ANALIZĂ‚ | CSM București a dus meciul cu FTC în 9 jucătoare! Prima schimbare a fost efectuată abia în minutul 20. Cu cine a semănat campioana României și ce provocare „pică” pe umerii staff-ului tehnic
CSM București a obținut o victorie fără dubii la debutul în Liga Campionilor, 36-31 cu FTC Rail Cargo, într-un meci disputat vineri seara în Sala Polivalentă. Diferența de 5 goluri de la final a fost una reală, deloc norocoasă, reflectând întocmai randamentul foarte bun al campioanei în atac și lucrurile mai puțin bune în apărare. După acest prim joc, putem trage și câteva concluzii.
CSM București a avut un joc de atac extrem de variat, reușind să fie periculoasă din absolut toate pozițiile. Campioana României a tras la poartă de cel puțin 5 ori de pe fiecare post, exceptând, bineînțeles, poarta. Majda Mehmedovic a fost o „armă letală”, având una din cele mai bune evoluții de când a venit în capitala României. Ea a marcat 8 goluri din 9 tentative, dintre care două pe contraatac și două din postura de al doilea pivot, cu assist de la Dragana Cvijic și Andreea Lekic.
Trio-ul câștigător cu Buducnost – 20 de goluri
Jocul echipei destul de legat al echipei în atac are la bază și „istoricul” jucătoarelor. Tridentul Cristina Neagu – Dragana Cvijic – Majda Mehmedovic a jucat împreună câțiva ani și la Podgorica, reușind, de altfel, să câștige și trofeul cu Buducnost în 2015. Împreună, cele trei „tigroaice” au marcat 20 de goluri. Dincolo de această statistică, rămâne și ajutorul pe care și l-au oferit reciproc. Neagu le-a pus pe cele două jucătoare în situația de unu la unu cu portarul de câte trei ori pe fiecare. La rândul ei, Dragana i-a creat multe culoare căpitanului echipei naționale, astfel că interul stânga și-a pus în valoare arucarea excepțională.
Trio-ul Andrea Lekic – Jovanka Radicevic – Dragana Cvijic are la rândul lor un sezon împreună la Vardar Skopje, astfel că mai multe relații de joc sunt deja formate, trebuie doar ca Magnus Johansson să asambleze mecanismul și să apese pe „On”. Amanda Kurtovic, singura jucătoare din Nord care și-a făcut loc în primul „7” s-a integrat perfect în acest nou „Balkan Style”, fiind la fel de omniprezentă în joc. Ea a terminat meciul cu șase din șase, dar a avut și viziune, oferind o pasă genială în diagonală pentru Majda Mehmedovic la 20-15 (min. 35).
CSM București de acum, după rețeta Gyor și Buducnost din anii trecuți
Având poate la bază și acest istoric, Magnus Johansson a făcut foarte puține schimbări în echipă pe parcursul celor 60 de minute cu FTC Rail Cargo. Prima modificare a fost efectuată abia în minutul 20, când Barbara Lazovic i-a luat locul Amandei Kurtovic, în tentativa de a bloca mai bine și adversara în zona intermediară dreapta a apărării. Doar că interul dreapta sloven a intrat cu două greșeli în atac, echipa maghiară a redus diferența, astfel că Johansson a revenit cu varianta Kurtovic pentru ambele faze ale jocului. Pe parcurs au mai apărut Elizabeth Omoregie, folosită ca schimb pentru Andrea Lekic în zona centrală, și Oana Manea, în special în perioada în care Dragana Cvijic a fost eliminată de două ori. A fost poate pentru prima dată de când CSM București a făcut atât de puține schimbări într-un joc în Europa. Udriștioiu, Jacobsen, Curea, Bazaliu și Hagman nu au intrat deloc, iar Manea și Lazovic au prins foarte puține minute. Meciul a fost dus practic în 9 jucătoare, CSM semănând cu această ocazie cu Gyor sau Buducnost din urmă cu câțiva ani, echipe aveau un prim șapte solid și opera modificări în echipă destul de rar, doar când anumite momente o cereau. Gyor a câștigat Liga Campionilor cu Lekic și Radicevic în echipă în 2013, iar Buducnost, cu Neagu, Mehmedovic și Cvijic în 2015.
O defensivă fragilă. Urmează ca staff-ul să-și arate valoarea
CSM București a dat randament maxim în atac, dar a avut o apărare destul de fragilă, în ciuda spiritului de luptă impus de Cvijic & Co. FTC a ataca cu predilecție în zona intermediarilor, reușind să marcheze vreo 15 goluri la nivelul interilor dreapta și stânga. Este adevărat, nici poarta nu a prins cu această ocazie o zi de excepție. Aici va fi și marea provocare a staff-ului tehnic, dacă va reuși să ridice și apărarea la nivelul atacului. Mai multe jucătoare au susținut după meci că un trofeu în Liga Campionilor se câștigă în primul rând cu apărarea, indiferent cât de bun este atacul. CSM București are jucătoare de 5 stele pentru atac, dar numărul fetelor care fac foarte bine ambele faze ale jocului este mai redus. Iar jucătoare specializată strict pentru defensivă este doar Sabina Jacobsen. Teoretic, staff-ul ar timp suficient să lucreze la sistemul defenisv, pentru că teoretic primul mecui cu adevărat de foc va fi în ianuarie – februarie 2019, când CSM se va afla pentru prima dată față în față cu Gyor.
Deocamdată, campioana României a ieșit pe plus după primul joc în Liga Campionilor. Rămâne să vedem și continuarea, dacă grupa din care face parte cu FTC, Bietigheim și Kristiansand este abordabilă așa cum apre la prima vedere ori ba.
Știați că avem o pagină de Facebook dedicată handbalului?