Analiză | Liga Națională de handbal feminin, pe șase voci. Structura celor 14 echipe care intră în luptă în sezonul 2014-2015

După un sezon de tranziție, marcat de dispariția super-campioanei Oltchim Rm. Vâlcea, Liga Națională de handbal feminin se reașează și devine din nou atractivă. Nu vom mai avea o dispută între o echipă și „restul lumii”, așa cum s-a întâmplat în anii precedenți, ci o întrecere în care cele 14 grupări, împărțite în șase categorii, vor avea ceva de spus, indiferent de situația economică, de loturi, de obiective.

ProSport vă oferă o radiografie a Ligii Naționale de handbal feminin, după starea de fapt constatată în prezent în sânul celor 14 combatante

1. Disputa giganților: HCM Baia Mare – CSM București

HCM Baia Mare este echipa care s-a evidențiat imediat după falimentul formației Oltchim, grație unui proiect pe care îl pregătea de ceva timp. Profitând de retragerea grupării vâlcene, trupa lui Costică Buceschi a adus imediat câteva jucătoare importante de la Oltchim, precum Ungureanu, Nechita, Ardean, cu care a reușit să domine întrecerea din sezonul trecut și să-și treacă primul titlu din istoria clubului.

Performanțele recente și perspectiva participării în Liga Campionilor au deschis apetitul oficialilor și publicului din Baia Mare, astfel că HCM a trecut la „next level”: o echipă de talia Oltchimului care să urce până în fazele finale ale competiției europene. Astfel, formația băimăreană a demarat o dispută aprigă pe piața transferurilor cu formații de Top, iar câteva jucătoare de clasă mondială au acceptat să vină în Maramureș. Handbaliste la care fanii doar visau în urmă cu ceva timp, Do Nascimento, Arenhart, Herrem sau Davydenko vor juca din toamnă, aproape săptămână de săptămână, în Sala „Lascăr Pană”. Este și motivul pentru care oficialii clubului au scos deja la vânzare abonamente pentru viitorul sezon, cu prețuri cuprinse între 200 și 2.500 de lei, în această ultimă categorie fiind incluse și participări la recepții cu jucătoarele după meciuri.

HCM Baia Mare nu va avea însă cale liberă în campionat, întrucât la aproximativ 600 kilometri distanță, în București, a apărut o altă formație de vis, CSM. După mai bine de 10 ani, Capitala are din nou o echipă cu care se poate bate la titlu, ultima reprezentantă fiind Rapidul Cristinei Vărzaru și Aureliei Brădeanu. Extrema dreaptă se află acum în lotul echipei CSM București, fiind prima jucătoare importantă care a sosit în acest nou proiect.

Primăriei Capitalei i s-a apris „beculețul” pentru handbal după ce a văzut ce emulație poate genera în rândul oamenilor o semifinală de Liga Campionilor, Oltchim – Gyor. Astfel, după ce edilii au aprobat un buget generos pentru sport – 7 milioane de euro pentru club, dintre care 1,8 milioane de euro pentru echipa feminină -, oficialii grupării au trecut la treabă și au adunat, ca și Baia Mare, staruri internaționale, precum Rodrigues, Torstensson, Martin. În plus, a fost adus și cuplul de aur de la Viborg, Vestergaard – Klit.

Cu cele două Dream Team-uri la dispoziție, Liga Națională va urca vertiginos într-un clasament al celor mai atractive campionate din Europa, probabil la întrecere cu Danemarca și Ungaria, cele mai tari din ultimii ani. La HCM Baia Mare și CSM București vor evolua 19 jucătoare din străinătate, 10, respectiv 9, cele două formații putând fi catalogate „multinaționale”. Spre exemplu, în ultimul an, numai cinci echipe de pe Continent, Vardar Skopje (15 ), Buducnost (10), Krim Ljubljana (12), Metz (10) și Hypo Viena (10) au stat cel puțin la fel de bine din punct de vedere al jucătoarelor străine prezente în lot.

2. Arbitru la titlu: Corona Brașov

În primul sezon în care Federația Română de Handbal a „deschis” granițele pentru jucătoarele din străinătate, Corona Brașov, o echipă cu buget generos pentru Liga Națională (800.000 euro) s-a încăpățânat să meargă numai pe mâna handbalistelor din țară. Până la promovarea jucătoarelor din propria Academie, care a fost pusă pe picioare la poalele Tâmpei cu ajutorul Marianei Târcă, Corona și-a propus să adune la echipă tot ce are mai bun handbalul românesc și nu se regăsește la HCM Baia Mare și CSM București. Astfel, lângă cele 7-8 jucătoare de echipă națională covocate în ultima vreme, din care se detașează căpitanul Aurelia Brădeanu, trupa lui Bogdan Burcea a transferat în această vară alte două handbaliste importante, Nicoleta Dincă și Oana Bondar. Cu excepția a două handbalsite, Briscan și Olariu, două jucătoare bune de echipă, oricare din celelalte fete, care ar intra teoretic în primul „14”, ar putea juca și la echipa națională a României. Șefii clubului au susținut că Brașovul se va lupta la titlu cu HCM Baia Mare și CSM București, însă Coronei îi va fi totuși greu să se reziste în fața unor două selecționate mondiale. În orice caz va putea fi arbitru la titlu, așa cum a fost Baia Mare în sezonul 2008-2009, când a încurcat Rulmentul Brașov în disputa cu Oltchim și a trimis titlul la Vâlcea.

3. Candidate pentru un loc de cupă europeană: HCM Roman, Dunărea Brăila, HC Zalău

Cele trei formații au o bază solidă, în primul rând liniște financiară și continuitate, motiv pentru care își permit să emită pretenții în noul sezon. HCM Roman a fost revelația ultimei ediții de campionat, disputând și finala Cupei României. Florin Pera a reușit să păstreze în linii mari aceeași echipă, dar să mai și aducă două jucătoare de echipe naționale, Timoșenkova (Ucraina, portar) și Toskovic (Muntenegru, inter dreapta). Nu mai sunt la echipă Pâslaru (va deveni mamă pentru a doua oară), Bokaric, Krumova și Pavăl, dar centrul de greutate al echipei, Mihalschi, Băbeanu, Druțu, Crap, Agrigoroaiei, Stoleru, Iuganu a rămas pe loc.

Ca și în cazul echipei HCM Roman, Dunărea Brăila și-a păstrat lotul cu care a terminat pe locul 3 în Liga Națională. Gabriela Perianu a fost dorită de Baia Mare, CSM București și Corona Brașov, dar oficialii clubului au reușit să o păstreze, fapt care a reprezentat o victorie importantă. Alături de echipa care a avut un parcurs constant bun în ultima ediție de campionat, Alexandrina Soare a primit și întăriri, două jucătoare din prima ligă rusă, Boldyreva și Ganichkina. Al treilea transfer al echipei este Irina Tomuleanu, revenită din Franța.

HCM Roman are în lot trei jucătoare din străinătate, Dunărea Brăila – două. În schimb, HC Zalău merge pe o formulă sută la sută românească. Gheorghe Tadici mizează și în viitoarea stagiune pe o echipă cu o medie foarte scăzută, spre 21 de ani. La 26 de ani, Georgiana Ciuciulete a devenit „veterana” echipei, în condițiile în care Valeria Beșe și Ana Maria Șomoi au agățat ghetele în cui. În ciuda unor jucătoare foarte tinere în lot, fetele lui Tadici au acumulat deja multe jocuri în Liga Națională, iar în noul campionat vor fi, probabil, certitudini. De urmărit Constantinescu, Varga, Pintea, Ciuciulete, Trif, Bradac sau Cheța. Maior Pașca, Ciunt, Puiu (toate de la HCM Baia Mare) și Cîrligeanu (Știința Bacău) sunt alte jucătoare tinere aduse de Tadici la Zalău. 

 

4. Formațiile imprevizibile: „U” Jolidon Cluj, Cetate Deva

Cele două formații traversează momente delicate în această perioadă, dar până la startul sezonului mai au cinci săptămâni să-și găsească drumul pe care doresc să meargă. Mai au încă la dispoziție câteva jucătoare valoroase în jurul cărora pot construi. „U” Jolidon Cluj are probleme financiare, motiv pentru care Chintoan, Senocico sau Vintilă au amenințat cu plecarea. Toată lumea a rămas însă pe loc, în speranța că lucrurile se vor rezolva în al 12-lea ceas. Șefii clubului fac eforturi să mențină toată echipa, mai ales că din toamnă, în Cluj, va fi dată în folosință și o Sală Polivalentă de vis. La capitolul achiziții, „U” nu a mișcat nimic, întrucât are transferurile blocate. Pe zero la jucătoare aduse este și Cetate Deva, care nu are nici antrenor principal. În această perioadă, antrenamentele sunt conduse de un preparator fizic. Încă este perioadă de acumulări, dar foarte curând se va trece la joc. Carmen Cartaș a rămas pe loc la Deva, la fel ca și cele patru handbalsite de peste hotare, Petrinja, Krnic, Miskovic și Tasic. Conducerea clubului încearcă să aducă în perioada următoare încă două jucătoare de peste hotare.

5. Grupul posibilelor revelații: SCM Craiova, CSM Ploiești

Teoretic, cele două formații au trecut peste problemele din sezonul trecut, din punct de vedere al clasamentului, iar în noul sezon au potențial să surprindă. SCM Craiova s-a despărțit de Dincă și Tivadar, Gatzel are încă o situație incertă, dar are în lot câteva handbaliste de valoare. În plus, a mai sosit și un „lot” important de la HCM Baia Mare, Pîrvuț, Tănăsie, Tomescu, primele două cochetând și cu naționala în ultimii doi ani. La Craiova au mai sosit Georgescu și Bonea. CSM Ploiești va lupta pentru calificarea în play-off după achizițiile făcute: Vlaskalic, Sheiko, Vădineanu, Shutska și Ionescu. Prahovenii negociază și cu Renata Ghionea.

6. Obiectiv, evitarea retrogradării: HCM Rm. Vâlcea, Neptun Constanța, CSM Slobozia, Mureșul Tg. Mureș

Cele patru formații au cele mai subțiri loturi din Liga Națională, cel puțin în acest moment. Vâlcea nu va mai aștepta însă un campionat întreg pentru a obține prima victorie, după ce a făcut achiziții: Tavares Roque, Semedo Goncalves (Portugalia), Ilina (Rusia), Smedescu, Bădiță și Adespii. Neptun Constanța a fost la un pas să nu se înscrie în Liga Națională, dar acum se află la pregătiri și are în plan și ceva transferuri pentru a avea șanse să supraviețuiască. Au plecat Ionescu și Sheiko, a sosit până acum Andreea Bărbos.

Nou promovatele CSM Slobozia și Mureșul Tg. Mureș vin în Liga Națională cu forțe proaspete. Drăguț, Grigoraș, Dăscălete și Pavel, ultima de la HCM Roman, sunt jucătoarele care s-au alăturat echipei pregătite de Liviu Paraschiv. Mureșul are șapte noi achiziții: Trajkovska (Macedonia), Șuba, Comșa, Reka Tamaș, Klimek, Șunea și Lazăr. Tg. Mureș mai negociază însă cu două handbaliste de peste hotare. În plus, caută și un nou antrenor, după ce i-a ofertat pe Preda și Victorina Preda și nu a primit răspuns afirmativ. „Aș fi vrut-o pe Mariana Târcă sau pe Gheorghe Tadici, dar nu pot veni acum”, a declarat Teodor Rad, președintele Mureșul Tg. Mureș.

Publicat: 25 07. 2014, 10:30
Actualizat: 25 07. 2014, 10:31