FC Barcelona a redevenit campioana Europei la handbal masculin după o pauză de 4 ani, după ce a învins Veszprem în finala de la Koln cu 28-23! Catalanii au obținut, astfel, al 9-lea trofeu din istorie și au întrerupt seria de 3 trofee cucerite la rând de formațiile din Bundelsiga. Totodată, Barcelona s-a desprins la patru lungimi, ca și număr de trofee, de Gummersbach, fiind cel mai titrat club din istoria handbalului masculin.
În ultimii 10 ani, Liga Campionilor a fost o afacere între Germania și Spania, cele două națiuni împărțindu-și în mod egal numărul de trofee. Până prin minutul 45, ultima dată când a fost la două goluri în spatele Barcelonei (19-17), Veszprem a sperat că va întrerupe supremația celor două mari puteri și va da ora exactă din Ungaria! Catalanii au avut însă o echipă mult prea puternică în acest sezon pentru a putea fi doborâți și au câștigat fără niciun dubiu.
8.000 de bilete s-au vândut deja pentru turneul Final 4 al Ligii Campionilor din 2016, care se va desfășura tot la Koln
FC Barcelona a avut câte un plus aproape la toate capitolele în fața adversarilor, care au investit masiv în ultimul timp, dar care mai trebuie să adauge anumite piese pentru a deveni și cei mai buni din Europa. Spaniolii au avut un plus de viteză și chiar dacă nu și-au fructificat în prima repriză arma numărul 1, contraatacul, aceasta fiind anihilată de maghiari, au reușit să desfacă apărarea adversă cu succesive duse în cele două extreme sau prin exploziile lui Karabatic la linia de 9 metri, francezul care avea să câștige din nou Liga Campionilor după o pauză de 8 ani!
De partea cealaltă, Veszprem a fost „cărată în spate” de Laslo Nagy, unul din copii de suflet ai Barcelonei după cei 12 ani petrecuți în Catalunya, care a reușit în câteva rânduri să-l fixeze pe Saric și să înscrie goluri importante. Formația maghiară s-a bazat însă mult prea mult pe linia de 9 metri și a neglijat în unele momente extremele. În plus, atunci când poarta nu te ajută în fața Barcelonei, nu prea ai nicio șansă. În prima repriză, Alilovic și Mikler au avut doar 17% procentaj (3 intervenții), motiv pentru care trupa lui Xavier Pascual a și intrat în avantaj de patru goluri la pauză: 14-10.
Veszprem de fapt a ținut ritmul cu Barcelona atât timp cât Nagy a marcat, iar Alilovic a început să apere. Campioana Ungariei a reușit să-și blocheze vreo 7 minute adversarii și a redus din diferență la 17-19 (min. 43). Au fost și singurele momente în care maghiarii au fost mai aproape de a câștiga în premieră trofeul. Catalanii au mărit din nou ritmul de joc, iar cu apărarea și contraatacuri au început să arate care este adevărata diferență dintre cele două formații.
FC Barcelona s-a desprins la 24-18 (min. 52), moment când a devenit evident că va câștiga trofeul Ligii Campionilor. Primul trofeu major al clubului în acest sezon, pentru că următorul ar putea fi obținut peste o săptămână, tot în Germania, la fotbal, când va înfrunta Juventus. La final, Karabatic & Co au stabilit scorul final la 23-18 și au declanșat fiesta.
The title is all theirs! Congratulations @FCBhandbol on a fantastic season and a simply brilliant weekend! #ehffinal4 pic.twitter.com/d357CIXChm — EHF Champions League (@ehfcl) May 31, 2015
The title is all theirs! Congratulations @FCBhandbol on a fantastic season and a simply brilliant weekend! #ehffinal4 pic.twitter.com/d357CIXChm
— EHF Champions League (@ehfcl) May 31, 2015
FC Barcelona – MKB Veszprem 28-23 (14-10)
Saric (12 intervenții), Perez – portari; Arino, Entrerrios 4, Gurbindo 3, Jallouz, Karabatic 6, Lazarov, Marquez, Morros, Noddesbo 3, Rutenka, Sarmiento 1, Sigurdsson 6, Sorhaindo, Tomas 5. Antrenor: Xavier Pascual
Alilovic (10 intervenții), Mikler (2 intervenții) – portari; Gulyas 2, Ilic 5, Ivancsik 1, Jamali, Lekai 1, Marguc 2, Nagy 8, Nilsson 2, Chema Rodriguez, Schuch, Sulic 2, Terzic, Ugalde, Zeitz. Antrenor: Carlos Ortega
Arbitri: Constantin Din – Sorin Dinu; Eliminări: 5-5
Finala a fost condusă de arbitrii români Constantin Din și Sorin Dinu, aflați la unul din cele mai importante momente ale carierei. Într-o manieră pe care o vedem aproape etapă de etapă și în România, cei doi au arătat destul de devreme prima eliminare, în minutul 11, lui Laslo Nagy. În total, arbitrii au dictat 10 eliminări.
Înaintea finalei, Constantin Din a dat noroc cu fostul căpitan al Barcelonei la fotbal, Carles Puyol, iar alături de coechipierul lui, Sorin Dinu, și șeful CCA, Alin Cârligeanu, s-au fotografiat cu steagul României. În dimineața partidei, cuplul de arbitri a vizitat Domul din Koln.
Corespondență din Koln, Cerasela Cojocariu
Știați că avem o pagină de Facebook dedicată handbalului?
Introdu cuvântul căutat și apasă ENTER