Dacă la fotbal deocamdată suntem încă la stadiu de vis, în schimb, la handbal nu există turneu final fără pereche de arbitri din țară. România merge la Campionatul Mondial din Suedia atât cu echipa națională, cât și cu doi oameni care vor împărți dreptatea în teren, Bogdan Stark și Romeo Ștefan.
Povestea celor doi arbitri este oarecum similară. Amândoi și-au început activitatea în handbal ca jucători la CSS 3 București, respectiv CSS Ploiești. „Viața mea a început practic cu handbalul. Sunt în sală încă de la 3 ani, am jucat în naționala de juniori și tineret, dar după o accidentare mi-am dat seama că nu pot face un handbal de top. M-am îndreptat însă către arbitraj. Mi-a plăcut handbalul mult prea mult ca să-l urmăresc doar ca spectator, astfel că, în 2003, am condus primul meci în Liga Națională”, ne povestește Bogdan Stark (33 de ani). „Am jucat la nivel de juniori la Ploiești, dar până la urmă am ales școala. La handbal începusem să car mingile la echipe, așa că m-am decis să trec la arbitraj”, și-a prezentat traseul și Romeo Ștefan (35 de ani).
Arbitrii sunt peste națională Cei doi arbitri formează o echipă din 2003, având eticheta de „IHF” după numai patru ani. De atunci, au arbitrat la mai multe turnee finale de juniori, tineret și handbal pe plajă, în Liga Campionilor, chiar și pe celebra FC Barcelona. Întrecerea din Suedia reprezintă însă marea lor provocare. „Campionatul Mondial nu este numai pentru jucători, ci și pentru arbitri. Pentru asta ne pregătim toată viața. Iar țelul nostru este să fluierăm cât mai sus. Fiind însă la prima participare, e greu de crezut că vom prinde finala”, a susținut Romeo Ștefan.
Dacă naționala masculină a prins tot mai greu turneele finale în ultimii ani, în schimb, arbitrii români i-au luat fața și au fost mai mereu în prim-planul competițiilor majore. Perechea Din – Dinu a condus și finala mică la JO din 2008. „Chiar dacă pe noi ne dezavantajează și ne trimite în partea de jos, ca român îmi doresc ca naționala să ajungă mai sus decât noi acum”, a conchis Bogdan Stark.
Lucruri mai puțin știute despre cei doi arbitri
∞ amândoi sunt, în viața de zi cu zi, profesori de Educație fizică și sport
∞ s-au căsătorit cu handbaliste la momentul dat: Cristina Curițeanu (Rulmentul), în cazul lui Bogdan Stark, respectiv Ramona Văduva (Tomis), în cazul lui Romeo Ștefan
∞ au arbitrat la patru Campionate Mondiale și Europene de handbal pe plajă, până să ajungă la primul Mondial de seniori în sală
∞ 20.000 de oameni este asistența cea mai mare pe care au avut‑o la un meci de handbal, în Cupa Africii
∞ Bogdan Stark este băiatul fostului secretar general al FRH, Mihai Stark, fost antrenor și la Dinamo. La juniori a jucat în aceeași echipă cu portarul Răzvan Cenușă
∞ arbitrează deja cu căști Head-seat, doar perechea Din-Dinu având același privilegiu în România
Gala de la Paris Perla României,premiată alături de Trefilov Cristina Neagu a fost prezentă ieri la Paris, la un turneu amical masculin, unde a primit trofeul pentru cea mai bună tânără handbalistă din 2009. Starul naționalei a fost premiată în pauza meciului Franța – Croația, alături de antrenorul rus Evgheni Trefilov, cel mai bun antrenor al lumii în același an. Cristina Neagu a primit premiul în prezența prietenului ei, Dacian Vizitiu. Altfel, Cristina Neagu și Patricia Vizitiu sunt în negocieri pentru un contract cu Oltchim și Viborg, în următoarele zile urmând să se decidă unde vor juca începând din vara acestui an.
Liga Națională – feminin Neagu: „Nu știu dacă Oltchim are bani pentru mine” Golgheterul Campionatului European, Cristina Neagu (foto, 22 ani), nu a luat încă o decizie privind o eventuală prelungire a contractului pe care îl are cu Oltchim Râmnicu Vâlcea. „Sincer, nu m-am decis. Mai am câteva luni din actualul contract și am timp suficient să mă gândesc. Nu știu nici dacă Oltchim are bani pentru mine, asta trebuie să-i întrebați pe cei din conducerea clubului”, a declarat ea. De serviciile interului sunt interesate Viborg, Györ și Itxako.
Liga Națională – feminin Antrenorul Kovacs o urechează pe Ionela Stanca În primul meci oficial al anului, Oltchim – HC Zalău (34-18), Ionela Stanca (foto, 29 de ani) ,pivotul vâlcencelor, a fost eliminată cu cartonaș roșu, în minutul 23, pentru injurii la adresa arbitrajului. Gestul ei a fost însă dur taxat de antrenorul campioanei României, Peter Kovacs. „Sincer să fiu, nu am mai văzut de mult timp un astfel de gest. Eu sper să înțeleagă că nu avem nevoie de astfel de gesturi și că ea nu trebuie să le repete”, a declarat acesta.
Introdu cuvântul căutat și apasă ENTER