ANALIZĂ‚ | Cum reușește Buducnost, campioana en-titre a Europei, să ridice apărarea la rang de artă. Cifre incredibile înregistrate de echipa Cristinei Neagu atunci când joacă la Podgorica

CSM București a obținut un punct de aur în ultimul meci susținut în Liga Campionilor, scor 23-23 cu Buducnost. Rezultatul a ieșit în evidență având în vedere că a fost înregistrat într-o arenă în care echipele oaspete pleacă foarte greu cu puncte.

  • Trupa lui Dragan Adzic nu a mai pierdut un meci pe teren propriu din sezonul 2012-2013, în grupele principale, când a fost învinsă de Larvik și Gyor. La Podgorica nu jucau încă Neagu și Bulatovic, motiv pentru care nici ofensiva nu era la nivelul de azi

În general, adversarii formației din Podgorica marchează cu dificultate, având în vedere că au în față o apărare agresivă, unii considerând-o chiar „exagerat de agresivă”. Statistica ultimelor sezoane vorbește de la sine despre o „cultură” a formației din Podgorica pentru faza de apărare:

  • sezonul 2012-2013: 20,5 goluri primite / meciuri acasă
  • sezonul 2013-2014: 19,16 goluri primite / meciuri acasă
  • sezonul 2014-2015: 19,28 goluri primite / meciuri acasă

CSM București a marcat 23 de goluri în partida de duminică, dar asta nu înseamnă că nu a avut probleme cu apărarea lui Buducnost. Timp de 15 minute, în intervalul 41-56, campioana României nu a marcat niciun gol. Până la urmă, apărarea campioanei Europei a mai cedat în 3 rânduri. „Sunt zile în cariera noastră de sportiv când jocul nu ne merge așa cum ne-am dori, însă nu putem să ne cramponăm de aceste zile și de aceste meciuri”, a sintetizat Cristina Neagu după joc.

În ultimii 3 ani, doar două echipe au reușit să marcheze mai mult de 23 de goluri în „Moraca”, Podravka și Gyor. De ce este atât de specială apărarea lui Buducnost? La sugestia unui cititor, ProSport a încercat să evidențieze câteva aspecte tehnice și tactice ale modului cum Dragan Adzic, antrenorul formației din Podgorica, a făcut din apărare o adevărată artă. În acest sens, am cerut și părerea Marianei Târcă, care a pus mereu mare preț pe defensivă la echipele, loturile la care a antrenat de-a lungul timpului. „Buducnost este un model de predare al apărării”, a susținut marea handbalistă a României.

ATITUDINE. Ca și nație, muntenegrenii au o atitudine de invidiat la jocurile sportive, iar de multe ori această caracteristică dă tonul unor performanțe de invidiat, în special la handbal. Buducnost nu face excepție.

PREOCUPARE. Se vede cu ochiul liber că Dragan Adzic a lucrat foarte mult în ultimii ani la capitolul apărare. Cifrele vorbesc de la sine. „Jucătoarele au niște preocupări corecte pentru reușita unei apărări”, susține Mariana Târcă.

MARCAJUL PIVOTULUI. „Marcajul pivotului se face în funcție de minge. Îl iau întotdeauna cu corpul, încearcă să-l țină în față. Buducnost încearcă astfel să aibă siguranță în apărare, să știe că nu poate avea un pericol în plus”, precizează „stângacea”.

STÂLPUL APĂ‚RĂ‚RII. Fără îndoială că Dragana Cvijic este cea mai importantă piesă din agrenajul defensiv. Este masivă, acoperă foarte bine zona centrală, dar are și o mobilitate foarte bună. „Imprimă echipei o atitudine de luptă, se vede și plăcerea ei de a se apăra”, spune Mariana Târcă.

SIGURANȚA. Această stare de fapt este căpătată și pentru că jucătoarele „stăpânesc foarte bine relația de 1 la 1 și 2 la 2. Stăpânesc relația schimbului de oameni. Pentru adversari este fioarte incomod să-și întrerupă permanent jocul. Toate jucătoarele au o linie unitară, au însușite sarcinile pe post, de aici reiese probabil și faptul că au o apărare exagerat de agresivă”.

DE CE ARBITRII PERMIT O APĂ‚RARE MAI AGRESIVĂ‚ A LUI BUDUCNOST. Sunt multe discuții pe această temă. Campioana Europei joacă mai agresiv și pentru că nu este sancționată. Este adevărat, arbitrii au iertat-o la meciul retur cu CSM București de anumite eliminări. Mariana Târcă vine însă cu o teorie la modul general, după ce a urmărit Buducnost în mai multe meciuri: „Din moment ce atacul este din față, cu fixare la corp, nu ai cum să dai eliminare. Tehnica este foarte corectă”.

FORȚA. Buducnost dispune de multă forță, aspect care îi permite să joace și mai agresiv. „În handbalul masculin nu apar foarte multe eliminări, însă la feminin este mai ușor să dai dintr-o extremă în alta. La feminin sunt echipe care nu au putere să joace agresiv și probabil că diferențele la acest capitol sunt mai vizibile”, este de părere antrenoarea lotului de junioare U18.

Știați că avem o pagină de Facebook dedicată handbalului?

Publicat: 10 11. 2015, 19:11
Actualizat: 11 11. 2015, 12:21