Adevărata față pentru Euro 2014: România – Rusia 28-20. Tricolorele au avut și 15 goluri avans
Reprezentativa României a jucat la un nivel înalt atât timp cât a evoluat cu prima echipă, adică 45 de minute. România și Rusia se vor mai întâlni încă o dată, duminică, de la ora 10:30.
Naționala pregătită de Gheorghe Tadici a câștigat, sâmbătă, la Oradea, cu 28-20 în fața Rusiei antrenate de Evgeni Trefilov. România a făcut cel mai bun meci din acest an, chiar și peste „dubla” cu Belarus din campania de calificare la Campionatul European, victoria fiind chiar și mai clară decât arată scorul final. În minutul 44, tricolorele au avut un avantaj de 15 goluri, scor 26-11 (!), moment în care selecționerul a decis să schimbe în proporție de sută la sută echipa. Fetele care au intrat în locul primei „garnituri” nu au reușit să se mai mobilizeze la o asemenea diferență, astfel că Rusia a redus până la 8 goluri pe tabela de marcaj (28-20).
După jocurile cu Ungaria (cel din luna august și cel de miercuri), dar și cu Rusia de vineri, lucrurile păreau destul de îngrijorătoare în tabăra naționalei, înaintea Campionatului European din Ungaria și Croația (7-21 decembrie). Fiind vorba totuși de teste înaintea turneului final, selecționerul nu a intrat în panică, iar la meciul doi cu Rusia a încercat să pună cap la cap lucrurile pozitive din partidele precedente. România are o șansă să se evidențieze la Euro atâta timp cât va avea o defensivă puternică, fiind greu de crezut că altfel va putea să emită pretenții.
Până la acest joc, Tadici a verificat două cupluri de apărători centrali, Brădeanu – Bondar (cu Ungaria) și Țăcălie – Pintea (cu Rusia, vineri), ambele având un randament bun. De această dată, selecționerul a unit cele două perechi, astfel că a rezultat o apărare „beton” chiar și pentru masiva națională a Rusiei. Bondar și Pintea au fost preferate în centru, iar Țăcălie și Brădeanu în rol de „intermediari”, așezare care a dat roade. Adversara a găsit cu greu spații în defensiva țării noastre, iar cu o apărare bine așezată, care a recuperat și multe mingi, s-a simplificat și jocul de atac. România a marcat multe goluri ușoare, pe contraatac, astfel că diferența a crescut treptat până la 16 goluri.
Nu numai „cvartetul” din apărare este marele câștig al naționalei după jocul doi cu Rusia. România a câștigat și o jucătoare de atac, Adriana Țăcălie. Pentru a evita o schimbare în plus între faza de apărare și faza de atac, cea „sacrificată” fiind Bondar – înlocuită cu Oltean (în câteva ocazii și Pintea a fost schimbată cu Apetrei), selecționerul a decis să o mențină pe jucătoarea de la Brașov și în atac, în partea stângă a liniei de 9 metri. Țăcălie a fost readusă, practic, pe postul ei de bază, pe care se simte cel mai bine, după ce în ultimii ani a fost folosită atât la națională, cât și la Corona Brașov ca inter dreapta. De aici, probabil, și mai multe greșeli și, automat, critici născute la adresa jucătoarei. Handbalista a impresionat cu Rusia, reușind să fie cea mai bună jucătoare de atac a României. Țăcălie a marcat 8 goluri, cinci pe pătrundere, două prin aruncări de la 9 metri și unul pe contraatac.
Alegere grea de făcut pentru postul de inter stânga
Adriana Țăcălie a impresionat și probabil că și-a câștigat locul la Euro prin evoluția de vineri și sâmbătă cu Rusia. Pentru Tadici a apărut însă o nouă dilemă, la ce interi stânga va renunța atunci când va trebui să tragă linie. În momentul de față, România are cel puțin cinci variante pentru acest post: Țăcălie, Zamfir și Buceschi, prezente la această acțiune, plus Neagu și Perianu, absente din cauza unor accidentări. Probabil că cel puțin o jucătoare va fi o „improvizație” pentru postul de inter dreapta, dar Tadici tot ar fi nevoit să renunțe la una din cele cinci handbaliste.
În proporție de 99%, handbalistele care au dus greu la victoria cu Rusia vor prinde și lotul pentru Campionatul European din decembrie. Dacă nu vor apărea accidentări, din echipă nu vor lipsi Ungureanu, Dedu – portari; Ardean – extremă stânga; Țăcălie – inter stânga; Brădeanu – centru; Oltean – inter dreapta, Nechita – extremă dreapta; Chintoan, Pintea – pivoți; Oana Bondar, folosită în special pentru apărare, dar la nevoie poate fi o soluție și ca pivot și la linia de 9 metri. Teoretic, dacă în echipă vor reveni Neagu și Perianu, atunci vor mai rămâne patru locuri libere pentru a completa lotul de 16 și două rezerve. Cu siguranță, Tadici va mai convoca două extreme, un al treilea portar care va fi probabil rezervă și un al treilea pivot. Pentru ultimele două posturi vor fi chemate, aproape sigur, două jucătoare pentru linia de 9 metri. Principale candidate: Buceschi, Zamfir, Marin. De urmărit ce se va întâmpla în perioada imediat următoare!
România – Rusia 28-20 (16-9)
Ungureanu (8 intervenții), Dedu (5 intervenții) – Nechita 5, Ardean 5, Țăcălie 8, Brădeanu 2, Pintea 2, Băbeanu 3, Chiper 3
Aadvekova 1, Ilina 2, Punko 1, Sen 1, Makeeva 2, Cernoivanenko 1, Dmitrieva 1, Kuznetcova 4, Yarteseva 1, Goncharova 1, Vyakhireva 3, Bobrovnikova 2
Golurile României au fost marcate astfel: contraatac – 6, extremă – 6, pătrundere – 5, aruncare de la 7 metri – 6, pivot – 2, aruncare de la 9 metri – 3
Știați că avem o pagină de Facebook dedicată handbalului?