ANALIZĂ‚ | Cristina Neagu, Marele Zid românesc și relația tot mai „accentuată” din jocul naționalei. Ambros Martin dă senzația că nu lasă nimic la voia întâmplării: cum a gestionat partida cu Ungaria
România a învins Ungaria cu 29-21 în primul meci din grupele principale ale Campionatului European de handbal feminin și este tot mai serios luată în calcul pentru calificarea în semifinalele competiției. Maniera în care a fost câștigat jocul în fața rivalei istorice a fost entuziasmantă, a fost o victorie a dăruirii. Spiritul de luptă al echipei a generat multe realizări la România – Ungaria. După jocul de duminică seara de la Helsingborg am remarcat câteva aspecte:
- Crina Pintea a reușit trei blocaje cu Ungaria
România are cea mai bună apărare de la Helsingborg după trei jocuri cu adversarii din grupa principală, media fiind de 20,33% goluri / meci. Dintre cele două 12 reprezentative ajunse în acest punct, doar Franța stă mai bine, echipa lui Krumbholz încasând cu un gol mai puțin.
Încă de la începutul turneului cu Norvegia, Ambros Martin a riscat, în general, cu două schimbări între cele două faze ale atacului, astfel că a mizat de la bun început pe o apărare masivă în zona centrală, cu Gabriella Szucs și Crina Pintea. Cele două jucătoare s-au comportat magistral și în fața Ungariei, nu au lăsat să treacă nimic. Pivotul de la Thuringer a reușit inclusiv trei blocaje, maghiarele au dat senzația de cele mai multe ori că se lovesc ca de un zid. „Ne-am dorit să le luăm cât de tare se poate de la început, știm cum joacă ele împotriva noastră și am vrut să nu le dăm senzația că pot câștiga acest meci”, a explicat Crina Pintea cum au stat lucrurile în teren încă de la începutul jocului cu Ungaria. „Am jucat foarte frumos, am avut o apărare foarte tare și hotărâtă și astfel am putut să facem jocul mai ușor”, a spus și colega din apărare, Gabriella Szucs.
5 blocaje a realizat Crina Pintea la acest Campionat European, doar franțuzoaica Beatrice Edwinge având o cifră mai bună la acest capitol – 6 blocaje
Foarte interesant, Ungaria a obținut o singură aruncare de la 7 metri pe toată durata jocului, și aceasta obținută în finalul întâlnirii. „Asta înseamnă că am făcut apărare foarte bună. Ne-am ajutat foarte mult, asta înseamnă să fim echipă”, a comentat Crina Pintea. „A mers apărarea foarte bine, dar și atacul, mă bucur enorm și doresc să o ținem tot așa”, a susținut Gabriella Szucs, care a descris în câteva cuvinte și secretul apărării: „Suntem agresive, vorbim, ne ajutăm și jucăm colectiv”.
- Număr dublu de contraatacuri, relația cu pivotul tot mai accentuată, dar deasupra la toate realizările s-a aflat Cristina Neagu
O apărare foarte bună a produs și câteva contraatacuri tăioase în partida de duminică seara. România a fructificat toate cele patru contraatacuri, prin Udriștoiu, Manea, Chiper și Florica. Partida cu Ungaria a adus un plus evident la acest capitol, având în vedere că în precedentele trei meciuri naționale adunase numai două contraatacuri cu Norvegia, Rusia și Croația.
Apărarea a mers „ceas”, dar și atacul a fost extrem de eficient, cu multe realizări din multe poziții. Îmbucurător, tricolorele n-au mai ratat de pe 6 metri ca în alte ocazii, la final fiind consemnat doar un atac irosit de la această linie. A mai fost o ratare de la 7 metri și ale două mingi ratate la nivelul extremelor. Apoi, relația cu pivotul este tot mai „accentuată”, bineînțeles cu beneficii, iar acest lucru se datorează atât Cristinei Neagu, care pune în valoare jucăatorele de pe 6 metri, cât și Oanei Manea și chiar Crinei Pintea, care sunt într-o creștere de formă extraordinară. Cu Ungaria, pivoții au marcat 5 goluri și au scos două aruncări de la 7 metri.
Peste tot a fost însă Cristina Neagu, care a făcut un alt meci de zile mari. De fapt, cifrele vorbesc de la sine: 10 goluri toate din acțiune și 7 pase decisive! Așadar, a participat la 17 din cele 29 de goluri. Interul stânga s-a detașat în clasamentul golgheterilor, dar și în ierarhia punctelor (goluri plus pase decisive). În 4 meciuri, Cristina Neagu are 32 de goluri și 19 pase decisive, adică o medie de aproape 13 acțiuni la care își aduce contribuția în fiecare joc!
- Ambros Martin a reușit o victorie clară cu Ungaria, utilizând toate cele 16 handbaliste. Doar Ana Maria Iuganu a stat 50 de minute pe teren
Și pentru că suntem tot la capitolul cifre… Ambros Martin a încercat să dozeze și efortul jucătoarelor în partida cu Ungaria. Spre exemplu, Cristina Neagu a stat până în minutul 55 în atac, dar a fost „scutită” minute bune în apărare. Astfel, interul stânga a adunat numai 43 de minute pe durata partidei, în prima fază a Campionatului European medie ei de minute pe teren fiind în jur de 53 de minute / partidă. Cu Ungaria, doar Ana Maria Iuganu a stat în teren 50 de minute, iar de 40 de minute au mai trecut doar Denisa Dedu și Oana Manea. Toate cele 16 jucătoare din lot au intrat în teren, iar sub 10 minute au jucat numai Florina Chintoan și Cristina Laslo. „Am încercat să ofer fiecărei jucătoare șansa să se odihnească cât mai mult”, a susținut Ambros Martin.
Ultimele două jocuri din grupă cu Cehia (marți, ora 17:15) și Danemarca (miercuri, ora 19:30) se vor disputa fără zi de pauză între ele, iar staff-ul tehnic a început să pregătească deja terenul. Ambros Martin dă senzația că nimic nu lasă la voia întâmplării.
Știați că avem o pagină de Facebook dedicată handbalului?