ANALIZĂ‚ | Începe Campionatul European de handbal feminin. De ce România ar putea emite mai multe pretenții decât estimările generale, într-o grupă care arată „rău” pe hârtie! Norvegia a renunțat la patru jucătoare și nu o are nici pe Loke

Campionatul European de handbal feminin debutează azi – 4 decembrie – cu meciurile din Grupele A și B. România intră în scenă mâine, la Helsingborg, cu o partidă în compania campioanei en-titre, Norvegia (ora 21:45). Toate meciurile naționalei vor putea fi urmărite pe TVR2 și TVR HD.

  • Grupele Campionatului European
  • Grupa A: Suedia, Serbia, Spania, Slovenia
  • Grupa B: Olanda, Franța, Germania, Polonia
  • Grupa C: Muntenegru, Danemarca, Ungaria, Cehia
  • Grupa D: Norvegia, Rusia, România, Croația

Turneul final din Suedia se desfășoară sub semnul schimbărilor. Fiind la început de ciclu olimpic, multe echipe naționale schimbă „garniturile”, unele se prezintă și cu bănci tehnice noi, așa cum este și cazul României.

Locurile ocupate de România la Europenele programate la început de ciclu olimpic:

  • 1996  locul 5
  • 2000  locul 4
  • 2004  locul 7
  • 2008  locul 5
  • 2012  locul 10

După cum arată tabloul competiției, România se află în cea mai dificilă grupă de la Campionatul European, cu Norvegia, Rusia și Croația. Dar tricolorele au mai fost în „grupe ale morții” și cu alte ocazii, chiar și la ultima ediție disputată în Ungaria, unde au jucat tot cu Norvegia, cu Danemarca și Ucraina.

Norvegia și Rusia sperie, având în vedere palmaresul celor două reprezentative, una este campioană mondială și europeană en-titre, iar alta campioană olimpică. Și totuși, priviți mai în profunzime adversarii, lucrurile nu sunt chiar atât de „speriat”, chiar dacă România a schimbat echipa în proporție de 50%. Evgeni Trefilov a luat măsuri și mai radicale la naționala Rusiei. Practic, din echipa care a cucerit aurul olimpic la Rio a mai păstrat doar șase jucătoare: Kalinina – Vyakhireva, Dmitrieva, Sen, Bobrovnikova și Zilinskayte. În rest, are numai noutăți, majoritatea handbalistelor sunt debuatnte la un turneu final de senioare. Norvegia a făcut la rândul ei câteva modificări importante, pe lângă faptul că Heidi Loke este însărcinată și nu poate evolua. Hergeirsson a renunțat la Lunde, Alstad, Wibe și Riegelhuth, golgheterul Ligii Campionilor în acest sezon!

Capitolul la care Norvegia și Rusia stau mai bine decât România este faptul că ambii adversari ai României au avut continuitate la nivelul băncilor tehnice, vin cu aceeași antrenori care au încheiat și ciclul olimpic precedent, Hergeirsson, repectiv Trefilov.

Știați că…

  • … Oana Manea este handbalista din actualul lot cu cele mai multe meciuri jucate la un Campionat European – 28. Pivotul de la CSM București este pe locul 3 all-time, după Aurelia Brădeanu – 38 și Luminița Huțupan-Dinu – 32
  • … Cristina Neagu este golgheterul all-time al României la Campionatul European, cu 147 de goluri. De borna celor 100 de goluri au mai trecut Carmen Amariei – 142, Steluța Luca – 117 și Simona Gogârlă – 113

România este cotată cu a 9-a șansă la câștigarea titlului continental, Norvegia și Rusia fiind pe primele două locuri. Dar după cum arată actuala echipă a lui Trefilov, bookmakerii poate au fost puțin cam generoși. Olanda, Franța și Spania par echipe mai omogene la acest Campionat European, toate trei aflate pe cealaltă parte de tablou, având în vedere că în mare se bazează cam pe aceleași efective ca și la Jocurile Olimpice.

În Grupa C, în care evoluează Ungaria, avem un aspect inedit, toate cele patru selecționate și-au schimbat antrenorii.

Înaintea Campionatului European, site-ul oficial al competiției a prezentat o listă cu cele mai importante absențe de la acest turneu final, din varii motive. În top 5 au fost incluse următoarele handbaliste:

 

1.     Heidi Loke (Norvegia)

2.     Katarina Bulatovic (Muntenegru)

3.     Linnea Torstensson (Suedia)

4.     Polina Kuznetsova (Rusia)

5.     Zsuzsanna Tomori (Ungaria)

În afara celor menționate, alte nume importante nu vor juca la acest Campionat European, multe echipe naționale fiind văduvite de câteva absențe:

România: Aurelia Brădeanu, Valentina Ardean, Gabriela Perianu

Norvegia: Katrine Lunde, Linn Kristin Riegelhuth, Ida Alstad, Pernille Wibe

Polonia: Karoline Kudlacz

Germania: Nadia Nadgornaja, Shenia Minevskaja, Xenia Smits

Ungaria: Szandra Zacsik, Szabina Mayer, Dorina Korsos, Melinda Szikora și Aniko Kovacsics. De asemenea, Zita Szucsanszki și Krisztina Triscsuk sunt incerte

Danemarca: Rikke Poulsen, Line Jorgensen

Rusia: Ekaterina Ilina, Maya Petrova, Irina Bliznova, Ekaterina Marennikova

Muntenegru: Jivanka Radicevic, Sonja Barjaktarovic, Andjela Bulatovic

Croația: Jelena Grubisic

Așadar, într-o grupă cu Norvegia, Rusia și Croația, România nu este învinsă dinainte de primele două reprezentative, chiar dacă pe hârtie cele două nume arată ca niște sperietoare. Este adevărat, Hergeirrson a avut tot timpul lotul B la dispoziție și a avut jucătoarele pregătite în anticameră pentru a le promova la acest turneu final. Dar Rusia chiar este o cu totul altă echipă față de cea care a câștigat Jocurile Olimpice, una foarte tânără având în vedere numele selecționate. Rămân aceleași pericole Vyakhireva și Dmitrieva. Croația vine cu Penezic, Covic și Milanovic, în rest nu are alte jucătoare importante, din punct de vedere al numelor sau prezențelor în Liga Campionilor.

Dacă tricolorele au reușit să asimileze informațiile primite de la Ambros Martin în această perioadă și, mai important, dacă selecționerul a reușit să lege apărarea în ultima săptămână, aspect pe care a insistat, atunci România are o șansă de a obține mai mult de o victorie în grupă. Iar în acest caz, Campionatul European va avea o altă culoare pentru întreaga națiune.

Știați că avem o pagină de Facebook dedicată handbalului?

 

Publicat: 04 12. 2016, 09:17
Actualizat: 04 12. 2016, 18:55