Naționala de handbal feminin a început din această săptămână o nouă etapă – ciclul olimpic 2020. Doar trei zile a fost România fără selecționer, de miercuri având un nou lider, pe Martin Ambros, un antrenor temperamental, care trăiește la maximum fiecare clipă a unui meci. În același timp, spaniolul este un tehnician valoros, care a dovedit de ce este capabil la Itxako, o echipă mai „mică” dacă e să facem o comparație cu Gyor, următoarea grupare la care a ajuns, dar și formația maghiară, cu care a câștigat Liga Campionilor în două rânduri, în 2013 și 2014.
„Nici eu, nici el (n.r. Tomas Ryde) nu am fost satisfăcuți de ce s-a întâmplat la Jocurile Olimpice de la Rio. Cu toate acestea am crezut că Tomas este cea mai bună soluție pentru Campionatul European din decembrie, dar din discuții am observat că nu putea fi dedicat sută la sută acestui proiect. El a fost numit CEO peste un grup de firme, nu mai avea timpul necesar și pentru echipa României, astfel că am ajuns la concluzia că este mai bine mai bine așa, să ne despărțim”, ne-a relatat Alexandru Dedu, președintele FRH.
Până la urmă această despărțire „dorită” de ambele părți – așadar, se confirmă faptul că locul 9 la Jocurile Olimpice nu a avut darul de a mulțumi pe nimeni – a ajutat Federația Română de Handbal să clarifice de la bun început problema selecționerului pentru următorul ciclu olimpic. Tomas Ryde avea contract cu FRH până la sfârșitul anului, dar din start s-ar fi pierdut deja câteva luni importante din noul proiect, pentru că oricine ar fi fost adus în 2017 ar fi venit cu alte idei, ar fi preluat deja din mers o muncă începută.
Cu postul vacant, Alexandru Dedu s-a reîntors la Ambros Martin, antrenor cu care a fost în discuții și la începutul anului 2015. Ba chiar, pentru câteva zile a și fost selecționerul României – verbal – până când informația a „transpirat” în mass-media. Atunci, oficialii maghiari s-au opus, iar toată colaborarea a picat, așa ajungând în cele din urmă Tomas Ryde selecționerul României. De această dată, negocierile au mers „șnur”, foarte puține persoane au avut acces la informație, care nu s-a mai „strecurat” și în mass-media, cel puțin până când clubul din Gyor nu și-a dat acordul. „Nici Ambros Martin, nici clubul din Gyor nu au fost greu de convins. Clubul a înțeles până la urmă că este o dorință profesională a antrenorului”, a susținut președintele FRH.
Ambros Martin s-a arătat încântat de noul său job, care se va desfășura în paralel cu activitatea de la Gyor, unde rămâne antrenor principal. La prima întrevedere cu juraniliștii români, spaniolul a insistat pe idee de sentimente, de trăiri, de dorințe. „Am avut un vis în carieră, să am oportunitatea de a pregăti și o echipă națională foarte bună în drumul spre Jocurile Olimpice. După cum știți, ca antrenor de club am obținut tot ce se putea. Eu sunt antrenor de club, dar după câțiva ani mi-am dorit să pregătesc și o echipă națională!”.
Fără îndoială, FRH a dat lovitura prin faptul că l-a adus pe Ambros Martin la prima reprezentativă. De asemenea, spaniolul are o nouă provocare în carieră, știind că va avea la dispoziție o echipă din care face parte Cristina Neagu. Dar această mutare a stârnit totuși reacții diverse în… țara vecină! Mulți suporteri maghiari au devenit chiar furioși după ce s-a anunțat că Ambros Martin, antrenorul lui Gyor, va antrena și naționala României! Unii chiar și-au manifestat „sentimentele” pe rețelele de socializare.
„Îi iubesc pe fanii unguri, m-au susținut de fiecare dată. Nu fac asta împotriva cuiva, o fac pentru că asta simt și îmi doresc, nimic altceva. Dacă am rănit anumite sensibilități, îmi pare rău, dar nu asta a fost intenția mea. Naționala Ungariei a avut posibilitatea să mă ia, dar s-a decis pentru un alt antrenor, respect asta total și acum a venit o altă șansă și nu puteam spune nu”, a comentat Ambros Martin. Antrenorul a insistat apoi pe ideea că activitatea la echipa de club nu va fi afectată, oferind un exemplu în acest sens: „Toți cei patru antrenori din turneul Final 4, și la feminin și la masculin, au avut job-uri paralele. Toți au câștigat și campionatele interne. Sunt un om pasionat de handbal și îmi fac treba sută la sută unde sunt angajat. Suporterii îi respect total, dar să înțeleagă că și eu am sentimente interioare, nu am putut spune nu acestei oferte”.
Nici nu a ajuns bine în România, iar Ambros Martin a și plecat cu naționala în turneul de la Eindhoven, unde vor mai fi prezente Serbia, Olanda B și Olanda A. De altfel, spaniolul a venit cu bagajele la federație, iar după ce a fost prezentat oficial a plecat direct la aeroport, fiind preluat de team-managerul Nicoleta Alexandrescu.
Deocamdată, Martin nu a vorbit în detaliu despre grupa de la Campionatul European, susținând că întâi vrea să cunoscă echipa, abia apoi va vorbi și despre turneul final.
„De foarte mulți ani, FRH și-a propus să fie în locurile 1-6, 1-8 la turneele finale. Ne dorim mult să fim în această postură și la Campionatul Euiropean din decembrie”, ne-a declarat Alexandru Dedu,
Primul meci al lui Martin Ambros pe banca tehnică a naționalei va fi joi, la Eindhoven, în compania Serbiei (ora 19:00).
Știați că avem o pagină de Facebook dedicată handbalului?
Introdu cuvântul căutat și apasă ENTER