Agitația primelor la națională. Tricolorele știau că mai au de încasat prime de 12.000 de euro, dar li s-a explicat că au înțeles greșit! Care ar fi salariul corect al unui președinte de federație?

  • În sânul echipei naționale de handbal feminin, medaliată cu bronz la Campionatul Mondial din Danemarca, s-a instalat o stare de neliniște. Motivul are la bază anumite promisiuni care n-ar fi fost onorate. Jucătoarele știau că mai au de încasat prime de 12.000 de euro din partea Federației Române de Handbal după victoriile obținute cu Brazilia în optimi și Danemarca în sferturi. Președintele Alexandru Dedu le-a spus însă tricolorelor că au înțeles greșit mesajele pe care le-a transmis în timpul competiției.

Înaintea Mondialului din Danemarca, când a venit subiectul premierilor, Alexandru Dedu a susținut că tricolorele vor fi recompensate conform HG 1447.  Chiar într-un interviu acordat pentru ProSport, președintele FRH susținea: „Conform obiceiului pe care l-am împământenit, premierile vor fi conform Hotării de Guvern 1447, care apoi vor fi dublate de către Federația Română de Handbal (n.r. Conform HG respective, premierile se fac pentru o clasare pe locurile 1-6. Astfel, pentru titlul mondial, valoarea premiului este 27.800 de lei, care dublat ajunge la 55.600 de lei, ceea ce înseamnă peste 12.000 de euro; pentru locul 6, premiul ar depăși 2.000 de euro). Să dea Dumnezeu ca fetele să ne oblige să băgăm mâna adânc în buzunare”. Tot conform obiceiului, jucătoarele nu au deschis subiectul premierilor înaintea competiției. 

În prima săptămână a Campionatului Mondial, România a avut un parcurs sub așteptări, cu 3 înfrângeri suferite în fața Spaniei, Norvegiei și Rusiei. Atmosfera era oarecum deteriorată, dar în față urma primul meci care conta cu adevărat în economia turneului final, jocul din optimi din Brazilia. După 3 eșecuri consecutive, principala grijă a staff-ului a fost să recapaciteze echipa. Inclusiv președintele FRH a intervenit telefonic pentru a motiva jucătoarele. Surse ProSport susțin că înaintea partidei, Dedu a sunat căpitanul echipei, Valentina Ardean, pentru a transmite în numele lui un mesaj în vestiar: fiecare jucătoare va fi premiată cu câte 5.000 de euro în cazul în care unui succes.

România a învins Brazilia, jucătoarele își asiguraseră în mare măsură calificarea la turneul preolimpic, dar și intrarea în „premieri”. Înaintea partidei cu Danemarca din sferturi, președintele FRH a revenit cu un mesaj asemănător pentru echipă. Aceleași surse au precizat că interul Cristina Neagu a fost însărcinată acum să transmită jucătoarelor că vor avea primă de 7.000 de euro dacă vor merge și mai departe. Jucătoarele au făcut atunci un meci fantastic, s-au calificat în semifinale, au pierdut apoi la mare luptă în fața Norvegiei, iar la final s-au ales cu medaliile de bronz, după o partidă cu Polonia. Astfel, ele s-au întors acasă, iar printre altele au trăit cu senzația că vor avea de primit încă 12.000 de euro din partea Federației Române de Handbal, peste ce vor primi din partea MTS, conform legii. 

La câteva zile după câștigarea medaliei de bronz, și pe fondul vâlvei create în spațiul public pe marginea performanței realizate, Guvernul Cioloș a decis într-o ședință suplimentarea primelor la aproximativ 13.000 de euro. Sumele au ajuns apoi până la 18.000 de euro în cazul titularelor, după ce FRH le-a mai suplimentat primele cu ajutorul lui Niro Group, unul din sponsorii Federației.

  • Conform HG 1447/2007 și amendată apoi prin HG 888/2013, fiecare jucătoare ar fi trebuit să primească în jur de 6.500 de euro. 

Problema cea mare este că jucătoarele echipei naționale se simt păcălite în acest moment. „Ele știau că mai au de primit 12.000 de euro din partea Federației Române de Handbal, peste ce au primit de la stat. Dedu le-a promis 5.000 de euro pentru victoria cu Brazilia și 7.000 de euro pentru partida cu Danemarca. La sfârșit le-a transmis însă că nu au înțeles bine. Fetele sunt foarte furioase, iar între ele circulă fel și fel de mesaje”, au povestit mai multe surse din anturajul jucătoarelor.

  • Tot această agitație este consemnată cu câteva săptămâni înaintea meciurilor cu Norvegia, din preliminariile CE 2016, dar mai ales a turneului preolimpic de la Aarhus. 

ProSport a stat de vorbă și cu Alexandru Dedu pe marginea acestui subiect, pentru a lămuri situația, dacă au fost promise acele prime. Președintele a confirmat că a vorbit despre 5.000 de euro înainte de meciul cu Brazilia și 7.000 de euro înainte de meciul cu Danemarca, dar și faptul că au existat neînțelegeri: „Le-am explicat fetelor că am făcut tot timpul referire la locul în clasament și raportat la HG 1447. Sumele au fost mai mari față de ce promitea HG. Au fost 5.000 de euro pentru victoria cu Brazilia. Cu toate că prezența în sferturi nu însemna și premiere automat, eu am considerat că sunt cel puțin pe locul 6, iar suma era oricum mult mai mare decât HG 1447. La fel și cu Danemarca, eu am spus 7.000 de euro pentru că știam că pentru locul 4 este dublu raportat la lege. Greșeala a fost a mea, că nu le-am spus mai clar că suma este pentru locul ocupat la Campionatul Mondial. Eu am gândit în felul meu, ele au interpretat probabil altfel”.

  • Salariul președintelui a crescut de patru ori

O altă controversă financiară a acestor zile este salariul președintelui FRH. Consiliul de Administrație al FRH a votat în 3 februarie ca Alexandru Dedu să primească lunar 3.000 de euro. Vechiul salariu era de 3.200 de lei, o sumă foarte mică raportată, spre exemplu, la media salariilor jucătorilor din handbalul românesc, la cât este plătit selecționerul Tomas Ryde, etc. Privită și dintr-o altă perspectivă, un șef de instituție este supus mereu tentațiilor când știe că salariul său nu ajunge la nici 800 de euro.

Există însă și o masă de nemulțumiți de faptul că salariul președintelui a crescut la 3.000 de euro, mărire pusă și în contextul în care Cristian Gațu nu a cerut mai mult de 3.200 de lei în aproape 20 de ani de mandat. Și la Consiliul de Administrație nu toți membrii și-au dat acordul pentru această creștere, mai ales că propunerea s-a făcut pe final, pe picior de plecare. Alexandru Dedu a cerut un salariu de 2.500 de euro, însă Jean Mateeascu (consilierul personal), Vasile Pavel (președinte CCA) și Doru Manea (președinte Observatori) au susținut varianta unui salariu mai mare. În cele din urmă s-a votat pentru 3.000 de euro.

  • „În momentul în care am considerat că mi-am făcut treaba, când am asigurat bugetul pe un an de zile înainte, am venit în fața membrilor CA și am discutat de salariu, nu am făcut nimic pe ascuns”, spune Alexandru Dedu.

Conform unor informații venite din anturajul președintelui, mărirea de salariu este absolut justificată în condițiile în care bugetul FRH a crescut de la 5,7 milioane de lei în 2014 la 8 milioane de lei în 2015, în condițiile în care în conturile forului există acum câteva sute de mii de euro raportat la preluarea mandatului, când conturile erau pe minus. De asemenea, numărul de zile de cantonament al echipelor naționale s-au dublat, iar în curtea FRH se regăsesc acum 2 autocare, s-au achiziționat tot felul de materiale pentru echipele naționale, LED-uri, încă o suprafață de joc, etc.

Știați că avem o pagină de Facebook dedicată handbalului?

Publicat: 05 02. 2016, 20:48
Actualizat: 05 02. 2016, 21:25