Pentru al doilea an consecutiv, echipele din Ligile Naționale de Handbal pot legitima un număr nelimitat de jucători străini. Dacă la începutul sezonului trecut adunam 98 de jucători de peste hotare, acum, cu aproximativ trei săptămâni înaintea startului oficial al sezonului 2015-2016 (meciurile din Supercupa României), numărul lor a scăzut! Perioada de transferări nu s-a încheiat, dar în prezent sunt legitimați sau măcar în pregătiri cu echipele din prima ligă 82 de jucători de peste hotare. Astfel, ponderea străinilor din Liga Națională a scăzut de la 19,5% la 16,4%.
Una din explicațiile pentru care numărul jucătorilor străini a scăzut este faptul că handbaliștii din România au mai redus din pretențiile salariale. Negocierile dintre cluburi și jucători n-au mai fost atât de „aspre” ca în anii trecuți, nici nu au mai existat acele „licitații” care să ridice plafonul salarial. Mai toate grupările au știut dinainte cât sunt dispuse să cheltuie cu salariile sportivilor.
Intervenind această „relaxare” la negocieri între cluburi și jucători, câteva grupări au preferat să meargă pe mâna „autohtonilor” în dauna handbaliștilor de afară, pentru care ar fi trebuit să plătească și comisioane impresarilor.
O altă explicație ar fi că unele formații au luat „plasă” cu jucătorii străini, din diferite motive: nu s-au acomodat și nu s-au putut integra, au venit cu probleme medicale în România sau chiar nu au avut valoare. Cea mai drastică reducere s-a înregistrat la Energia Tg. Jiu, care a renunțat la toți cei 5 jucători străini pe care i-a avut în lot în sezonul trecut. HCM Baia Mare este o altă grupare care a scăzut la acest capitol, preferând să aducă în schimb jucătoare din echipa națională. Nu trebuie omis și faptul că HCM Constanța și Știința Bacău, grupări care au mizat pe străini în sezonul trecut, s-au retras din campionat.
Un alt aspect care trebuie remarcat sunt problemele financiare cu care se confruntă cluburile din Liga Națională. Autoritățile locale, sponsori în majoritate la grupările de handbal, au fost încurcate de legislația care s-a tot schimbat în ultima perioadă. Astfel, anumite grupări parcă n-au mai fost la fel de deschise pentru a transfera de afară, neavând siguranța financiară.
Echipele cu pretenții au căutat întăriri și de afară
Și totuși, sunt câteva cluburi din Liga Națională care au insistat să-și aducă jucători și din străinătate. După cum bine se poate observa și din cele două „Burse ale transferurilor” prezentate de ProSport în această perioadă (AICI PUTEȚI CITI DESPRE BURSA TRANSFERURILOR DIN HANDBALUL FEMININ; AICI PUTEȚI CITI DESPRE BURSA TRANSFERURILOR DIN HANDBALUL MASCULIN), în special echipele cu pretenții au făcut achiziții „de afară”. În condițiile în care FRH a decis ca transferurile din străinătate se facă în baza unor criterii valorice, sportivii legitimați sunt fie de echipă națională, fie din primele trei campionate ca valoare (Germania, Franța, Spania – masculin; Danemarca, Ungaria, Rusia – feminin). Astfel, ar fi de așteptat ca valoarea celor două Ligi Naționale, dacă nu în ansamblu măcar la vârf, să crească în sezonul 2015-2016.
La masculin, Minaur, care va participa în premieră în Liga Campionilor, HC Odorhei, Steaua și Potaissa Turda sunt cele patru formații care au transferat cel puțin 3 handbaliști de peste hotare în această vară. Un caz aparte este cel al Dunării Călărași, care a achiziționat la rândul ei 5 jucători care reprezintă ale naționale, numai că patru dintre aceștia sunt cetățeni ai Republicii Moldova, care beneficiază de un statut aparte. Dacă în urmă cu un an în sectorul masculin figurau 59 de jucători străini, acum numărul lor s-a redus la 50.
Numărul de străini la echipele din Liga Națională (masculin)
La feminin, alături de cele mai importante forțe ale campionatului, CSM București și HCM Baia Mare, alte două echipe, SCM Craiova și CSM Ploiești, au decis să încerce și piața externă, din dorința de a urca și mai mult în Liga Națională și chiar în cupele europene, cum este cazul echipei pregătite de Simona Gogârlă. Craiova și Ploiești au transferat și jucătoare care au cochetat sau încă mai sunt în circuitul echipei naționale. Ca și în cazul Ligii Naționale masculine, și la feminin a scăzut numărul de legitimați străini, de la 39 la 32 în aceeași perioadă a anului. Mai bine de jumătate din acest număr figurează în lotul celor două mari echipe, CSM București și HCM Baia Mare
Numărul de străini la echipele din Liga Națională (feminin)
Știați că avem o pagină de Facebook dedicată handbalului?
Introdu cuvântul căutat și apasă ENTER