Alin Cîrligeanu, după scandalul de la meciul HCM Roman – Corona Brașov: „Arbitrii nu au niciun cuvânt de spus în stabilirea clasamentelor din handbal”
Arbitrajul este unul dintre punctele sensibile ale handbalului, în general, având în vedere că într-un meci sunt multe faze la limită, care pot fi interpretate în două feluri. Discuțiile pe această temă sunt destul de aprinse după aproape fiecare etapă în Ligii Naționale, existând destule voci în handbalul românesc care susțin faptul că ierarhiile sunt stabilite de arbitri. De cele mai multe ori, părerile sunt exagerate, sunt însă și cazuri în care cupluri de arbitri „își fac de cap”, dacă ne este permisă această expresie, lucru care s-a întâmplat și la partida HCM Roman – Corona Brașov (scor 22-22), din cadrul etapei a 6-a a Ligii Naționale de handbal feminin. Valentin Călina și Claudiu Belean au luat destule decizii controversate în această partidă, care au stârnit mânia taberei brașovene. „Am văzut doar al doilea meci al programului de luni (n.r. Potaissa – Știința, scor 30-24), dar cu siguranță îl vom vedea la Comisie. Oricum, n-ar fi OK să mă pronunț eu înaintea unei ședințe de analiză”, a declarat pentru ProSport Alin Cîrligeanu, șeful Comisiei Centrale de Arbitri. Șeful CCA a evidențiat în acest sens faptul că la sfârșitul sezonului trecut, când s-au stabilit locurile în clasament, arbitrajele n-au influențat deloc rezultatele.
Ce se întâmplă însă în cazurile în care se constată că un arbitraj este tendențios, când regulamentul este interpretat diferit pentru două echipe? „Pentru astfel de situații există reguli foarte clare. Dacă un cuplu de arbitri primește o suspendare mai mare de 6 luni, se ajunge chiar la excludere”, răspunde Alin Cîrligeanu, convins că arbitrii nu au niciun cuvânt de spus în stabilirea clasamentelor din România.
Pe fondul unor arbitraje contestate în primele etape, în handbalul românesc a apărut o teză în culisele handbalului românesc: după ce Comisia Centrală de Arbitri a întocmit lista de delegări, aceasta este verificată și de anumiți oficiali din FRH pentru a-și da OK-ul. Iar uneori, pe listă mai apar rectificări, spun cei defavorizați, în funcție de interesele existente. „Asupra mea nu s-au făcut niciodată presiuni, responsabilitatea delegărilor aparține în totalitate CCA. Nu este adevărată această teză, dar este normal ca lista să fie cunoscută șefilor înainte să o urcăm pe site-ul oficial al FRH”, susține Alin Cîrligeanu, ajuns președinte al arbitrajului românesc în urmă cu câteva luni.
Altfel, de când a ajuns la șefia CCA, în primăvară, Alin Cîrligeanu a promovat deja 11 cupluri de arbitri, ultimele două debuturi fiind anunțate pentru această săptămână: Marian Băbău (27 ani) și Alexandru Roibu (28 ani) la partida Neptun Constanța – CSM București și Ionuț Ifrim (35 ani) și Alexandru Ilisei (25 ani) la meciul Corona Brașov – HCM Rm. Vâlcea. „Încercăm să promovăm câteva cupluri noi, dar nu vreau să se creadă că se pune presiune pe arbitrii cu experiență. Cei tineri trebuie ajutați să crească normal”, a mai spus Cîrligeanu.
Foto: Mediafax, Bogan Dănescu
Știați că avem o pagină de Facebook dedicată handbalului?