Agenția Națională Anti-Doping a stabilit în cazul jucătoarelor de la Corona Brașov că nu a existat vinovăție sau intenție, din moment ce sancțiunea lor a plecat de la 2 ani, ci nu de la 4 ani, așa cum prevede Codul WADA pentru terapia cu laser intravenos, încadrată la manipularea sângelui.
Agenția Națională Anti-Doping (ANAD) a emis zilele trecute un Ordin privind înghețarea sancțiunii de suspendare din activitatea sportivă pentru 16 jucătoare în cazul „Corona Brașov”, iar Cristina Laslo și Bianca Bazaliu și-au reluat deja activitatea. Daciana Hosu mai așteaptă până când litigiul cu clubul va avea un răspuns final la Comisia de Apel din cadrul Federației Române de Handbal.
După ce acest caz a ajuns la final, mai multe jucătoare intenționează să acționeze Corona Brașov în judecată, pentru a se recupera prejudiciul cauzat din toată treaba asta. „Dosarul de doping s-a terminat, astfel că fiecare sportivă știe care este suspendarea efectivă și poate să-și calculeze prejudiciul. Este posibil să mergem mai departe, sunt sportive care doresc treaba asta, să meargă să-și recupereze prejudiciul. Vă dați seama, sunt sportive care au pierdut Campionatul Mondial și trebuie să primească o reparație financiară în sensul acesta”, ne-a declarat avocatul Paul Mincu. Doar că și clubul Corona Brașov va reacționa cu aceeași măsură, dacă sportivele își transformă intențiile în fapte.
„În situația în care există astfel de intenții ale jucătoarelor, ne gândim serios de a le acționa în instanță. S-a stabilit culpa jucătoarelor și, din punctul nostru de vedere, mai degrabă clubul este îndreptățit să le acționeze în judecată, decât invers. Culpa rezidă în sancțiunea pe care au primit-o. De ce au fost suspendate jucătoarele? Pentru că au încălcat reglementările anti-doping, există o decizie în acest sens”, a fost declarația făcută de Dan Idita, avocatul Coronei Brașov. Aceste afirmații au născut un val de controverse, comentate atât în lumea handbalului, dar și în social media.
Ce trebuie să se știe în tot acest caz? Agenția Națională Anti-Doping a stabilit în cazul jucătoarelor de la Corona Brașov că nu a existat vinovăție sau intenție. Manipularea sângelui ar fi trebui sancționată în mod normal cu 4 ani de suspendare, dar tocmai pentru că s-a stabilit lipsa intenției și a vinovăției de care vorbea avocatul Coronei, sancțiunile au pornit de la maximum 2 ani!
Chiar dacă ești însă nevinovat, faptul că ai în sânge o substanță interzisă sau ai efectuat o metodă interzisă, se consideră doping, iar o sancțiune trebuie dictată, ceea ce ANAD a și făcut. Dar, încă o dată, s-a stabilit că acea intenție și vinovăție nu a existat. Inclusiv medicul echipei, Marius Capră, angajat de președintele clubului, nu de fete (!), a spus de fiecare dată că sportivele nu sunt vinovate.
Iar Corona Brașov ar mai trebui să țină cont de un aspect. Deși a dus jucătoarele la doping, poate să-și continue activitatea, chiar dacă a fost nevoit să o ia din liga secundă. În schimb, cele mai multe fete nu-și pot continua deocamdată activitatea, fiind încă în stare de suspendare. Aproximativ 50% vor putea reveni la handbal abia din martie 2021!
Introdu cuvântul căutat și apasă ENTER