Minaur are un prezent plin de incertitudini. Viitorul se prezintă dramatic, echipa băimăreană neștiind să răspundă nici dacă poate termina campionatul în curs. Trecutul este însă la loc sigur și nu va putea fi șters niciodată. Este deja consemnat cu litere de aur în istoria handbalului românesc.
ProSport vă prezintă azi povestea memorabilă a „eroului de la Zaporoje”, așa cum a fost denumit Alexandru Stamate (foto, în dreapta). El este omul care a marcat un gol în ultima secundă pentru Minaur în returul finalei cu sovieticii de la Zaporoje, decisiv pentru câștigarea primului trofeu în Cupa IHF (1985). Deși au trecut aproximativ 25 de ani de la momentul respectiv, totul a rămas viu în memoria jucătorului erou de la Baia Mare. „Puteți crede că am uitat ceva? Și acum știu fiecare moment”, își începe povestea Stamate.
„Dacă nu dădeam gol, eram terminat” În turul finalei, Minaur câștigase în fața lui Zaporoje cu 22-17, un rezultat însă insuficient pentru a fi sigură de trofeu. Ce s-a întâmplat în partida retur? „Am avut parte de o atmosferă și un meci incredibile. Cu șapte secunde înainte de final, adversarii au înscris pentru 18-13. Centrul lor a aruncat apoi imediat mingea în tribună. Au mai trecut așa trei secunde. Îmi aduc aminte că Boroș și Mrata s-au dus în extreme, Maricel (n.r. – Voinea) ar fi vrut să tragă el, dar în fața lui s-au pus doi ruși, așa că i-am cerut mingea. Știam că trebuie să dau gol, altfel mă termina profesorul Lascăr Pană. Am făcut doi pași de la centrul terenului și am aruncat direct în plasă. Arbitrul din RFG a ridicat mâna și a validat golul”, a continuat Stamate.
Au primit Cupa după trei măsurători Ex-sovieticii nu s-au împăcat însă deloc cu ideea de a fi pierdut trofeul în ultima secundă, astfel că au făcut un adevărat iureș după meci. Au contestat golul Minaurului, considerând că s-a marcat după timpul regulamentar. Ce a urmat? „Trei măsurători ale ultimelor patru secunde din joc. Oficialii ruși și arbitrii s-au dus la carul de reportaj, care mai era și cu manivelă, astfel că le-a luat ceva timp. Prima măsurătoare a fost de 3,79 secunde. Rușii n-au fost de acord, astfel că s-a reluat operațiunea. Timpul măsurat a fost de 3,69 secunde. Nu l-au acceptat nici pe acesta. La ultimul cronometru a ieșit din nou 3,79 secunde. Arbitrii au spus atunci: «Gata! Dați-le Cupa!». În tot acest timp, de 17 minute, noi am jucat fotbal, rușii nu s-au mișcat de pe bancă. La fel și cei 6.000 de spectatori, au rămas nemișcați. După ce s-a anunțat că Minaur a luat Cupa, în două minute sala se golise”, rememorează Stamate. Fosta glorie din Baia Mare a dezvăluit și un moment despre care nu a mai vorbit niciodată: „În vestiar, unul singur avea șampania pregătită înainte de meci. Eu am pus în bagaj o sticlă, știam că vom avea motive de bucurie”.
Rușii i-au trimis la Galați Finala a fost decisă de acele măsurători ale timpului, însă scandalul a continuat, putând degenera chiar într-un conflict diplomatic. „Noi ne-am deplasat cu un charter, dar la întoarcere ne-au obligat să plecăm cu o cursă de linie. De la Kiev la Satu Mare ar fi trebuit să zburăm o oră, dar ne-au trimis la Galați. În plus, ne-au ținut ostentativ încă o oră pe aeroport. După ce ne-am îmbarcat, toată lumea a fost dată jos, sub pretextul că nu s-a făcut controlul vamal. Nici n-am mai băgat de seamă”, a conchis Alexandru Stamate (54 ani). Tată a doi handbaliști, unul evoluând chiar la Minaur în prezent, „eroul de la Zaporoje” deplânge situația actuală a formației băimărene: „Este jale în tot sportul românesc. Sper ca Minaur să nu dispară. Niciodată însă cred că nu va mai fi atât de sus”.
Greșeală fatală: comentatorul a fost prea entuziast! Returul de la Zaporoje a fost transmis în România doar la radio, prin vocea regretatului ziarist Hristache Naum, tatăl actualului realizator de emisiuni sportive Radu Naum. În acele vremuri, când comentatorul trebuia să fie atent nu doar la cuvintele pe care le rostește, ci chiar și la tonul folosit, entuziasmul lui Hristache Naum a deranjat. Povestește Radu Naum: „Pentru el a fost un mare moment al carierei. Țin minte că s-a întors extrem de entuziast, vorbea la superlativ de tot ce s-a petrecut la Zaporoje. Comentase meciul pentru radio, poate prea înflăcărat pentru acele vremuri, mai ales într-o relație cu URSS. A fost acid cu sovieticii în minutele de parlamentări, iar la final a strigat «S-a făcut dreptate!». La puțin timp după acea finală, tata a murit, aproape fulgerător, din cauza unui cancer pancreatic. S-a lansat atunci un zvon aberant, pe care eu refuz să-l cred, că decesul i s-ar fi tras de la modul în care a comentat meciul de la Zaporoje”.
Al doilea scandal după momentul „Nadia” Momentul din 1985 a declanșat un alt scandal între URSS și România după cel din 1980, de la Jocurile Olimpice de la Moscova. Atunci, Nadia Comăneci a terminat pe locul secund la individual compus. Elena Davidova, reprezentanta gazdelor, terminase concursul, iar Nadia a așteptat o grămadă de vreme până i s-a afișat nota, una mai mică decât era nevoie. Considerând că eleva lui a fost defavorizată, antrenorul Bela Karoly a declanșat scandalul și a protestat, concursul fiind oprit pentru 40 de minute.
Introdu cuvântul căutat și apasă ENTER