  • „Cabine de vot nu am văzut la nicio federație. De ce fac urne, ce este așa greu de votat? De ce ne este frică sau este un loc unde se poate face o poză mai ușor?
  • „Sunt mulți candidați care ar trebui să se prezinte Adunării Generale, pe lângă președinți sunt și vicepreședinții care ar trebui să spună un cuvânt. Dacă sunt posturi de vicepreședinți, dacă sunt doar posturi de ridicat mâna, nu e nevoie. Fedewația ar trebui, într-o urgență maximă, să prezinte pe site măcar CV-urile candidaților pentru funcțiile de președinte, vicepreședinți, pentru Comisia de Apel, Comisia de Cenzori și pentru Consiliul de Admninistrație. De ce este secret? Să știe toată lumea cine sunt candidații”
  • „Se tot vorbește că până în 15 iunie se aranjează regulamentele. Dar în 4 ani ce s-a așteptat? De ce s-au schimbat regulamentele în timpul competițiilor. De ce nu spun nimc de Fundație și de Liga Profesionistă de Handbal? De ce n-au făcut nimic pentru redeschiderea Sălii Floreasca măcar penbtru juniori?”.

Discuțiile privind aceste alegeri sunt destul de „amestecate”, chiar controversate uneori, multe s-au ivit și din cauza unei lipse de transparență, a modului cum s-a pus problema desfășurării acestor alegeri, cu șpriț înainte, fără mass-media de față, etc. Dar cele mai multe probleme au fost iscate de forma Statutului, cum arată regulamentele, faptul că nu a existat o coerență în decizii.

Știați că avem o pagină de Facebook dedicată handbalului? 

.

Publicat: 12 02. 2018, 13:59
Actualizat: 12 02. 2018, 18:27