Au mai rămas de disputat 4 partide din turul Ligii Naționale de handbal masculin, însă acestea nu mai pot influența partea superioară a clasamentului. Situația este deja clară în privința primelor patru locuri: Dinamo, CSM București, HC Odorhei și Steaua. Niște concluzii se pot deja trage, iar ProSport vă prezintă o radiografie a primei jumătăți a sezonului regular, cu superlative și dezamăgiri.
CLASAMENT LIGA NAȚIONALĂ‚ DE HANDBAL MASCULIN, SEZON 2015-2016
Valoarea competiției, în scădere după dispariția a două mari centre din prima ligă, Constanța și Bacău
Echilibrul în Liga Națională s-a păstrat și în acest sezon, nefiind o formație care să se detașeze din start. Totuși, lipsa echipelor HCM Constanța și Știința Bacău se resimte mai mult decât s-a anticipat. Interesul pentru competiție pare mai scăzut, poate și datorită problemelor financiare cu care s-a confruntat Minaur în ultima perioadă, iar rivalitățile nu mai sunt atât de „vehemente” ca în vremea Constanței și Bacăului. Sunt cel puțin 3-4 echipe de „umplutură” în acest moment în Liga Națională.
Iar dacă în sezonul 2014-2015 mai multe formații au încercat să se adapteze și să ajungă la nivelul echipei HCM Constanța, cel puțin la startul competiției, acum nu a fost o formație care să le „tragă” din spate pe celelalte. Baia Mare, reprezentanta României în Liga Campionilor, a dat rateuri pe plan intern
Handbalul s-a „reaprins” în București. Steaua, revelație, Dinamo, campioana de toamnă a Capitalei
Turul Ligii Naționale a fost o „afacere” a celor trei echipe din București, care au pus monopol pe clasamentul Ligii Naționale, cel puțin în a doua jumătate a sezonului de toamnă. Doar HC Odorhei a încercat să le mai încurce socotelile, drept dovadă că a prins și podiumul. Dinamo a ieșit învingătoare din această bătălie, având victorii cu Steaua și cu CSM București. Formația din Ghencea a bătut CSM în ultima etapă a turului astfel că a urcat pe locul 2 într-un clasament neoficial al Capitalei. Rămâne de văzut dacă Steaua va reuși să țină pasul cu cele două adversare din Capitală și în retur, având în vedere că are un lot mai redus din punct de vedere numeric.
Marea dezamăgire, Minaur Baia Mare. Problemele financiare au fost determinante
Fără îndoilaă că marea decepție a primei jumătăți de sezon regular este Minaur Baia Mare, echipă care s-a descurcat mai bine în Liga Campionilor. În Liga Națională, Baia Mare a suferit deja 4 înfrângeri, în timp ce în Europa a pierdut un singur joc, chiar la debut. Așa cum aminteam și mai sus, Minaur a avut probleme financiare, care s-au răsfrânt asupra jocului echipei. Handbaliștii parcă n-au tras pe „intern” cu aceeași măsură ca în Liga Campionilor. Fie n-au vrut să riște accidentări, fie au avut un program mai încărcat, fie au încercat să-și mențină / să-și crească cota, după caz, în Europa. În cazul în care va câștiga în etapa a 13-a cu Adrian Petrea Reșița, Minaur va termina pe locul 5 turul de campionat și se va afla într-o postură din care va putea ataca măcar locul 2 la sfârșitul sezonului regular. Dar va avea liniștea necesară pentru acest lucru?
REZULTATELE COMPLETE ALE LIGII NAȚIONALE DE HANDBAL MASCULIN, SEZONUL 2015-2016, LE PUTEȚI GĂ‚SI AICI
Jucătorii turului Ligii Naționale de handbal masculin
ProSport a remarcat în primele 13 etape trei handbaliști care nu au ajuns încă la maturitate sportivă, dar care totuși au avut o contribuție importantă la obținerea rezultatelor de către echipele la care evoluează. Niciunul nu este component al primei reprezentative, ba chiar doi dintre ei sunt jucători străini.
Dinamo București a încheiat pe locul 1 la sfârșitul turului și datorită croatului Jakov Vrankovic (22 ani), probabil cel mai în formă jucător. Iar această nominalizare nu este generată neapărat de ultima impresie pe care a lăsat-o, 14 goluri înscrise în poarta celor de la CSM Ploiești, în partida jucată marți (scor 34-27). Interul dreapta devine de la un meci la altul un jucător tot mai complet, care face bine ambele faze, atât de apărare, cât și de atac. De altfel, evoluțiile lui Vrankovic au fost remarcate și alte personaje importante din handbalul românesc. Robert Licu spunea, nu demult: „Îmi place Vrankovic, cred că este cel mai bun jucător din România în acest moment, face foarte bine și faza de apărare. Nu cred că va mai rezista mult în Liga Națională, a făcut progrese importante și cred că încă mai poate crește, e și stângaci, este și tânăr. Îmi pare rău că nu este român și este greu de crezut că un croat ar putea fi naturalizat”.
Al doilea handbalist remarcat este extrema stângă de la CSM București, Nicușor Negru. Jucătorul de 21 de ani a arătat o poftă fantastică de a marca goluri, uneori și din situații imposibile, având un merit deosebit pentru locul ocupat de CSM, alături de jucători precum Humet, Stamate și Iancu.
Deocamdată, Negru nu a fost convocat și la naționala mare. Handbalistul încă mai are capacitatea de a progresa, mai are nevoie să acumuleze și experiență pentru un mai bun autocontrol în timpul jocurilor. Atât la partida cu Dinamo, cât și la cea cu Steaua, tânărul handbalist, aflat probabil într-o stare de nervozitate, și-a lăsat echipa în inferioritate numerică în momente importante.
Al treilea remarcat vine tot de la o formație din Capitală, portarul Stelei, Ivan Matskevich. Handbalistul din Belarus a convins încă din prima etapă, cu Potaissa Turda. Dacă valoric este aproape de nivelul lui Peter Tatai (Minaur) ori ba, probabil că specialiștii ne-ar putea lămuri, însă cert este că Matskevich a avut o evoluție constantă în tur și a contribuit din plin la ascensiunea Stelei.
Antrenorii turului, Ovidiu Mihăilă și Pero Milosevic
La acest capitol, ProSport a remarcat „mâna de lucru” a antrenorilor Ovidiu Mihăilă (Steaua) și Pero Milosevic. Ambii au reușit să ajungă cu echipele lor în preajma podiumului Ligii Naționale, au și fost în Top 3 pe parcursul turului, după ce sezonul trecut Steaua și Poli au jucat pentru evitarea retrogradării. Formația din Ghencea a fost chiar la un meci distanță de o retrogradare directă, dar s-a salvat într-o dispută cu CSU Suceava.
Mihăilă a revenit în vară la Steaua și a primit și o echipă cu 11 jucători noi, reușind să „sudeze” deja relațiile de joc. Cu Dinamo a pierdut la mare luptă derby-ul, deși era dată victimă sigură, cu Minaur a terminat la egalitate, deși a avut controlul tot jocul. A dat în schimb lovitura pe terenul echipei CSM București, în ultima etapă, iar sincope au apărut în două partide jucate acasă, cu Vaslui și HC Odorhei.
Cu probleme financiare, Poli Timișoara este o echipă care s-a autodepășit și doar ghinionul a făcut să acumuleze numai 21 de puncte la sfârșitul primelor 13 etape. Patru din cele șase înfrângeri, cu CSM București, Dinamo, Odorhei și Adrian Petrea Reșița au fost suferite la un gol, deși bănățenii au avut șanse să le câștige pe toate. Pero Milosevic a resuscitat o formație blazată în ultimele sezoane, deși nu a avut mulți jucători noi la dispoziție.
De remarcat faptul că între tur și retur nu există pauză. Echipele care mai vor să-și ajusteze loturilor o mai pot face până la startul returului. Din surse ProSport, Steaua și HC Vaslui nu au fost de acord ca perioada de transferări să se prelungească până după terminarea Campionatului European din ianuarie, așa cum se întâmplă în celelalte țări.
Știați că avem o pagină de Facebook dedicată handbalului?
Introdu cuvântul căutat și apasă ENTER