AMR 4 ZILE | Descoperiți-o pe Ana Maria Tănăsie înaintea Campionatului Mondial! Este „mezina” naționalei, tonică, iute și are deja o personalitate ieșită din comun. „Aș alerga și o săptămână și tot nu aș avea nimic!”
Selecționerul Tomas Ryde a decis să meargă la Campionatul Mondial (5-20 decembrie) cu un lot foarte experimentat, dar printre rândurile handbalistelor cu CV-uri impresionante a „strecurat” și câteva fete tinere. Ca „back up” pentru Valentina Ardean a decis să o convoace pe Ana Maria Tănăsie (20 ani), handbalista care alături de vicecampioana mondială din 2005 acoperă postul și la echipa de club HCM Baia Mare. Jucătoarea a profitat de șansele care i s-au oferit, iar în ultima partidă de pregătire din Franța, cu naționala Cubei, a făcut o partidă foarte bună, pe care a încheiat-o cu 9 reușite!
Naționala de handbal este pe cale să descopere o nouă atletă, după ce ani de zile a avut-o pe Ramona Farcău, care a făcut furori pe contraatac, atât din postură de extremă stângă, cât și extremă dreapta. Noua atletă se numește Ana Maria Tănăsie, evoluează ca extremă stângă și are câteva caracteristici asemănătoare cu cele ale Ramonei, cea mai bună marcatoare la Jocurile Olimpice din 2008: are „explozie” pe contraatac, este foarte rapidă, spontană, iar înainte de a alege handbalul a practicat atletismul! „Mi-a plăcut să alerg tot timpul. Aș alerga și o săptămână și tot nu aș avea nimic!”, spune extrema stângă.
- Povestea handbalistică a „mezinei” echipei naționale a început în urmă cu 7-8 ani: „Alergam foarte bine (n.r. se antrena pentru distanțele de 800 de metri), iar tatăl meu vroia să merg mai departe la atletism. La handbal junioare nu se puteau titluri, ca la atletism, însă eu mi-am dorit să aleg acest sport”
Ea a început handbalul la Hunedoara, fiind adusă la sală de sora ei Angela, mai mare cu 4 ani. Detaliază Ana Maria: „La început mergeam la antrenamente cu ea, dar stăteam pe margine. Până când prima mea antrenoare (n.r. Coca Balici) m-a chemat și pe mine la pregătiri. Așa am început să cochetez cu handbalul. După aceea am avut mare noroc că am putut să ajung la Centrul Național de Excelență de la Rm. Vâlcea, în clasa a 8-a, acolo unde am muncit zi de zi ca să urc cât mai sus. Mi-am dorit din suflet să urmez acest traseu, părinții m-au lăsat chiar dacă le-a fost greu, și acum le este greu fără mine”.
A debutat la 17 ani în Liga Națională, iar un an mai târziu a devenit campioană
Ascensiunea jucătoarei a fost fulminantă, precum un finiș la 800 de metri! La 17 ani, Ana Maria Tănăsie debuta în Liga Națională la HC Zalău, iar la 18 ani câștiga primul titlu de campioană a României cu HCM Baia Mare. În tot acest timp, extrema stângă a devenit și jucătoare de bază la lotul național de junioare și tineret, cu care a fost mai mereu în preajma podiumului. Ea a făcut parte din aceeași generație cu Denisa Dedu, Gabriela Perianu, Claudia Constatinescu, Bianca Tiron , Andreea Pricopi și alte fete care s-au impus deja la echipe din Liga Națională. Chiar dacă la Campionatele Mondiale a obținut un loc 4 cu naționala U18 (2012) și un loc 6 cu naționala U20 (2014), Ana Maria susține că nu a realizat nimic important în contul României: „Degeaba se spune că am fost o generație foarte bună la junioare și tineret, chiar degeaba dacă nu am obținut nimic. Nu pot să uit acel loc 4 de la junioare, când am pierdut finala mică cu Norvegia, deși ne-a stat la îndemână să o câștigăm”, ne-a relatat Ana Maria Tănăsie.
Din generația 94-95, Denisa Dedu și Gabriela Perianu au apucat deja să debuteze la turneele finale. Acum i-a venit rândul și extremei stânga. „Sincer, nu mă așteptam să merg la Campionatul Mondial”, susține degajată Ana Maria, care apoi detaliază: „În octombrie, după ce am fost în pregătire cu lotul în Muntenegru, nu am fost oprită pentru meciurile cu Lituania și Belarus. Am fost foarte dezamăgită! Iar acum, până în ziua în care am ajuns în București, la convocare, am avut anumite îndoieli. Îmi era teamă că iar voi fi chemată doar la pregătiri. Nu a mai fost cazul pentru că domnul Tomas Ryde m-a inclus și în lotul pentru Campionatul Mondial și îmi oferă foarte mult curaj. Indiferent că intru 5-10 minute, eu încerc să-mi fac treaba”.
„Sunt cea mai mică din lot, dar simt că fac parte din el de o grămadă de ani”
Deși este mai nou-sosită în echipă, Ana Maria Tănăsie spune că s-a integrat deja foarte bine. „Sunt cea mai mică din lot, dar simt că fac parte din el de o grămadă de ani. Îmi pot spune și părerea dacă am ceva de semnalat și sunt încântată de atitudinea fetelor. Chiar dacă alte fete au mai mulți ani decât mine, diferența nu se resimte. Și Cristina (n.r. Neagu), și Mica (n.r. Brădeanu), jucătoare cu personalități foarte puternice, m-au integrat foarte bine. Când greșesc ceva, mă iau deoparte și îmi explică toate lucrurile”, dezvăluie handbalista de 20 de ani.
Înaintea debutului la un Campionat Mondial, Ana Maria Tănăsie se simte acum împlinită: „Chiar am fost norocoasă până acum în tot ce ține de handbal. Am simțit ce înseamnă o medalie în Liga Națională (n.r. a câștigat Cupa și Liga Națională cu HCM Baia Mare), iar acum am ocazia să joc și la un Campionat Mondial de senioare”. Ambițiile jucătoarei nu s-au oprit însă în acest punct: „Sunt conștientă că suntem într-o grupă foarte grea la Campionatul Mondial, cu Rusia, Norvegia și Spania, dar nu este imposibilă. Totul ține și de dorința noastră de a reuși un rezultat deosebit, nu poți pleca de la premisa că acești adversari nu pot fi învinși”.
- O clasare în Top 8 la Campionatul Mondial ar asigura României șanse suficiente pentru a prinde Jocurile Olimpice din 2016. Ana Maria Tănăsie nu se mulțumește însă cu puțin și vrea mai mult, chiar o calificare în semifinale, „de ce nu?”.
„Gândurile pozitive vor atrage numai lucruri pozitive!”, se încheie conversația într-o notă optimistă cu tricolora, legată de participarea României la turneul final din Danemarca. Descătușarea extremei dreapta s-a produs deja la turneul de pregătire din Franța. Astfel, Mondialul din Danemarca poate să aparțină și jucătoarei Ana Maria Tănăsie!
România debutează pe 5 decembrie, la Frederikshaven, cu Puerto Rico. Din grupă mai fac parte Kazakhstan, Spania, Norvegia și Rusia. Primele patru naționale se califică în optimi. Turneul final este transmis în direct de Dolce Sport.
Știați că avem o pagină de Facebook dedicată handbalului?