Liga Națională de handbal masculin a debutat furtunos în 2019, cu două mari surprize. După victoria echipei CSM Făgăraș cu CSM București (29-24) în urmă cu câtea zile, duminică a venit rândul formației HC Buzău să învingă o altă echipă din play-off, Poli Timișoara, cu 25-23, în cadrul etapei a 16-a. Aceste rezultate influențează inclusiv lupta pentru titlu și cupele europene și pot fi puse și pe seama schimbării regulamentului de desfășurare al play-out-ului.
Gloria Buzău a reușit să câștige în fața bănățenilor, după ce în urmă cu trei zile, trupa lui Pero Milosevic luase toate punctele într-o confruntare cu campioana en-titre, Dinamo București, scor 27-26. Echipa lui Eliodor Voica a obținut a treia victorie a sezonului, dar și cea mai importantă, având în vedere că a fost prima înregistrată în fața unei formații din zona play-off (Top 8).
„A fost un meci de luptă, pentru că la noi jocurile nu sunt grele, ci foarte grele. Am întâlnit o formație cu o linie de 9 metri foarte bună și o apărare compactă. Am fost norocoși. Noi eram undeva cu cuțitul la os și poate că acest lucru ne-a stimulat mai mult. Timișoara a venit și după un meci în care s-a întrebuințat destul de mult cu Dinamo și sunt convins că și acest lucru a fost în favoarea noastră”, ne-a declarat antrenorul Eliodor Voica.
Succesul a adus o stare de încredere în tabăra buzoiană, dar tehnicianul spune că greul abia acum urmează, în tentativa echipei de a-și atinge obicetivele la finalul sezonului, evitarea retrogradării: „Este prematur să ne gândim departe acum, pentru noi urmează patru meciuri vitale și cred că nu este momentul să punem relaxarea pe frontispiciu„
Pe lângă declarațiile oferite de Eliodor Voica pentru succesul înregistrat de HC Buzău în fața Politehnicii Timișoara, în ansamblu, acest rezultat, la fel ca și cel de la Făgăraș – CSM București, ar mai avea o explicație. Faptul că echipele considerate mai „mici”, raportat la bugete, loturi obiective, sunt nevoie să lupte pentru fiecare punct inclusiv în fața „granzilor”, în tentativa de a evita retrogradarea. Nu mai sunt „victime sigure”, în special în jocurile de pe teren propriu. Acest lucru este influențat, foarte probabil, de schimbarea regulamentului în privința play-out-ului.
În ultimele sezoane, formațiile mergeau în play-out cu punctele acumulate în meciurile directe cu celelalte adversare. Astfel, la un moment dat, după ce realizau că nu mai aveau șanse să se califice în play-off, cam de pe la jumătatea sezonului, se concentrau în returul sezonului regulat doar pe meciurile cu adversarii direcți, iar în partidele cu echipe din play-off erau simpli sparring-partener.
Din acest sezon, oficialii FRH au decis ca în play-out să nu mai conteze punctele acumulate în meciurile directe, ci echipele vor primi puncte în funcție de locul ocupat la finalul sezonului regulat. Astfel, într-o luptă echilibrată precum se anunță cea dintre CSM Făgăraș, CSU Suceaca, CSM Bacău și HC Buzău, una este să pleci în play-out cu 4 puncte, atât cât va avea gruparea clasată pe locul 10, și alta va fi să începi cu 1 punct cuvenit formației care termină pe locul 13 la finalul sezonului regulat.
Așadar, clasarea la finalul sezonului regulat a devenit foarte importantă atât în zona play-off, cât și în zona play-out, pentru că fiecare poziție câștigată în clasament poate să însemne un plus de punct / puncte în faza finală a Ligii Naționale.
Clasamentul la zi în Liga Națională de handbal masculin
Știați că avem o pagină de Facebook dedicată handbalului?
.
Introdu cuvântul căutat și apasă ENTER