Pentru al doilea turneu final consecutiv, naționala feminină merge cu Ambros Martin la comandă, ninemi altul decât antrenorul care în 2017 a câștigat Liga Campionilor cu Gyor. La prima vedere, România se află într-o situație de excepție înaintea Campionatului Mondial: are la dispoziție antrenorul cel mai bun la nivel de cluburi din acest an, dar și cea mai bună jucătoare a lumii în 2016, Cristina Neagu. Dar în profunzime, lucrurile nu stau însă chiar atât de bine.
Jobul antrenorului spaniol la naționala României este mult mai dificil decât la campioana Ungariei, iar asta se simte din plin atunci când vorbește de așteptări, de obiective. De la un discurs de câștigător de Champions League, Ambros Martin a trecut la altul mai temperat, fără promisiuni. Chiar și el participă în premieră la un Campionat Mondial. „Sunt debutant (n.r. zâmbește). Mă simt ca un tânăr care are multe de învățat, și nu mă refer aici la vârstă, chiar de la unele fete din echipă care au o altă experiență în spate în acest tip de competiție. Dar sunt încântat că am o astfel de ocazie, să merg la un Campionat Mondial. De asta sunt aici, la naționala României, pentru că îmi doresc să joc în acest gen de competiții și mă simt foarte bine”, ne-a relatat Ambros Martin, convins deja de faptul că un turneu final al echipelor naționale este ceva diferit față de ce se întâmplă în general la nivel de cluburi.
Înaintea Campionatului Mondial, selecționerul a avut / are doar șase antrenamente full cu echipa, trei înaintea Trofeul Carpați de la Craiova și trei înaintea partidei cu Paraguay de sâmbătă, adică debutul la turneul final. „Nu am avut foarte mult timp la dispoziție de pregătiri, dar cred că cel mai important lucru este să jucăm măcar la nivelul standard al nostru. Plecând de aici, trebuie să găsim câteva lucruri extra. Sunt multe jucătoare tinere în lot, iar ca spirit de echipă ele trebuie să ajungă în acel punct încât sunt foarte înfometate să joace fiecare meci, indiferent de numele adversarului. Ambiția este un aspect foarte important în obținerea unor rezultate”, a susținut Ambros Martin, convins că acest factor extra tehnico-tactic poate să aducă un mare plus echipei.
De altfel, antrenorul a tot insistat în această perioadă pe implicarea totală a jucătoarelor, dar și pe faptul că „toată lumea de aici, din România, trebuie să înțeleagă că acestă echipă nu este cea care a câștigat o medalie la ultimul Campionat Mondial”. Din start, antrenorul spaniol a încercat să ia presiunea de pe fete.
Când a venit vorba despre ambițiile și așteptările personale la acest Campionat Mondial, Ambros Martin a dat senzația că simte deja adrenalina: „Sunt destul de interesat să concurez. Sunt pregătit pentru a fi cu adevărat competitiv cu echipa”. „Ritmul” s-a domolit însă rapid, când am abordat subiectul adversarilor din grupă: „Avem o grupă dificilă, nu sunt adversari ușori. Dacă vă gândiți că Angola ar putea fi un adversar mai lejer pentru că vine din Africa, atunci vâ înșelați. Ați văzut ce s-a întâmplat anul trecut la Jocurile Olimpice, nu numai cu România, Angola a suprins și Brazilia. Nimeni nu știe cine este Paraguay, nu ne va fi ușor să o învingem. În primul rând, noi trebuie să rămânem concentrați la fiecare joc și să dăm tot ce e mai bun, apoi să privim înainte. Iar când dăm de Franța, trebuie să uităm, de asemenea, că a fost medaliată la ultimul Campionat European. Nu trebuie să privim că sunt mai buni decât noi sau noi nu suntem la fel de buni precum ei. Trebuie să fim doar foarte bine pregătiți, gata de a concura și să dăm totul pentru echipa națională”.
Într-un clasament al șanselor la Campionatul Mondial, România este văzută pe locul 11. „Nu cred în astfel de predicții, pentru că în acest tip de competiții joci prima fază în sistem ligă, trebuie să califici pentru următoare fază. Poți să faci niște calificări fantastice, să câștigi toate meciurile, iar în optimi poți să prinzi o zi proastă cu locul 4 din grupa cu care te împerechezi, să pierzi și ești afară. Nu-mi pasă pe ce poziție suntem acum în orice ierarhie, îmi pasă doar de Paraguay și de o bună pregătire, să dăm totul la fiecare antrenament și la fiecare joc”.
România are ca obiectiv o calificare cel puțin în sferturile de finală, dar este un obiectiv intermnediar. Ambros Martin & Co au ca principală țintă calificarea la Jocurile Olimpice din 2020.
Programul României la Campionatul Mondial de handbal feminin:
România – Paraguay 2 decembrie, ora 15:00
România – Slovenia 3 decembrie, ora 15:00
România – Spania 5 decembrie, ora 21:30
România – Angola 7 decembrie, ora 19:00
România – Franța 8 decembrie, ora 19:00
Meciurile se văd în România la TelekomSport
Știați că avem o pagină de Facebook dedicată handbalului?
.
Introdu cuvântul căutat și apasă ENTER