Alexandru Dedu: „Este rușinos să se pună sub semnul întrebării organizarea unui Campionat European de gimnastică”. Ce a răspuns președintele FRH când i s-a sugerat: „Lasă, te tocești și tu, intri în sistem și o să curgă, cum curge tot timpul”
Alexandru Dedu, președintele Federației Române de Handbal, a împlinit marți 44 de ani, prima parte a zilei fiind sărbătorită prin muncă. „Îmi petrec ziua la muncă. Bănuiesc că familia mă așteaptă acasă, să suflu în tort, așa cum s-a întâmplat fiecare în an”, a precizat șeful handbalului românesc, care într-o astfel de zi specială și-a găsit timp pentru a sta de vorbă și cu mass-media.
- După ce l-a prezentat oficial pe Lorand Balint „Boți”, directorul de marketing care va lucra full-time în cadrul Federației Române de Handbal începând din 1 octombrie, Alexandru Dedu a răspuns și a discutat despre mai multe subiecte importante din handbalul românesc: noua echipă pe care și-a făcut-o la FRH în cele aproximativ 20 de luni de când a fost ales președinte; despre posibilitatea ca Bucureștiul să aibă în cele din urmă o Arenă Națională indoor și a organiza astfel competiții majore la nivel internațional, despre naționala feminină (senioare) care în decembrie are cel mai important examen în acest ciclu olimpic – Campionatul Mondial -, dar și despre cazul „Isabela Roșca”, naționala Under 20, prețurile de licitație stabilite la CNE. Pentru a nu amesteca subiectele, ProSport a decis să prezinte toate aceste teme separat în perioada imediat următoare.
La începutul interviului, Alexandru Dedu și-a exprimat satisfacția că Lorand Balint va veni cu normă întreagă la FRH: „Suntem foarte bucuroși că Boți va veni lângă noi. Unul din primii 3 oameni din industria asta vine la Federația Română de Handbal, este un motiv de mândrie”. Apoi, președintele FRH a remarcat faptul că media de vârstă a echipei cu care lucrează în acest moment a scăzut cu 12 de ani, de la 60 de ani în februarie 2014 la 48 de ani în septembrie 2015!
„Îmi doresc, în timp, să mă pot înconjura de oameni de top din România, care să vină lângă handbal și să începerm să construim. Nu știu dacă în sensul rău sau în sensul bun, FRH și-a modificat structura în proporție destul de mare. Clar, federația are nevoie de experiență și de cunoașterea sistemului, fiindcă handbalul este o nișă care nu poate fi acoperită foarte ușor, dar mi-a fost destul de greu să încerc să lucrez și să îmi pun ideile în practică, în condițiile în care atunci când am venit în funcția de președinte media de vârstă era de 60 de ani”, a declarat Alexandru Dedu.
În acest sezon, handbalul românesc la nivel de cluburi va particuipa cu 3 echipe în grupele Ligii Campionilor, după ce HCM Baia Mare (feminin) a reușit să se alăture echipelor CSM București (feminin) și Minaur (masculin) în această fază a competiției. „Eu îmi preconizam o creștere a aportului românesc în cupele europene cam în 3 ani de zile. Mi-ar plăcea, ar fi o mare realizare pentru noi toți, să ieșim din grupe cu fetele și să ajungem în grupele principale. Iar băieții să reușească câteva victorii. În capul meu, acum, la masculin este excepțional de greu, fantastic de greu, acolo trebuie niște ani buni în care să participi în grupe ca să zici că ai avea șanse. Depinde și de bugete, și de politică. Nu întotdeauna banii rezolvă soluțiile, situațiile”, a comentat Alexandru Dedu.
Plecând de la o întrebare, dacă vreuna din cele două echipe feminine ar putea ajunge în turneul Final 4 al Ligii Campionilor, discuția cu șeful handbalului românesc a „alunecat” către posibilitatea de a aduce în anii următori o competiție handbalistică majoră. Adică un turneu final la nivel de naționale sau chiar un Final 4 al Ligii Campionilor.
„Dacă vorbim de Final Four-ul feminin, mai există contract cu Budapesta până în 2016, din câte știu eu. Bucureștiul nu cred că o să aibă puterea să organiezeze pentru că nu are sală. Baia Mare ar putea face ceva în Cluj, însă nu știu dacă face parte din strategia conducerii”, a susținut Dedu. Apoi, tonul președintelui a devenit apăsat: „Ne lovim de aceleași probleme de care s-au lovit conducătorii de federații în ultimii ani, de infrastructură. Este rușinos să se pună sub semnul întrebării organizarea unui Campionat European de gimnastică (n.r. România a obținut drepturile pentru CE 2017, la București). Este rușinos! Sunt țări care au construit un cartier olimpic în 2 ani. Nu ne dăm seama ce înseamnă o mare competiție ca și beneficiu pentru o țară. Eu am trăit-o pe viu, gândiți-vă doar ce era Barcelona înainte de 1992. Înainte, în cartierul olimpic era zonă de gunoaie și zonă de industrie. S-a făcut olimpiada, s-a construit acolo, Barcelona a bubuit din toate punctele de vedere, iar lumea o ia acum ca pe un reper, ca frumusețe, ca loc de a-ți petrece vacanța și nu numai. Știți bine ce s-a întâmplat și cu JO de la Londra„.
Alexandru Dedu a precizat apoi că aducerea unei competiții majore în România va reprezenta totuși o prioritate. „Domnul Gațu, din ce știu eu, a avut o experiență de acest gen, a avut un proiect frumos, civilizat, oamenii aceia și-au dat acordul, dar s-au lămurit foarte repede că nu s-a construit niciodată acea sală din Capitală. Răspunsul pe care l-am primit deocamdată a fost următorul, au zis bine, dar invitați-ne când se inaugurează sala din București, venim la primul meci apoi stăm de vorbă”, a continuat președintele FRH.
- În materialul următor veți putea citi ce investiții majore pregătește Federația Română de Handbal pentru naționala feminină, astfel încât să se bată cu marile forțe pentru medalii și pentru calificarea la Jocurile Olmpice, cum va arăta staff-ul lui Tomas Ryde și cât timp va avea suedezul cârma echipei
La un moment dat, secretarul general al EHF, Michael Wiederer, a fost invitat în Capitala României pentru a da prima „sapă” alături de primarul Sorin Oprescu la noua Sală Polivalentă, de aproximativ 12.500 de locuri. Subiectul a fost abordat într-o notă de satiră de Dedu: „Bine că m-am accidentat și că nu m-am dus, că mă făceam praf (n.r. aluzie la accidentul cu motocicleta, în urma căruia președintele FRH are probleme cu piciorul stâng). Nu este posibil să se aloce lucrarea unui constructor și să fie contestat de 8 ori! De 8 ori! Nu este normal, este în detrimentul nostru, al tuturor, nu este OK!”
Alexandru Dedu încă mai speră că Sala Polivalentă va fi inclusă într-un viitor pe harta arenelor civilizate din România, dar în același timp nu mai „cred nimic” în ceea ce privește data de începere a lucrării. „Speranțe mai am, cu toate că mi s-a spus și mi s-a sugerat un lucru: >. Am anunțat multe persoane și anunț și presa, nu mă tocesc! Îmi place foarte mult ceea ce fac, îmi place handbalul și eu nu mă voi toci. Și cred că vom avea săli și cred că România va putea organiza cel puțin un Campionat European”.
În concluzia acestui subiect, președintele FRH este de părere că un European de seniori în România ar fi posibil în 2024, „în condițiile în care apare prima cărădimă, cât mai repede. Avem toată deschiderea și la EHF, și la IHF, dar ne trebuie infrastructură”.
Știați că avem o pagină de Facebook dedicată handbalului?