ProSport a prezentat miercuri o analiză în handbalul feminin, după schimbările care au intervenit în această vară la cele 14 cluburi. Astăzi a venit rândul băieților să fie „citiți” după cifre. Dacă la fete nu am reușit încă să ne edificăm, vom avea sau nu un campionat mai tare decât cel precedent (după plecări și sosiri, situația nu pare modificată substanțial), în schimb, la băieți știm sigur că vom avea un sezon 2017-2018 mult mai tare. Probabil cel mai tare din punct de vedere valoric, din ultimii ani.
În urmă cu 2 ani și jumătate, la Campionatul Mondial din Qatar, Liga Națională a avut un singur reprezentant, pe chilianul Salinas (Steaua). De atunci și până acum, lucrurile s-au îmbunătățit substanțial. În campionatul românesc au început să apară tot mai mulți jucători valoroși, iar în această vară au „descins” și medaliați la turneele finale din ultimii ani: Antonio Garcia Robledo, medaliat cu aur la Campionatul Mondial din 2013, bronz și argint la Euro 2014, respectiv Euro 2016; Antonijo Kovacevic, medaliat cu bronz la Euro 2016 (HC Odorhei). De asemenea, Dinamo, Constanța, Poli Timișoara, Steaua și din nou HC Odorhei au transferat jucători care în ultimii 2-3 ani au participat la turnee finale, astfel că putem vorbi de un plus de calitate. De altfel, toți conducătorii cu care am discutat în această perioadă, fără excepție, au susținut că viitorul sezon va fi foarte puternic, peste ce s-a văzut în 2016-2017.
Fără îndoială, transferul verii în Liga Națională este cel al spaniolului Robledo, transferat de CSM București de la FC Barcelona. După CV, rezultate și club de la care provine, niciun alt handbalist care a sosit în România nu-l bate pe spaniol. Alți jucători străini importanți aduși de afară care ar intra într-un Top 10 ar fi Gayduchenko, Descat, Sajin (Dinamo), Tioumentsev (CSM București), Malinovic, Mitrevski (Constanța), Saldatsenka, Kovacevic (HC Odorhei).
Pe plan intern, cel mai important transfer al unui jucător străin de la un club la altul este fără îndoială cel al ruslui Vitalij Komogorov, care de la HC Odorhei a ajuns la Dinamo. Interul stânga a jucat în urmă cu 2 ani turneul Final 4 în Cupa EHF cu Nantes.
Sumele de bani pe care trebuie să le plătească cluburile pentru transferurile jucătorilor străini efectuate în această vară
Bineînțeles că toate aceste transferuri ale jucătorilor străini costă, conform regulamentului FRH. Astfel, cluburile din Liga Națională au de achitat către FRH următoarele taxe pentru legitimări:
În total, Federația Română de Handbal va încasa din taxele de transfer ale handbaliștilor străini nu mai puțin de 146.000 de euro. Suma este mai mare cu 31.000 de euro mai mare decât ceea ce au de plătit cluburile din LN feminină. Așadar, FRH se va alege cu o sumă frumoasă la buget, de aproximativ 261.000 de euro. Iar perioada de transferuri încă nu s-a încheiat!
Alte detalii statistice rezultate după componența loturilor prezentate oficial până acum de cluburile din Liga Națională de handbal masculin:
Top medie de vârstă, Liga Națională de handbal masculin
24 de jucători cu vârsta de cel puțin 35 de ani vor evolua în viitorul sezon al Ligii Naționale
49 de jucători până la 21 de ani (inclusiv) se regăsesc în loturile echipelor de Ligă Națională, conform informațiilor furnizate de cluburi. Cei mai mulți tuneri jucători sunt la Minaur – 11, reprezentând 45,8% din lot! Pe locurile următoare sunt Potaissa Turda și Poli Timișoara, cu câte șase jucători U21.
27 de ani este diferența între cel mai vârstic jucător, Dalibor Cutura (HCDS), și cel mai tânăr, Cezar Cristescu, cooptat la 15 ani în lotul mare al Dunării Călărași
Știați că avem o pagină de Facebook dedicată handbalului?
.
Introdu cuvântul căutat și apasă ENTER