ANALIZĂ | Jocul României cu Spania? Un haos total! Cum a „lucrat” Federația Română de Handbal pentru o umilință istorică la Campionatul Mondial
România a început incredibil de prost Campionatul Mondial de Handbal din Japonia, fiind învinsă de Spania la o diferență istorică de 15 goluri (scor 16-31), în cadrul Grupei C. Probabil că părerile au fost împărțite vizavi de șansele tricolorelor în acest meci, dar cu siguranță că nimeni nu s-a așteptat la o asemenea umilință. Naționala a arătat de „lumea a treia”, cu un selecționer Tomas Ryde care a „dormit” bine-mersi pe banca tehnică.
Câteva din cauzele acestui eșec au fost anunțate dinainte de a începe Campionatul Mondial. Totul a plecat de la o strategie falimentară a Federației Române de Handbal, care l-a angajat pe Ambros Martin la „frecvență redusă”, l-a plătit cu bani grei, iar în această primăvară a tehnicianul spaniol a plecat fără nicio problemă, în plină campanie de calificare, fără nicio despăgubire. După ce i-a „aranjat” venirea lui Tomas Ryde la CSM București prin Consiliul de Administrație – când a solicitat să i se acorde o dispensă pentru a putea sta pe bancă, la scurt timp după ce forul de conducere votase că antrenorii străini fără licență Master Coach nu mai pot conduce echipe în Liga Națională -, Alexandru Dedu l-a angajat de îndată pe antrenorul suedez și la echipa națională. „Somnorilă”, așa cum este poreclit în handbalul românesc, nu a antrenat nimic în ultimii 10 ani, cu excepția naționalei în 2015-2016, dar a fost varianta optimă considerată de FRH.
Cristina Neagu a lipsit un an de zile, nu s-a pregătit nimic în absența ei
Cristina Neagu a lipsit aproape un an de zile, dar în haosul de la echipa națională nu s-a pregătit nimic în absența ei. Iar când s-a făcut lotul pentru Campionatul Mondial, staff-ul tehnic a evitat jucătoarele care marchează cu regularitate în Liga Națională, ci a preferat să meargă pe mâna unor rezerve la echipele de club, pentru că ”le-am văzut la antrenament și mi-a plăcut ce am văzut”, după cum a motivat Ryde. Selecționerul a vrut o echipă defensivă a României la Campionatul Mondial, iar după numai trei minute de joc, Spania obținuse deja trei aruncări de la 7 metri pentru apărare în semicerc! A plecat de la premisa că apărarea va fi punctul forte al României, dar nu și-a construit o echipă capabilă să ducă faza a doua și contraatacul. Știți câte contraatacuri a produs apărarea lui Ryde în meciul cu Spania? ZERO! Nici nu avea cum să fie altfel, când s-a opus cu insistență la convocarea Laurei Chiper, cea mai bună extremă din România, chiar și după ce scandalul de dopaj de la Corona Brașov a lovit echipa națională.
Bineînțeles, acest scandal de la Brașov este la rândul lui o cauză pentru eșecul cu Spania. Patru jucătoare de la linia de 9 metri, Cristina Laslo, Bianca Bazaliu, Eliza Buceschi și Daria Bucur, au fost excluse din lot cu două zile înaintea deplasării la Kumamoto. Un scandal de dopaj de care Federația s-a delimitat, președintele Alexandru Dedu susținând că nu a avut niciun fel de informații din timp și că nu-și asumă nimic! Lămurește însă Federația până la urmă problema medicului de la Brașov, a fost sau nu angajat cadrul medical de la Corona și la Centrul Național de la poalele Tâmpei?
Fără o acțiune coerentă de pregătire a acestui ciclu olimpic, fără o selecție corectă și cu un scandal de dopaj „venit peste noapte”, România nu a emis pretenții în fața Spaniei. Nu a avut idei, tot jocul a fost un haos din moment ce până în minutul 15-20 a intrat în teren toată echipa. Iar ajutorul nu a venit nici de pe banca tehnică, din contră, parcă echipa a mai primit și un șut în fund. Ana Maria Iuganu, care începuse bine în partea stângă, a fost scoasă din teren. Apoi, s-a apelat la tactica 7 vs 6 foarte devreme, când scorul era încă strâns. În niciun caz nu a arătat de parcă ar fi fost pregătit bine acest sistem, din moment ce tricolorele nu au reușit să marcheze deloc în superioritate, dar au tot primit goluri cu poarta goală.
Tomas Ryde, cunoscut mai degrabă pentru calitățile psihologice, a lăsat echipa să se prăbușească
Nu în ultimul rând, același Tomas Ryde, cunoscut mai degrabă pentru calitățile psihologice, a lăsat echipa să se prăbușească. A cerut time-out când Spania se desprinsese deja la 15 goluri, în minutul 54!
În loc să le ajute pe fete, le-a lăsat să fie călcate în picioare. Spre exemplu, anul trecut în Franța, la meciul România – Olanda din Main Round, tricolorele au început la fel de slab repriza a doua după un prin act în care au fost net depășite, dar Ambros Martin nu a ezitat atunci să ia time-out după 3-4 minute, măcar pentru a încerca să evite tocmai o astfel de umilință suferită de România în fața Spaniei.
În concluzie, România a arătat ca o echipă dărâmată. Din 2001, de la Mondialul din Italia, nu s-a mai prezentat atât de rău! Actuala legislatură, care înghite compromisuri pe bandă rulantă în Consiliul de Administrație, aproape că a îngropat și această națională cu rezultate inimaginabile în ultimii 15 ani, vizavi de tot ce am văzut azi.