ANALIZĂ‚ | Crește sau nu valoarea campionatului feminin de handbal? Suma de bani pe care o încasează federația de pe urma transferurilor internaționale și câte din cele 22 de handbaliste de la Centrele Naționale au fost licitate de cluburile din prima ligă

Redactor:
Marius Hutu
ANALIZĂ‚ | Crește sau nu valoarea campionatului feminin de handbal? Suma de bani pe care o încasează federația de pe urma transferurilor internaționale și câte din cele 22 de handbaliste de la Centrele Naționale au fost licitate de cluburile din prima ligă
  • Publicat:
  • Actualizat:

Handbalul feminin se pregătește de un nou sezon cu o mare favorită la start, CSM București, dar și cu un grup de câteva formații care se vor bate cu mare ardoare pentru locurile 2-3. Nu este de neglijat nici lupta pentru evitarea retrogradării. Parcă pentru ultima dată în ultimii ani, o echipă nu mai este condamnată din start la ultimele două poziții. CSM Slatina și Rapid București sunt echipele promovate, dar nu sunt victime sigure, după ce fiecare a încercat să-și primească lotul. Toate cele 14 echipe sunt în plină campanie de pregătire, iar ProSport a analizat „componența” Ligii Naționale, după loturile cu care echipele au plecat la drum, conform informațiilor oferite oficial de fiecare în parte. Este posibil ca în aceste zile să mai fi apărut 1-2 noutăți cadrul loturilor, însă acestea nu influențează concluzia generală.

Vom avea un campionat mai tare?

Sigur, capitolul achiziții reprezintă deliciul oricărei pauze competiționale între două campionate. CSM București s-a detașat net și în această vară, dar campioana României joacă practic în altă „ligă”, principalul obiectiv este chiar câștigarea Ligii Campionilor. Fără discuție, transferul Cristinei Neagu la echipa din Capitală reprezintă achiziția anului în Europa, nu numai în România, în condițiile în care vorbim de cea mai bună jucătoare a lumii în ultimii 2 ani. Alte patru handbaliste aduse de CSM, Frafjord, Kurtovic, Jacobsen și Hagman, au jucat la ultima ediție a Jocurilor Olimpice și la ultimele Mondiale și Europene, palmaresul fiecărei handbaliste în parte fiind impresionant, certifică practic valoarea.

În acest moment, la 10 din cele 14 echipe din Liga Națională figurează 47 de jucătoare străine, dintre care 29 au fost tranferate în această vară. 23 de fete au fost aduse din afara României, în timp ce șase handbaliste străine au fost tranferate de la o echipă la alta. În această categorie, trecerea Irynei Glibko de la CSM Roman la HCM Rm. Vâlcea reprezintă cel mai important transfer.

  • HC Zalău, Corona Brașov, U Cluj și CSM Slatina sunt cele patru echipe din Liga Națională care nu au jucătoare străine

Referitor la cele 23 de „noutăți” pentru Liga Națională, venite din afara Ligii Naționale, doar 6 jucătoare au evoluat la ultima ediție a Jocurilor Olimpice, adică cele patru jucătoare de la CSM București deja menționate, plus Marta Lopez (Vâlcea) și Deonise Fachinello (Cisnădie). Dacă lărgim puțin aria prezențelor la turneele finale, întrucât accesul la Jocurile Olimpice nu este chiar simplu de realizat, iar loturile sunt mai mici din punct de vedere numeric, descoperim că în ultimul an alte 5 fete au jucat la Campionatul European ori Campionatul Panamerican (cazul handbalistelor din naționala Braziliei aduse de Cisnădie): Bobana Klikovac (SCM Craiova), Teja Ferfolja (CSM Roman), Marina Razum (Vâlcea), Larissa Araujo, Mariana Costa (ambele la Măgura Cisnădie). Așadar, 11 din cele 23 de handbaliste străine aduse în această vară de echipele din Liga Națională au jucat în ultimul an cel puțin la un turneu final.

86 de transferuri am contabilizat până în acest moment în Liga Națională, în această vară.

Dacă ar fi să ne raportăm la reprezentativa României, cele mai importante transferuri pe plan intern ar fi următoarele:

  • Aneta Udriștioiu (CSM București)
  • Andreea Pricopi (SCM Craiova)
  • Bianca Tiron, Eliza Buceschi, Timea Tătar (Corona Brașov)
  • Nicoleta Dincă (CSM Bistrița)

Cele 29 de achiziții a unor handbaliste străine înseamnă și un venit important în visteria Federației Române de Handbal din taxele aferente. Conform regulamentului de transferări, cluburile pot aduce jucătoare din afara țării în baza unor criterii, în același timp fiind nevoite să plătească niște taxe suplimentare.

Taxe transfer jucători de altă cetățenie decât română:

– primii doi jucători – câte 1.000 euro

– al treilea jucător – 2.000 euro

– al patrulea jucător – 3.000 euro, ș.a.m.d

Conform calculelor efectuate de ProSport, cele 10 echipe din Liga Națională, care au în componență handbaliste străine, trebuie să plătească la FRH următoarele sume:

CSM București – 34.000 euro

Dunărea Brăila – 7.000 euro

SCM Craiova – 2.000 euro

CSM Roman – 5.000 euro

HCM Rm. Vâlcea – 42.000 euro

CSM Bistrița – 1.000 euro

Măgura Cisnădie – 14.000 euro

Danubius Galați – 5.000 euro

Unirea Slobozia – 1.000 euro

Rapid București – 4.000 euro

Suma totală este 115.000 de euro pentru transferurile internaționale efectiate în handbalul feminin

CSM București, cea mai experimentată echipă, HC Zalău, gruparea cu cea mai scăzută medie de vârstă. Șapte echipe au loturi cu vârsta medie până în 25 de ani

Din punct de vedere al vârstei, lider este tot CSM București, care are un lot cu o medie de 29,3 ani, urmată de Măgura Cisnădie – 28,5 ani. Campioana României mizează foarte mult pe experiență în tentativa de a cuceri trofeul Ligii Campionilor pentru a doua oară în istorie, astfel că are doar 3 handbaliste sub 27 de ani, adică Nathalie Hagman, Amanda Kurtovic (ambele în vârstă de 26 ani) și Bianca Bazaliu (20 ani). La capitolul opus, cea mai „neexperimentată” echipă din Liga Națională este HC Zalău – 23,64 ani, urmată de U Cluj – 23,8 ani

Un amănunt foarte interesant, jumătate din echipele de Liga Națională au media de vârstă sub 25 de ani. Dintre echipele de top, în această categorie intră SCM Craiova, HCM Rm. Vâlcea și Corona Brașov. Sub 25 de ani mai au Unirea Slobozia și Danubius Galați.

Capitolul tineret

13 din cele 14 echipe au și cel puțin o handbalistă până în 21 de ani în lot. Din masa totală, 22,3% sunt jucătoare până în 21 de ani (inclusiv), ceea ce nu este rău, dar cifra este susținută în realitate de U Cluj (8 handbaliste U21), HC Zalău (7 jucătoare U21) și CSM Slatina (6 handbaliste U21), care au aproape jumătate din numărul total al fetelor tinere din Liga Națională.

Luna trecută, Federația Română de Handbal a organizat licitația pentru absolventele de la Centrele Naționale de Excelență Vâlcea și Brașov. În total, 22 de sportive până în 21 de ani au fost propuse echipelor din Liga Națională, opt dintre acestea fiind de la generația 96-97, care nici până azi nu au reușit să „iasă” de sub contract cu Federația Română de Handbal. Printre acestea și campioanele mondiale, Lorena Ostase, Alina Ilie și Daniela Corban, care au rămas proprietatea FRH din cauza grilelor mari fixate, până la 18.000 de euro. Rezultatul licitației? Nicio handbalistă de la generația 98-99 nu a fost transferată definitiv! Există un caz special, cel al Coronei, care are prima opțiune de a-și alege o handbalistă din Centrului de la Brașov, conform protocolului încheiat cu autoritățile locale, care susțin financiar funcționarea acestuia. Jucătoarea aleasă de Corona va evolua totuși la echipa din liga secundă, cel puțin în primă fază, iar aceasta va fi, cel mai probabil, Vakariu.

Din cele 22 de handbaliste prezentate de FRH, în loturile celor 14 echipe din Liga Națională figurează doar două handbaliste, Lorena Ostase (CSM Slatina) și Alina Ilie (Unirea Slobozia). Cluburile au avut posibilitatea împrrumutului. Conform condițiilor stabilite de F.R. Handbal, clubul care solicită sportiva sub formă de împrumut pentru un an, trebuie să achite contravaloarea unei 1/5 din grila de transfer.

Puse cap la cap toate aceste informații, este greu despus dacă sezonul 2017-2018 va fi mai tare decât ultima ediție de campionat, în condițiile în care Liga Națională a și pierdut câteva jucătoare importante. Aurelia Brădeanu, Cristina Vărzaru, Ramona Farcău și Mihaela Tivadar, toate vicecampioane mondiale, s-au retras din activitate, Denisa Dedu, Gabriela Perianu și Mădăllina Zamfirescu au plecat în campionatul maghiar, Linnea Torstensson și Carmen Martin, două din jucătoarele esențiale la câștigarea Ligii Campionilor în 2016, au preferat Franța din această vară, în timp ce alte câteva fete cu experiență se pregătesc să devină mămici. Un punct sensibil rămâne „tineretul”, ce facem cu el, cum încercăm să-l promovăm pentru o națională de top și în următorii ani?

În această săptămână vom prezenta o analiză și pentru Liga Națională de handbal masculin, unde s-au petrecut câteva lucruri interesante în această vară.

Știați că avem o pagină de Facebook dedicată handbalului? 

.

Urmărește ProSport.ro pe Google News
Știri despre
Pe aceeași temă
Prima reacție a lui Alex Bodi, după ce a fost combinat de Revelion cu Iulia Sălăgean. ”Asta e tot ce contează!”
Prima reacție a lui Alex Bodi, după ce a fost combinat de Revelion cu Iulia Sălăgean. ”Asta e tot ce…
”Următorul român vândut pe o sumă mare”: 20.000.000 €!
”Următorul român vândut pe o sumă mare”: 20.000.000 €!
Ultimele clipe din viața lui Cosmin, adolescentul care a murit călcat de autobuz în Valea Lupului! Ies la iveală detalii șocante și imagini surprinse de un martor. Ce ar fi făcut băiatul de 17 ani cu câteva minute înainte de tragedie?
Ultimele clipe din viața lui Cosmin, adolescentul care a murit călcat de autobuz în Valea Lupului! Ies la iveală detalii…
Decizia luată de U Cluj în privința lui Alex Chipciu, „veteranul” intrat în ultimele 6 luni de contract
Decizia luată de U Cluj în privința lui Alex Chipciu, „veteranul” intrat în ultimele 6 luni de contract
Andrei Vlad şi-a găsit echipă! Portarul va semna cu o formaţie aflată pe loc de play-off
Andrei Vlad şi-a găsit echipă! Portarul va semna cu o formaţie aflată pe loc de play-off
Surpriză! Juan Bauza ar putea reveni în România, la un an după ce a plecat de la Craiova. Patronul a recunoscut: ”Îl doresc foarte mult”
Surpriză! Juan Bauza ar putea reveni în România, la un an după ce a plecat de la Craiova. Patronul a…
Aurel Moldoveanu și-a speriat fanii! Cum arată astăzi artistul, la 64 de ani! Transformare IREALĂ
Aurel Moldoveanu și-a speriat fanii! Cum arată astăzi artistul, la 64 de ani! Transformare IREALĂ
Anamaria Prodan, relaţie SECRETĂ cu un om din fotbal: La orice oră din zi și din noapte, şi din morţi vine!
Anamaria Prodan, relaţie SECRETĂ cu un om din fotbal: La orice oră din zi și din noapte, şi din morţi…
BANCUL ZILEI. Bulă: - Zilele trecute, soacra și nevasta m-au tocat, când una, când alta....
BANCUL ZILEI. Bulă: - Zilele trecute, soacra și nevasta m-au tocat, când una, când alta....
Momentul în care un avion de mici dimensiuni se prăbușește peste o clădire, în California. Doi morți și mai mulți rănți
Momentul în care un avion de mici dimensiuni se prăbușește peste o clădire, în California. Doi morți și mai mulți…
Anomalie MISTERIOASĂ în câmpul magnetic al Pământului
Anomalie MISTERIOASĂ în câmpul magnetic al Pământului
Lovitura de milioane de euro pe care a dat-o Florin Tănase în afaceri! Ce legătură are Gigi Becali
Lovitura de milioane de euro pe care a dat-o Florin Tănase în afaceri! Ce legătură are Gigi Becali
Demisie-ȘOC la Kanal D! Bursucu nu mai prezintă Roata Norocului, iar motivul este halucinant 😲
Demisie-ȘOC la Kanal D! Bursucu nu mai prezintă Roata Norocului, iar motivul este halucinant 😲
Șoc în România. Călin Georgescu merge pe mâna lui Cristian Cioacă, fostul soț al Elodiei
Șoc în România. Călin Georgescu merge pe mâna lui Cristian Cioacă, fostul soț al Elodiei
Se scumpesc produsele la raft din cauza noilor taxe! Avertismentul sindicatelor din industria alimentară
Se scumpesc produsele la raft din cauza noilor taxe! Avertismentul sindicatelor din industria alimentară
Doliu în televiziune de Revelion! A murit cel mai iubit prezentator TV
Doliu în televiziune de Revelion! A murit cel mai iubit prezentator TV
Ce s-a întâmplat cu Indiana Jones? Analiză completă a unui joc prost optimizat
Ce s-a întâmplat cu Indiana Jones? Analiză completă a unui joc prost optimizat
Misterele ordonanţei trenuleţ: De ce nu sunt prezentate în nota de fundamentare efectele pe buget cu plus şi minus în detaliu?
Misterele ordonanţei trenuleţ: De ce nu sunt prezentate în nota de fundamentare efectele pe buget cu plus şi minus în…
2025: Cât timp se suspendă permisul pentru depășire pe linia continuă
2025: Cât timp se suspendă permisul pentru depășire pe linia continuă
Ce mesaj neașteptat a transmis Michele Răduță, după finala Chefi la cuțite sezonul 14. Orlando Zaharia a reacționat imediat
Ce mesaj neașteptat a transmis Michele Răduță, după finala Chefi la cuțite sezonul 14. Orlando Zaharia a reacționat imediat
×