„Arbitrajul a scăpat de sub control”. Daniel Georgescu, fost președinte Dinamo: „Am fost sunat înaintea unui meci pentru a fi întrebat pe cine aș vedea să ne arbitreze”
Ligile Naționale de handbal au intrat într-o perioadă încordată. În următoarele săptămâni se vor stabili echipele care se vor juca în play-off și play-out, apoi se va trece la meciuri decisive pentru titlu, cupe europene și evitarea retrogradării. În culise, problema arbitrajului este atacată vehement. Cu excepția lui Daniel Georgescu, vicepreședintele FRH, care a făcut o declarație periculoasă, nimeni nu îndrăznește să spună lucrurilor pe nume de teama unor repercusiuni, amenzi, arbitraje ostile.
„Arbitrajul a scăpat de sub control. Meciurile se mai joacă doar în proporție de 50-60% pe teren, în rest rezultatele sunt decise în altă parte. Arbitrii își fac de cap și stabilesc ierarhii”, este una dintre acuzațiile grave care a fost lansată în aceste zile de un oficial, care a dorit să-și păstreze anonimatul.
Alte acuzații formulate de trei personaje din handbalul românesc
- „Sunt foarte multe cazuri în care arbitrii sunt la cerere. Urmăriți site-ul FRH să vedeți cât de des se schimbă cuplurile de arbitri. O Comisie care se respectă nu ar mai schimba niciun arbitru după ce s-a anunțat oficial că arbitrează un meci”.
- „Cuvântul observatorilor contează foarte mult. De multe ori ei dau direcția arbitrilor”
- „Sunt arbitri care la pauza unor meciuri se ceartă ori se felicită între ei din cauza pariurilor, în funcție de rezultat. Se joacă la pariuri pe meciuri pauză / final”
- „Au fost și cazuri în care s-au schimbat trei cupluri de arbitri înaintea unui joc”
- „Sunt mai multe cluburi din România care beneficiază de arbitri de casă”
- „Au fost meciuri în care observatorii nu au făcut rapoarte arbitrilor care au greșit decât după ce au primit aprobare de sus”.
- „Sunt mai multe incompatibilități în handbalul românesc de arbitru-fiu de observator, jucător-fiu de observator”.
Toate aceste dezvăluiri au fost făcute imediat după ce Daniel Georgescu, fost președintele la Dinamo, în prezent vicepreședinte la FRH, a făcut o dezvăluire periculoasă la „Săptămâna de handbal” – Digi Sport, faptul că înaintea unui meci a fost sunat pentru a fi întrebat de cine și-ar dori să fie arbitrat. „Erau patru oficiali din Federația Română de Handbal lângă mine când am primit acest telefon. Am și întrebat ce a fost cu telefonul acesta”, a fost declarația-șoc făcută de fostul oficial echipei Dinamo.
Este deja o practică în handbal ca unii membri ai Comisiei Centrale de Arbitri să sune conducători de cluburi sau antrenori pentru a întreba ce cupluri de arbitri să delege? „Categoric nu!”, spune Alin Cârligeanu, șeful arbitrilor din România, care a și explicat cazul la care a făcut referire Daniel Georgescu: „A fost o situație particulară. Dacă nu mă înșel este vorba despre meciul HCM Constanța – Dinamo, încă nu era foarte clar dacă domnul Georgescu mai e sau nu sponsor la Dinamo. Unul dintre cei doi arbitri delegați (n.r. Barbu – Ciurea) și-a prelungit indisponibilitatea. Am vorbit ambele cluburi, nu numai cu Dinamo, pentru a le explica situația și într-adevăr domnul Georgescu nu a cerut nimic, decât un cuplu puternic de arbitri”.
Alin Cârligeanu a dezvăluit pentru ProSport că este sunat de conducători sau antrenori după ce văd delegările pe site, în special atunci când sunt trimiși la jocuri arbitri mai tineri. „Știam că lupta se ascute în ambele Ligi, astfel că la începutul returului i-am rugat pe conducători, în mod confidențial, să ne spună ce arbitri recuză”, a mai spus președintele CCA.
Șeful arbitrilor a mai răspuns și la alte întrebări ale ProSport
- Aveți informații dacă sunt arbitri care joacă la pariuri înaintea unor jocuri?
- Nu vreau să cred că se întâmplă astfel de lucruri. Sunt cazuri penale, de pușcărie dacă se întâmplă așa ceva.
- S-au schimbat de trei ori arbitrii la meciul CSU Neptun Constanța – CSM Cetate Deva?
- La acel meci am schimbat două cupluri. Ion Crăciun (n.r. – antrenorul CSU Neptun) a recuzat primul cuplu delegat, apoi și Deva și-a manifestat înscris dorința de a schimba următorii arbitri delegați. N-am vrut ca oaspeții să plece de la premisa că cineva are ceva cu ei.
- Aveți „arbitri de casă” pentru anumite cluburi?
- Există tot felul de ironii pe această temă sau discuții de genul că acum 2 ani nu știu ce s-a întâmplat cu un cuplu care a arbitrat într-un fel o anumită echipă.
- A scăpat arbitrajul de sub control?
- Mă abțin de la astfel de acuzații periculoase. Cine își ia răspunderea să facă asemenea afirmații trebuie să vină cu dovezi.
Știați că avem o pagină de Facebook dedicată handbalului?