CSM București a ajuns pe marginea prăpastiei în Grupa C a Ligii Campionilor, după trei înfrângeri consecutive, ultima fiind înregistrată vineri seara, scor 25-33, după o prestație incalificabilă în repriza a doua. Calificarea în grupele principale încă îi stă la îndemână, dar programul și mai ales jocul nu sunt deloc încurajatoare.
Mai multe calcule se pot face după partida de duminică dintre FC Midtjylland și Rostov Don, însă de un aspect trebuie să ținem cont: Gyor s-a calificat deja în grupele principale, având deja și cel puțin patru puncte strânse pentru această fază. Așadar, nu va mai juca următoarele două partide cu Midtjylland (deplasare) și Rostov (acasă) sub presiunea rezultatelor. Iar dacă privim puțin în trecut, mai exact sezonul 2007-2008 (grupa Gyor, Lada Togliatti, Oltchim), există un precedent în care reprezentanta României s-a „fript” cu echipa maghiară. Calificată atunci mai devreme în semifinale, Gyor a cedat pe teren propriu într-o partidă cu Lada Togliatti, iar prin jocul rezulatelor Oltchim Rm. Vâlcea a fost eliminată din competiție. Cu siguranță, pentru echipa maghiară este mai avantajos să lase în afară încă din această fază a competiției o contracandidată la câștigarea Ligii Campionilor, CSM București sau Rostov Don, și să ia mai departe alături de ea o echipă precum FC Midjylland.
Pentru a evita orice joc al rezultatelor, CSM București are nevoie obligatoriu de cel puțin un punct săptămâna viitoare, în deplasarea din Rusia cu Rostov-Don. Dar mai pare capabilă campioana României de un asemenea rezultat, după tot ce s-a întâmplat în ultimele trei săptămâni. Jocul de vineri seara din Ungaria a întărit încă o dată ideea că mai multe handbaliste sunt ieșite din formă, iar antrenorul Jakob Vestergaard nu simte echipa și ia decizii pripite, unele chiar de neînțeles!
După primele 30 de minute ale jocului de la Gyor, probabil că mulți am fost cei care am spus că echipa bucureșteană a învățat din experiența jocului tur, iar mai multe lucruri au fost „reparate”. Dar ne-am înșelat. După 13-11 la pauză și 16-13 la începutul reprizei a doua, coșmarurile s-au reîntors! În 25 de minute, CSM București a fost surclasată cu 20-9, iar per total a încheiat repriza cu 22-12, adică și mai rău decât în partida tur!
„A fost exact la fel ca la București. Prima repriză bună, dezastru în a doua. A fost presiune mare aici în Ungaria. La București am făcut o repriză a doua slabă, acum a fost dezastru. Am vrut să fiu sigur că jucătoarele vor fi proaspete în repriza a doua, dar nu s-a întâmplat așa. În repriza a doua ne-au dispărut și portarii, și apărarea. Și în ofensivă la fel, nu am mai reușit să marcăm din cauza portarului”, a declarat Jakob Vestergaard după meci colegilor de la Dolce Sport.
CSM București a terminat în forță prima repriză la Gyor, grație în primul rând unei apărări foarte puternice, care a recuperat două mingi, transformate ulterior în goluri, cu care echipa a intrat la cabine cu 13-11. Primul „7” care a stat în teren în ultimele minute ale primei reprize a fost următorul: Grubisic – Mehmedovic, Niombla (jucătoarea ultimelor 10 minute ale reprizei), Brădeanu, Ayglon, Martin, Lobach.
O regulă nescrisă a jocului spune că echipa câștigătoare nu se schimbă, mai ales într-un meci cu asemenea miză. Dar Jakob Vestergaard nu a ținut cont de această regulă, ci în repriza a doua a intrat cu o altă echipă: Ungureanu – Mehmedovic, Torstensson, Gullden, Ayglon, Martin, Manea. Practic, antrenorul a decis să schimbe trei handbaliste din apărarea care a reușit să închidă culoarele spre finalul primei părți (statistic a luat doar 2 goluri în ultimele 7 minute ale reprizei). Nu înseamnă că fetele care au intrat după pauză nu ar fi făcut lucruri minunate cu alte ocazii, chiar și în prima repriză a jocului de față, doar că în momentul respectiv handbaliste precum Niombla și Lobach erau mai bine ancorate în ritmul jocului și au avut și rezultate. Gyor a reintrat rapid în joc, iar odată ce a preluat controlul, a lovit cât a putut, fără niciun moment de respiro.
Inexplicabil precum o echipă de talia CSM București și-a pierdut capul în partea secundă, echipa nu a mai avut un parcurs linear, nu a avut niciun lider în teren. De fapt, acest aspect este o altă problemă a echipei în acest sezon. Jucătoarele s-au întrecut în ratări și greșeli, iar pentru Gyor nu a fost greu să se desprindă până la 8 goluri la final, cu care și-a asigura confortul până în faza sferturilor de finală. În schimb, în tabăra campioanei României tensiunea s-a acutizat.
Schimbarea lui Jakob Vestergaard este cerută tot mai insistent. Din păcate pentru antrenorul danez, el pierde al treilea joc consecutiv pe banca tehnică a unei reprezentante a României cu Gyor, după ce a „construit” frumos. În 2013, aflat la Vâlcea, el a avut avantaj de 6 goluri cu 10 minute înainte de final în semifinala retur din Ungaria, dar nici atunci nu a simțit anumite schimbări, iar formația maghiară s-a dus mai departe în finală și a câștigat trofeul. În aceste săptămâni, sub comanda lui, CSMB și-a construit diferențe importante, de 5 goluri (tur), respectiv 3 goluri (retur), dar de fiecare dată a sfârșit prin a pierde fără drept de apel. În atare condiții, viitorul lui Vestergaard la echipă a devenit o chestiune de zile.
Știați că avem o pagină de Facebook dedicată handbalului?
Introdu cuvântul căutat și apasă ENTER