CSM București a învins miercuri seara cu 34-23 echipa Vistal Gdynia, într-un meci susținut în deplasare în Liga Campionilor, astfel că s-a instalat confortabil în poziția de lider al Grupei A. După numai 40 de zile de „lucru” în meciuri oficiale, campioana României arată nesperat de bine.
Cifrele înregistrate până acum spun că echipa CSM București a luat cel mai bun start din istoria clubului după ce a cucerit primul titlu de campioană în sezonul 2014-2015. Echipa pregătită de Helle Thomsen a susținut până acum 7 meciuri oficiale și doar două jocuri s-au încheiat la o diferență sub 10 goluri, cu Unirea Slobozia și Măgura Cisnădie.
Meciurile echipei CSM București disputate până acum
33-19 cu SCM Craiova Supercupa României
37-29 cu Unirea Slobozia Liga Națională
32-19 cu CSM Roman Liga Națională
27-18 cu Măgura Cisnădie Liga Națională
31-18 cu Rapid București Liga Națională
30-18 cu Krim Ljubljana Liga Campionilor
34-23 cu Vistal Gdynia Liga Campionilor
11,42 diferența de goluri cu care CSM București câștigă în medie
În 2015 (sezonul în care CSM București avea să câștige Liga Campionilor), la această dată clubul avea deja o înfrângere cu HCM Baia Mare în Supercupa României, iar un an mai târziu, după 5 etape în Liga Națională și două jocuri în Liga Campionilor, clubul acumulase chiar două înfrângeri, cu Dunărea Brăila și FC Midtjylland.
În momentul în care CSM București a pornit la treabă în acest sezon, au fost câteva semne de întrebare cum va reuși Helle Thomsen să gestioneze un vestiar cu atâta greutate, o echipă cu 16 titulare, cu multe orgolii, având în vedere că fiecare handbalistă își dorește să joace, este obișnuită să joace. Antrenoarea daneză a dat dovadă de foarte multă pricepere, dar și de tact. Toate handbalistele au primit / primesc minute de joc, astfel că la sfârșitul unei partide aproape toate fetele au câte 20-30 de minute de joc. La poartă situația stă puțin diferit, în sensul că Paula Ungureanu, Jelena Grubisic și Alina Iordache au primit șansa de a apăra și câte un meci întreg! Ideea este însă cu totul alta: Helle Thomsen și-a asigurat liniștea în vestiar și și-a capacitat elevele să tragă conform indicațiilor. Iar dacă sezoanele din 2015 și 2016 au debutat și cu multe probleme în vestiar, drept dovadă că antrenorii Mette Klit, respectiv Jakob Vestergaard au fost schimbați destul de devreme, nici cu Kim Rasmussen și Aurelian Roșca lucrurile nu au fost liniștite, CSM București transmite acum sentimentul că echipa este mai solidă ca niciodată și din acest punct de vedere, al băncii tehnice.
Din punct de vedere al atacului, la începutul sezonului nu aveam nicio emoție că acesta nu va merge, ținând cont de numele jucătoarele existente în lot care pot face diferența, Cristina Neagu, Isabelle Gullden, Amanda Kurtovic, Line Jorgensen, Gnonsiane Niombla și chiar Bianca Bazaliu, care încet și sigur prinde ritmul „celor mari”. O necunoscută era în privința „blocului” defensiv, în condițiile în care CSM București a pierdut în vară două jucătoare exponențiale, pe Linnea Torstensson și Aurelia Brădeanu.
20,57 goluri pe meci primește CSM București până acum
Campioana României a primit mai mult de 20 de goluri în acest sezon în numai două partide. Iar la jocul de miercuri seara cu Vistal Gdynia, Helle Thomsen nu a „suportat” starea de relaxare în care a intrat echipa, faptul că a primit 20 de goluri în mai puțin de 50 de minute, și a intervenit imediat.
Sabina Jacobsen este un transfer reușit, ea devine de la un meci la altul liderul apărării. În același timp, antrenoarea daneză a evitat de cele mai multe ori să se apere în același timp cu Cristina Neagu și Isabelle Gullden, handbaliste mai degrabă de creație, ci mai degrabă a mers pe mâna unei apărări cu talie, cu jucătoare de forță, alături de Jacobsen fiind trimise alte două fete din trio-ul Frafjord, Ayglon, Jorgensen. Deși mai sunt lucruri de pus la punct, inclusiv sistemul de apărare 5 plus 1 cu Neagu „zburător”, după 7 meciuri oficiale lucrurile au început să arate destul de bine și în această privință.
La fel de adevărat, această analiză trebuie să țină cont și de un alt aspect, faptul că CSM București nu a susținut până acum, la nivel oficial, niciun meci tare, astfel că încă nu știm care este cu adevărat valoarea echipei raportat la marile forțe ale Europei, Gyor și Vardar Skopje în mod special. Rostov Don și, atenție, Metz, sunt alte două echipe de luat în seamă în acest sezon. Dar pentru un debut de sezon, situația este mai mult decât satisfăcătoare. Pentru omogenizarea echipei, după ce clubul a efectuat șase achiziții în vară, pentru construirea unei case, așa cum a denumit-o Cristina Neagu după partida cu Krim Ljubljana, este nevoie de timp, iar programul în aceste prime câteva luni, fără a avea presiunea timpului, poate că ajută la o fundație extrem de sănătoasă!
Știați că avem o pagină de Facebook dedicată handbalului?
Introdu cuvântul căutat și apasă ENTER