ANALIZĂ‚ | Dinamo a dat lovitura pe piața transferurilor cu jucători din Franța și din Bundesliga. HCM a ridicat ștacheta cu un handbalist de la Flensburg

  • Dinamo l-a achiziționat pe suedezul Rydergard, care în ultimii cinci ani a jucat la Hannover Burgdorf. Ibrahima Diaw (foto, dreapta), jucător la PSG în ultimul sezon, este un alt transfer spectaculos făcut de trupa lui Sebastian Bota.
  • HCM Constanța a răspuns în pauza competițională cu Goran Bogunovic, care a cucerit Liga Campionilor în urmă cu două luni cu Flensburg. Alți trei jucători de Champions League au ajuns în lotul echipei campioane.

După aproximativ 10 ani, HCM Constanța și Dinamo București vor fi din nou rivale în lupta pentru titlu în handbalul masculin. Dacă formația pregătită de Zvonko Sundovski a dominat Liga Națională în ultimii ani, în schimb, trupa din Ștefan cel Mare își anunță revirimentul prin câteva achiziții spectaculoase. În tentativa de a redevi echipa de altădată, Dinamo a transferat în ultimele săptămâni jucători din Franța și Bundesliga.

După ce și-a asigurat serviciile lui Ibrahima Diaw, un inter stânga care a evoluat în ultimul sezon la cea mai bogată echipă din lume, PSG, Dinamo a semnat și cu pivotul suedez Gustav Rydergard, care în perioada 2009-2014 a activat în Bundesliga la Hannover-Burgdorf. De remarcat faptul că Diaw a făcut parte din echipa care în aprilie a jucat cu PSG în sferturile de finală ale Ligii Campionilor, în timp ce Rydegard „a fost cel mai popular jucător de la Hannover, fiind votat și cel mai iubit handbalist dintre coechipieri„, după cum a precizat Daniel Georgescu, președintele echipei Dinamo. Formația din Ștefan cel Mare a transferat în această pauză alți cinci handbaliști importanți, doi din naționala României, Asoltanei și Irimuș, încă un francez, Pierre-Yves Ragot, un croat – Jakov Vrankovic și un sârb – Davor Taskovic.

 


Sursa foto eurohandball.com: Rydegard a venit la Dinamo după cinci ani petrecuți în Bundesliga

HCM Constanța nu a rămas cu mâinile în sân, chiar dacă a ajuns până în turneul Final 4 al Cupei EHF și a obținut eventul pe plan intern în sezonul 2013-2014. Campioana României a transferat un handbalist, Goran Bogunovic (inter stânga, Croația) de la campioana en-titre a Europei, Flensburg. Croatul este însă doar unul din „careul de ași” propus de HCM pentru viitoarea stagiune. Liderul naționalei Muntenegru, Mladen Rakcevic (pivot), spaniolul Javier Humet, care revine după un sezon la Constanța, timp în care a jucat la Ivry (Franța), și croatul Nikola Kedzo, fost sfertfinalist de Champions League în ultimul sezon cu Metalurg Skopje, completează o echipă solidă a HCM-ului. Constanța are ca obiectiv titlul cu numărul 10 în Liga Națională, dar și un parcurs cât mai lung în Liga Campionilor.    

Ultimul podium cu HCM, Dinamo și Minaur s-a consemnat în sezonul 2003-2004

HCM Constanța și Dinamo au dus o luptă pasionantă pentru titlu în Liga Națională în perioada 2003-2006, „marinarii” având atunci câștig de cauză, 2-1 la „campionate”. Încă un sezon – 2007, Dinamo a terminat pe podium, fiind arbitru în disputa HCM – Steaua, apoi a dispărut treptat din prim-planul handbalului intern. Dinamo pare acum capabilă să se implice din nou în lupta la vârf, alături de HCM, dar și de alte 2-3 grupări care au făcut transferuri importante. „Ne luptăm cu Constanța și Minaur la titlu, poate și cu Știința Bacău„, a susținut Daniel Georgescu, omul care a resuscitat Dinamo. Un podium cu HCM, Dinamo și Minaur am avut, pentru ultima dată, în sezonul 2003-2004. Baia Mare reintră între echipele care fac legea în handbalul masculin după ce a avut, la rândul ei, achiziții spectaculoase, în frunte cu Nikola Eklemovic și Peter Tatai, jucători cu meciuri importante în naționala Ungariei.   

 

Știința Bacău are „meciul” ei cu HCM Constanța

Din toate aceste calcule la titlu nu trebuie omisă Știința Bacău, echipa care a încercat în ultimii trei ani să oprească supremația HCM-ului. Nu a câștigat niciun trofeu în fața Constanței, dar a ținut ritmul cu campioana României. Nu trebuie uitată finala memorabilă din Cupa României, disputată în primăvară la Ploiești, pe care Știința a pierdut-o la aruncările de la 7 metri.

Știința Bacău arată mai solid decât în ultima ediție de campionat prin transferuri făcute din campionatele Spaniei, Franței, Suediei și Austriei. Cea mai importantă achiziție este extrema dreaptă Masachs Gelma, care în ultimul sezon a jucat în Liga Campionilor cu Naturhouse La Rioja. Vedeta echipei este noul antrenor Mateo Garralda, fost component al generației de aur de la FC Barcelona, participant și la patru ediții ale Jocurilor Olimpice.

 

 

Atenție și la linia a doua: Energia Tg. Jiu, HC Odorhei

Pandurii Tg. Jiu și HC Odorhei, echipe stabile din punct de vedere financiar, care nu depind de autoritățile locale precum alte formații din handbalul românesc, se prezintă la rândul lor extrem de bine înaintea noului sezon. Energia a transferat cinci jucători de peste hotare, toți cu cărți de vizită interesante. Sârbul Marinko Kekezovic (extremă stânga) a jucat în urmă cu două luni în finala Cupei EHF cu Pick Szeged, reușind să marcheze și două goluri în partida cu Montpellier. La Odorhei a ajuns Mitko Stoilov (Macedonia), care în ultimul an a făcut parte din lotul celor de la Vardar Skopje, revelația Ligii Campionilor.

Potaissa Turda, CSM București și Poli Timișoara, echipe cu pretenții pentru play-off

Turda a fost revelația ultimului sezon, reușind să ajungă pe podiumul Ligii Naționale. În condițiile în care și-a păstrat același lot, clujenii speră să repete figura și în viitorul campionat. CSM București ridică nivelul și în handbalul masculin, după ce a pus pe picioare un Dream Team la feminin. Antrenorii Bozo Rudic și Coco Mihăilă au din această vară câțiva jucători din spațiul ex-iugoslav, dar și câțiva handbaliști de calibru din România, Stamate, Dimache și posibil Novanc, cu care pot închega o echipă redutabilă. Nu în ultimul rând, Poli Timișoara poate renaște după ce a transferat aproape un prim „7” în ultimele săptămâni

Interesant este faptul că, cel puțin o echipă din cele nouă prezentate mai sus nu va prinde play-off-ul la sfârșitul sezonului regulat. Steaua, cea mai titrată echipă din handbalul masculin, are la rândul ei ca obiectiv o accedere în play-off și chiar dacă schimbă generațiile poate fi una dintre surprizele campionatului.

Dacă nu vor apărea probleme din punct de vedere financiar pe parcurs, HC Vaslui, CSM Călărași, CSU Suceava și posibil HC Argeș Pitești, vor fi echipele care vor lupta, probabil, pentru evitarea retrogradării.

Publicat: 25 07. 2014, 00:45
Actualizat: 25 07. 2014, 14:34