Așteptarea a luat sfârșit, începe Campionatul European! România a urcat vertiginos în topul favoritelor: este cotată cu a patra șansă la câștigarea trofeului. Prezentarea turneului final din Franța
Partida Franța – Rusia programată joi seara, de la ora 22:00, la Nancy, deschide ediția a 13-a a Campionatului European de handbal feminin. O competiție care se desfășoară după același regulament de la întrecerile precedente, cu grupe, Main Round, semifinale și finale, dar și cu aceleași 16 echipe naționale care au evoluat și în Suedia, în urmă cu 2 ani. Bineînțeles, România va fi parte a acestui spectacol transmis de TVR, eveniment acoperit și de www.prosport.ro de la fața locului.
- Grupele Campionatului European
- Grupa A: Danemarca, Serbia, Suedia, Polonia
- Grupa B: Franța, Muntenegru, Rusia, Slovenia
- Grupa C: Ungaria, Spania, Olanda, Croația
- Grupa D: Norvegia, România, Germania, Cehia
Norvegia este principala favorită la câștigarea titlului european, chiar și fără primii doi interi dreapta de meserie, Nora Mork și Amanda Kurtovic, ambele accidentate. Franța este însă foarte motivată să realizeze „dubla” Campionat Mondial – Campionat European în ani consecutivi, astfel că va fi un adversar foarte puternic pentru nordice. Mai ales că anul trecut a învins Norvegia chiar în finala Campionatului Mondial. Olanda este pe podium la șanse de a câștiga trofeul, după patru turnee finale consecutive în care a fost în Top 4. La fel ca și Norvegia, rămâne de văzut cum se va descurca trupa condusă de Helle Thomsen fără primii doi pivoți din anii trecuți, Yvette Broch – retrasă și Danick Snelder – accidentată.
După acest trio urmează Rusia și România, care au aceeași cotă la câștigarea trofeului, cu 24 de ore înainte de startul competiției. Naționala tricoloră a urcat vertiginos în acest top, după ultimele rezultate din partidele amicale. Suedia și Danemarca erau mai sus în opțiunea bookmakerilor, dar ambele au întâmpinat anumite probleme în ultima vreme, astfel că acum sunt după România. Mai mult decât atât, Cristina Neagu este principala candidată la câștigarea titlului de MVP al competiției, dar și la trofeul cuvenit celei mai bune marcatoare. Implicit, România a urcat mai sus în clasamentul favoritelor.
Înaintea Campionatuluu European, EHF a publicat o serie de articole cu câte trei potențiale cele mai bune jucătoare pe fiecare post în parte. România a fost nominalizată la acest capitol cu trei fete, Yuliya Dumanska, Cristina Neagu și Crina Pintea.
Nominalizările pe fiecare post în parte a jucătoarelor care trebuie urmărite în mod special:
- Portari: Katrine Lunde (Norvegia), Amandine Leynaud (Franța), Yuliya Dumanska
- Extreme stânga: Sanna Solberg (Norvegia), Majda Mehmedovic (Muntenegru), Polina Kuznetsova (Rusia)
- Interi stânga: Cristina Neagu, Tjasa Stanko (Slovenia), Veronika Kristiansen (Norvegia)
- Centri: Nycke Groot (Olanda), Andrea Lekic (Serbia), Stine Oftedal (Norvegia)
- Interi dreapta: Alexandra Lacrabere (Franța), Ana Gros (Slovenia), Ana Vyakhireva (Rusia)
- Extreme dreapta: Jovanka Radicevic (Muntenegru), Debbie Bont (Olanda), Trine Ostergaard (Danemarca)
- Pivoți: Heidi Loke (Norvegia), Crina Pintea, Sladjana Pop-Lazic (Serbia)
Știați că…
Prima ediție a Campionatului European s-a desfășurat în 1994, în Germania, și a fost câștigată de Danemarca. La vremea respectivă, la turneul final participau 12 echipe naționale. Numărul de participante a fost mărit la 16 începând din 2002, de la Campionatul European găzduit de Danemarca
7 titluri europene a câștigat Norvegia din cele 12 puse în joc până acum, fiind de departe cea mai bună națională all-time în handbalul feminin. La o singură ediție au lipsit nordicele de pe podium, la Campionatul European din 2000, găzduit de România
4 națiuni au câștigat până acum titlul continental, Norvegia, Danemarca, Ungaria și Muntenegru
13 națiuni dețin în palmares cel puțin o medalie la Campionatele Europene. Printre acestea se regăsește și România, care a terminat pe locul 3 la ediția 2010, găzduită de Danemarca. Cristina Neagu și Melinda Geiger sunt singurele „supraviețuitoare” din echipa respectivă, condusă de pe margiune de Radu Voina și Luminița Huțupan-Dinu.
Liga Națională se numără printre ligile din Europa care oferă jucătoare la acest Campionat European. Pe lângă handbalistele convocate la echipa națională sunt și câteva jucătoare străine care au plecat la turneul final să-și reprezinte națiunile. În total, numărul handbalistelor din campionatul intern la Euro este de 24, adică în medie sub 2 jucătoare / echipă.
Conform jucătoarelor care au fost anunțate în loturi, topul cluburilor din România se prezintă astfel:
- CSM București: 8 jucătoare
- SCM Rm. Vâlcea: 4
- Gloria Bistrița: 4
- Minaur Baia Mare: 3
- Corona Brașov: 3
- SCM Craiova: 2
Programul naționalei în prima fază
1 decembrie: România – Cehia
3 decembrie: România – Germania
5 decembrie: România – Norvegia
Franța organizează în premieră un Campionat European de handbal feminin. În urmă cu 13 ani, a găzduit Mondialul feminin, iar România a ajuns atunci până în semifinale. Francezii nu au uitat nici azi cum o handbalistă în vârstă de numai 19 ani – pe numele ei Cristina Neagu – a marcat nu mai puțin de 9 goluri în Paris Bercy, într-un meci din sferturile de finală (Franța – România), care a avut nevoie și de prelungiri. În general, România s-a simțit bine în Franța, având în vedere că și naționala masculină a câștigat titlul mondial în 1970, tot la Paris.
Știați că avem o pagină de Facebook dedicată handbalului?