Apel către handbalul românesc: Dați o șansă și tineretului! România atacă un Campionat European sub 19 ani cu o generație care nu a primit șanse aproape deloc la nivelul primei ligi

Naționala feminină de tineret U19 se află în plină campanie de pregătire a Campionatului European din Slovenia, programat în perioada 27 iulie – 6 august. La sfârșitul acestei săptămâni, echipe pregătită de Ion Crăciun și Cristi Preda va susține primele teste adevărate, cu Rusia, Franța și Olanda, în cadrul Trofeului Carpați care va avea loc la Constanța.

  • Programul turneului:
  • Vineri, 23 iunie: Rusia – Franța, ora 17:00 și România – Olanda, ora 19:00
  • Sâmbătă, 24 iunie: Rusia – Olanda, ora 17:00 și România – Franța, ora 19:00
  • Duminică, 25 iunie: Olanda – Franța, ora 11:00 și România – Rusia, ora 13:00          

Staff-ul tehnic are la dispoziție 19 handbaliste, dintre care doar cinci fete au prins câteva minute la nivelul Ligii Naționale în ultimele luni, este vorba despre Sorina Tîrcă, Ana Maria Berbece, Daria Bucur și Daciana Hosu (toate la Corona Brașov) și Alexandra Severin (U Cluj). Practic, din acest punct pleacă România către turneul final, cu handbaliste care nu au în picioare meciuri adevărate, deși au deja 18-19 ani, după o calificare cu mari emoții obținută în primăvară, tocmai datorită acestui aspect. Tinerele tricolore nu au fost băgate în seamă de cluburile din prima ligă (Corona a avut o parte din ele, dar le-a ținut pe bancă sau în afara lotului, cu toate că își ratase obiectivele în Liga Națională), comparativ cu strategia celorlate națiuni. Dacă luăm în considerare numai Rusia, campioana mondială en-titre care vine și la Trofeul Carpați, Evgeni Trefilov a integrat deja câteva fete și la prima reprezentativă, iar Karina Sabirova (Astrakhan) a fost golghetera Ligii Campionilor, până la intrarea în faza finală, la care formația rusă nu s-a calificat.

Și totuși, așteptările sunt mari din partea unei generații care s-a anunțat promițătoare încă de la început, care a ocupat locul 4 la Campionatul European U17. „România întotdeauna și-a propus obiective îndrăznețe, încă mai avem o școală de handbal bună, câțiva antrenori ambițioși în ciuda faptului că sunt remunerați așa cum sunt. Am preluat din mers această echipă și mă lupt cam cu aceleași probleme cu care s-a confruntat doamna Mariana Tîrcă. Generația asta ar putea să se dezvolte mai mult, dacă va fi și puțin ajutată. La ultimul Campionat Mondial, la toate jocurile pierdute cu Franța, Coreea de Sud, Norvegia, Danemarca am fost acolo, la 1-2 goluri distanță. Finalurile de joc sunt foarte importante și se pare că noi acolo clacăm. Trebuie să le dăm încredere fetelor, vom mai avea încă un turneu de pregătire până la Campionatul European, tocmai de aceea nu le voi stresa cu rezultate imediate. Trofeul Carpați ne va spune însă unde suntem și ce mai avem de corectat”, ne-a declarat selecționerul Ion Crăciun.

  • La Campionatul European, România se află într-o grupă foarte dificilă, cu Ungaria, Suedia și Franța

Tocmai pentru că nu a avut controlul asupra modului cum s-au pregătit jucătoarele la echipele de club, majoritatea fiind angrenate încă în competiții naționale de juniori și în liga secundă unde valoarea este foarte scăzută, staff-ul tehnic a demarat pregătirile pentru Campionatul European cu aproape două luni mai devreme! „Vrem să omogenizăm grupul, să vorbim aceeași limbă. Ne-am reunit pe 4 iunie și am încărcat fizic în această perioadă, fetele vin de la diferite cluburi unde au avut obiective diferite”, a fost diplomat Ion Crăciun, care a continuat: „Fetele s-au angajat destul de bine la efort. Am avut și o situație nefericită, Ana Maria Berbece și-a luxat un deget și are acum mâna în ghips. Sperăm să o putem recupera până la Campionatul European. Totodată, una dintre fete, Bianca Dinuț, a decis să se retragă. A văzut despre ce e vorba și ne-a spus că renunță la sport, deși avea o bună perspectivă. Obiectivul ei principal este școala, trebuie să înțelegem și astfel de lucruri”.

Ion Crăciun și Cristi Preda au plecat în pregătiri totuși doar cu 10 handbaliște, întrucât celelalte fete au avut examenele de Bacalaureat. „La tineret este foarte greu de obținut performanță, este perioada cea mai aglomerată din toate punctele de vedere. Sunt examenele la școală în această perioadă, plus că multe au terminat junioratul și își caută echipe. Sunt mulște frământări. Cea mai mare problemă a acestei generații este însă faptul că nu joacă în prima ligă. Mai toate adversarele au componente la nivel de primă ligă, chiar dacă nu sunt titulare și joacă mai puțin, ele au totuși minute la un nivel mai ridicat. În Liga a 2-a este altă pregătire, nivelul valoric este mult mai scăzut”, a adăugat Ion Crăciun.

Pentru Trofeul Carpați și în principiu și pentru Campionatul European, staff-ul tehnic are la dispoziție 19 handbaliste:

  • Portari: Elena Nagy (CSM Slatina), Daciana Hosu (Corona), Raluca Kelemen (CSS Caracal), Cristina Oancia (CSS Slobozia)
  • Extreme stânga: Ana Maria Gîjulete (Chimia Rm. Vâlcea), Elena Verde (CSM București), Andreea Panaite (CSM București)
  • Interi stânga: Sorina Tîrcă (Corona), Alexandra Severin (U Cluj), Ana Maria Vatariu (Mioveni)
  • Centri: Alexandra Banciu (Șc 181 București), Raluca Petruș (Dinamo), Lorena Stoican (CSM București)
  • Interi dreapta: Daria Bucur (Corona), Andreea Tecar (Minaur)
  • Extreme dreapta: Alexandra Badea (Dinamo), Ionela Leuștean (CSM București)
  • Pivoți: Teodora Popescu (CSM București), Claudia Lăcătuș (Corona)
  • În paranteze au fost trecute cluburile de seniori la care au evoluat jucătoarele în ultimul sezon, acolo unde a fost cazul.

În cazul în care naționala de tineret U19 va reuși totuși să-și depășească propriile limite din acest moment, în acest caz ne gândim la o clasare pe locurile 1-6, 1-8, atunci toți care au lucrat în acest proiect pot fi catalogați eroi. Generația 98-99, poate la fel ca și precedenta care a obținut rezultate extraordinare, nu prea a primit șanse la nivelul primei ligi încă de la junioare, astfel că și dezvoltarea ei este mai înceată, mai dificilă. Poate că „tineretul”, mai ales când știm că are potențial de creștere, merită o altă șansă, iar în acest sens ar trebui mai mult ajutat de Federația Română de Handbal prin diferite „legi” de susținere și implicit de cluburi.

Știați că avem o pagină de Facebook dedicată handbalului? 

.

Publicat: 22 06. 2017, 09:51
Actualizat: 04 07. 2017, 16:06