Un parcurs catastrofal în prima grupă a Ligii Campionilor, care s-a ameliorat serios în Grupa Principală 2 a trimis-o pe Baia Mare în fața unui sfert pe care puțini și l-ar fi închipuit după prima parte a sezonului. Dinamo Volgograd nu e nici pe departe o adversară precum Buducnost sau chiar Vardar Skopje, atuurile formației ruse fiind experiența și o linie de nouă metri fabuloasă, printre cele mai bune din Ligă în acest sezon
Între o bătaie din palme, o gură de aer în plămâni pentru suflatul în vuvuzelă și un răcnet la fiecare gol al echipei favorite, suporterii băimăreni își plimbau necontrolat degetele pe ecranele telefoanelor mobile în timpul meciului cu Viborg. Probabil că zeci de gigabiți au fost consumați în incinta arenei Lascăr Pană în cele 90 de minute care s-au scurs cu viteza melcului la victoria clară cu echipa daneză. Asta și pentru că echipa băimăreană nu depindea exclusiv de propriul rezultat. Pentru că în același timp, la Metz, o victorie a gazdelor contra lui Gyor ar fi trimis-o pe Baia Mare pe locul 4 în grupă și, implicit, către un duel de foc contra lui Buducnost, marea favorită la titlu în acest sezon. Doar că maghiarele au evoluat aproape fără greșeală și au câștigat clar, trimițând-o pe Baia Mare într-un sfert accesibil cu Dinamo Volgograd.
Daria Dmitrieva este una dintre marile revelații acestui sezon din Liga Campionilor, reușind să surprindă prin forța de aruncare și pătrunderi
Interii marchează 60% din goluri
Evident, victoria în fața campioanei Rusiei din ultimii șase ani nu este asigurată, Dinamo fiind, totuși, echipa care a încheiat pe locul secund cealaltă Grupă Principală. „Volgograd este una dintre cele mai interesante echipe din acest sezon. De la meci la meci a evoluat tot mai bine, iar la finalul grupelor principale a fost foarte aproape să câștige și la Skopje„, susține antrenorul echipei băimărene, Tone Tiselj pentur ProSport. Dar ce o transformă pe campioana Rusiei într-o formație puternică?
În primul rând, linia de 9 metri. Anna Kocetova este deja binecunoscută publicului românesc, fiind principala armă de gol a lui Dinamo în meciurile contra Oltchimului, dar și de la echipa națională, când perfora fără milă poarta tricolorelor. După ce a luat o pauză de doi ani din Liga Campionilor -în primul an din cauza oboselii, iar în al doilea din cauza problemelor financiare ale lui Dinamo – Kocetova a revenit în forță. Nu e un inter de gabarit – are doar 1,78m -, probabil că ar trebui să mai slăbească niște kilograme, dar trimite adevărate rachete chiar și de la 10-12 metri distanță, imposibil de oprit de goalkeeperii adverși. După 12 meciuri, Kocetova a marcat 76 de goluri, doar Kudlacz (84) și Cristina Neagu (82) reușind mai multe goluri, în condițiile în care cele două jucătoare bat și aruncările de la 7 metri ale lui Leipzig, respectiv Buducnost.
Anna Kocetova este a treia cea mai bună marcatoare în Liga Campionilor, după Kudlacz și Neagu
Însă nu doar Kocetova este un pericol de la linia de 9 metri! Alături de Kocetova, Olga Akopian (fostă Levina) și Daria Dmitrieva formează un trio senzațional, care poate rivaliza fără probleme cu cel al lui Buducnost, format din Bulatovic, Knezevic și Neagu. În total, cele trei jucătoare au marcat 194 de goluri, adică 60% din reușitele campioanei Rusiei în această ediție a Ligii Campionilor. Iar când cele trei nu merg, Dinamo se prăbușește. Cel mai bun exemplu este chiar „dubla” cu Buducnost Podgorica, în care Dinamo a pierdut ambele meciuri, scor 18-25 și 18-26. În primul, cei trei „tunari” au marcat doar 8 goluri, în timp ce în cel de-al doilea joc au înscris de 8 ori. Pur și simplu, Dinamo nu a avut soluții la defensiva muntenegreană, odată ce starurile au fost blocate.
26,5 goluri pe meci e media echipei ruse în această ediție a Ligii Campionilor. Baia Mare a marcat cu un singur gol în plus în cele 12 meciuri jucate, iar media e de 26,6 goluri pe meci. Însă băimărencele au înscris 29,75 goluri pe meci în ultimele patru jocuri
Experiența, un alt plus
Atuurile echipei ruse au fost confirmate pentru ProSport de Tone Tiselj: „Au o linie de 9 metri foarte bună, cu Akopian, Dmitrieva și Kocetova, ultima fiind și a treia marcatoare în Liga Campionilor. De asemenea, portarii sunt la un nivel înalt, mai au și alte handbalșiste interesante. Cu siguranță de așteaptă două meciuri foarte dificile, dar orice este posibil”. Un alt plus important al echipei ruse este experiența. Echipa este formată clar pe un schelet rusesc experimentat, format din portarul Sedoikina și interii Levina și Kocetova. Dacă Levina este campioană mondială în 2007, Sedoikina a câștigat bronzul cu Rusia la Europenele din 2008, iar toate cele trei jucătoare au sute de prezențe în cupele europene. Însă avantajele lui Dinamo, o echipă care are o defensivă considerată de fier, dar care a cedat în momente importante ale jocurilor, se opresc aici.
Viktor Riabih e deseori nemulțumit de aportul jucătoarelor sale, dar Dinamo s-a calificat între primele opt echipe din această ediție a Ligii Campionilor
Anihiliarea interilor, „moarte” curată pentru Dinamo
Dacă linia de 9 metri este principalul avantaj, atunci restul pozițiilor, cu excepția celui de portar, acoperit excelent de Sedoikina, sunt problematice. Pivoții El Ghaoui și Petrova – ultima specialistă în defensivă, poate cea mai bună apărătoare din lotul lui Viktor Riabih – marchează foarte rar, având, împreună, o medie de sub două goluri marcate pe meci! Pe extreme, doar experimentata croată Gace confirmă, rezervele Ceopikian și Cernova fiind neexperimentate, în timp ce Fanina are evoluții constante pe extrema stângă, dar ratează în momente cruciale, așa cum s-a întâmplat cu Thuringer sau Vardar, ultimele două meciuri din Grupa Principală 1 jucate de Dinamo.
Defensivei lui Dinamo i-a fost aproape imposibil să o oprească pe Cristina Neagu în cele două meciuri directe
Poate cel mai clar exemplu al lipsei soluțiilor în atac a fost cel din meciul cu Thuringer, încheiat 30-30. După ce Kocetova a fost anihiliată, fiind scoasă om la om, Dinamo nu a mai marcat decât patru goluri în ultimele opt minute, trei prin Akopian. În ultimele patru minute, când Thuringer a pregătit o apărare avansată, chiar și 3-2-1 în anumite momente, interii lui Dinamo au fost neutralizați, iar avantajul de patru goluri s-a spulberat, meciul încheindu-se egal, după ce nemțoaicele lui Herbert Muller au marcat în ultima secundă, din 7 metri.
Meciurile cu Astrahanocika din campionat își vor pune amprenta pe jocul lui Dinamo
Oboseala lui Dinamo, plus mare pentru băimărence
Un alt minus important e uzura pe care echipa rusă a avut-o în ultimele luni. Ritmul nebun în care a jucat Dinamo ar trebui să se cunoască chiar în partidele cu Baia Mare, mai ales că rusoaicele au avut meciuri extrem de dificile în ultima perioadă. Dacă Baia Mare s-a distrat cu HC Zalău, scor 39-25, duminică, Dinamo a avut programate extrem de dificile în play-off-ul campionatului rus în ultimele șase zile. Practic, duelurile cu Astrahanocika Astrahan ar putea reprezenta principalul avantaj al băimărencelor cel puțin în disputa tur! Astfel, Dinamo a câștigat cu 24-23 primul meci, disputat joia trecută, însă jocul a fost unul extrem de echilibrat, golul victoriei fiind marcat în ultima secundă, de Vedehina. Al doilea joc s-a disputat luni, iar rezultatul a fost și mai strâns! 26-26 la finalul partidei și 37-37 la sfârșitul celei de-a patra reprize suplimentare de cinci minute! Până la urmă, Astrahanocika a forțat meciul trei al sfertului – programat marți – după ce s-a impus la aruncări de la 7 metri, finalul fiind 42-41! Evident, efortul va fi taxat sâmbătă, mai ales că zborul de vineri dintre Volgograd și Budapesta, plus transportul cu autocarul la Baia Mare va fi unul lung, menit să le obosească și mai tare pe rusoaice.
Știați că avem o pagină de Facebook dedicată handbalului?
Introdu cuvântul căutat și apasă ENTER