ANALIZĂ | Cine va fi „tunarul” României la Campionatul Mondial din Japonia? Una dintre explicațiile pentru care Gabriela Perianu nu a devenit azi o jucătoare de tipul „Andrea Penezic”

Gabriela Perianu, de la nationala de handbal a Romaniei, arunca la poarta in timpul meciului de handbal feminin contra selectionatei Austriei, din cadrul preliminariilor Campionatului Mondial din 2017, meci disputat in Arena Toni Alexe din Oradea, vineri, 9 iunie 2017. PAUL URSACHI / MEDIAFAX FOTO
Vezi galeria foto - 7 poze

Cine va fi principala „gură de tun” pentru România la Campionatul Mondial de Handbal Feminin de la Kumamoto (30 noiembrie – 15 decembrie)? Acea jucătoare care își asumă răspunderea în momentele critice și poate face diferența și de la distanță. Probabil că peste 90% din respondenți ar spune Cristina Neagu. Doar că liderul echipei naționale abia a revenit în activitate și încă nu știe dacă și cât poate juca la turneul final din Japonia.

„Îmi doresc să joc pentru echipa naţională, însă este clar că în momentul de faţă sănătatea mea este cea mai importantă. Dacă am să merg la Campionatul Mondial, cu siguranţă voi avea un program bine stabilit împreună cu Tomas Ryde. Am nevoie de timp, de mai multe zile de revenire decât de obicei. Sper să pot să joc, dar cu siguranţă nu atât de mult ca şi înainte”, a declarat Cristina Neagu după partida de la Lublin.

Cine o suplinește pe Cristina Neagu, pentru că este puțin probabil azi să joace 60 de minute, mai ales în prima fază când România va juca cinci meciuri în decurs de opt zile! Probabil că peste 50% dintre respondenți, de această dată, s-ar gândi la Gabriela „Bebe” Perianu, a doua soluție anunțată de staff-ul tehnic pentru postul de inter stânga. Doar că handbalista de la CSM București a devenit un caz special în ultima perioadă.

Considerată vârful generației 94-95 în handbalul românesc, Perianu a stagnat în ultima perioadă și chiar a făcut pași înapoi, după cum susțin specialiștii. Iar acest lucru nu are legătură neapărat cu accidentarea destul de gravă pe care a suferit-o în 2017 la Siofok, în urma căreia a și ratat Mondialul din 2017.

Plecând totuși de la evoluțiile ei la Siofok… Gabriela Perianu a jucat prea puțin în atac, pentru că pe același post evolua înaintea ei Andrea Kobetic (ex-Penezic), o adevărată mașină de goluri. Românca a primit puține șanse să intre în atac în Ungaria, dar la CSM București, în schimb, a avut multe oportunități să se exprime la adevărata valoare, mai ales că Neagu a lipsit în toată această perioadă. Doar că interul stânga de la Brăila nu a convins. Cu siguranță că și-a dorit mult, dar în puține ocazii a demonstrat că și poate. Iar în acest caz ce poate să vorbească mai bine decât statistica:

  • Liga Națională:
  • Sursă FRH: 8 MECIURI, 18 goluri din 37 de aruncări – 48,64% (3/4 cu Zalău, 1/1 cu Buzău, 1/5 cu Minaur, 2/3 cu Slobozia, 1/4 cu Vâlcea, 5/7 cu Brăila, 3/9 cu Cisnădie, 2/4 cu Cluj), așadar medie de 2,25 goluri / joc pentru un inter stânga; P.S. La handbalvolei.ro, Gabriela Perianu figurează cu 20 goluri.
  • Liga Campionilor:
  • Sursa EHF: 4 MECIURI, 4 goluri din 9 aruncări – 44,44%. În cupele europene, Perianu a primit mai puține șanse să evolueze, dar și de aici se poate naște o întrebare: De ce?

Ceilalți doi interi stânga reținuți de Tomas Ryde în lotul lărgit pentru Campionatul Mondial, Sorina Tîrcă și Bianca Bazaliu, au avut următoarele cifre:

  • Liga Națională, Sursa FRH:
  • Sorina Tîrcă – 8 MECIURI, 57 goluri din 96 de aruncări, 42 de goluri din acțiune din 75 de aruncări – 56% (medie de 5,5 goluri din acțiune pe meci)
  • Bianca Bazaliu – 9 MECIURI, 13 goluri din 28 de aruncări – 46,42%. Bianca a jucat preponderent faza de apărare la Corona Brașov
  • Cupa EHF
  • Sorina Tîrcă – 2 MECIURI, 18 goluri dintre care 11 din acțiune.
  • Bianca Bazaliu – 2 MECIURI, 6 goluri

Cei patru interi stânga propuși pentru Campionatul Mondial se înfruntă miercuri în meciul Corona – CSM București.

De ce s-a oprit Gabriela Perianu din progres, deși foarte mulți se așteptau ca interul stânga să fie un adevărat star la 24-25 de ani, poate chiar viitoarea Andrea Penezic? Subiectul „Perianu” a fost chiar dezbătut în ședința Comisiei Tehnice de la Cluj, iar una dintre explicațiile oferite a constat în faptul că handbalista și-a schimbat regimul de viață. Mai exact, a trecut la un regim alimentar vegetarian. A slăbit mult față de perioada dinainte de a pleca din România, a pierdut mult și din forță, dar asta se vede și cu ochiul liber. În trecut, Perianu stătea foarte bine în apărare, iar în relația unu la unu nu prea avea probleme în Liga Națională. Acum, oricine stă în fața ei mai bine pe picioare, o scoate de pe traiectorie, povestesc antrenori din Liga Națională.

Sigur, nu se pune problema ca Gabriela Perianu să lipsească din lotul pentru Campionatul Mondial. Ea formează deja un cuplu sudat cu Crina Pintea în defensivă, rodat în ultimii ani, astfel că rolul ei în echipă rămâne important. Dar întrebarea de la început rămâne valabilă. Cine va fi „tunarul” României la Campionatul Mondial din Japonia? Pentru a câștiga, va trebui să și marchezi goluri, pentru că nu se poate spune că azi România excelează cu jocul de contraatac și faza a doua.

Apropo, problemele sunt și mai semnificative la nivelul interului dreapta, pentru că pentru acest post nu prea sunt multe variante din care se poate alege.

Publicat: 05 11. 2019, 11:09
Actualizat: 05 11. 2019, 11:31