Atac la Mondialul de handbal cu programul „Samurai 2020” în față! Preambul la Mondialul de tineret din 2020: „Vorbim despre 4-5 fete de foarte mare valoare, care pot juca în orice națională a lumii în momentul de față”
România va găzdui Campionatul Mondial de handbal feminin sub 20 de ani în 2020, dreptul de organizare fiind obținut la ultimul Congres IHF. Practic, Federația Română de Handbal readuce un astfel de turneu final în țară după o pauză de 43 de ani. Reîntors din Antalya unde a susținut candidatura României, Alexandru Dedu, președintele forului intern de specialitate, a vorbit cu ProSport despre această reușită, dar și despre Mondialul de senioare din Germania care bate la ușă (1-17 decembrie).
„Undeva în primăvară am primit o adresă, așa cum procedează de obicei IHF și EHF la partea de atribuire. Atunci, noi am avut o discuție internă și am spus că tare ne-ar plăcea să organizăm și fetele și băieții, în 2020 și 2021. La fete au fost trei concurenți care au depus actele, un caiet de sarcini destul de mare, iar la băieți au fost cinci concurenți. Într-un final, în urma inspecției, la fete am rămas singurii, iar la băieți au rămas trei în cursă. Au fost niște negocieri la început de Congres, iar la masculin s-a dorit să fie Grecia, cu condiția ca în cazul în care nu poate să-și ducă la îndeplinire obligațiile, noi să fim luați în considerare. Cam asta a fost atribuirea în sine”, ne-a relatat președintele FR de Handbal.
Campionatul Mondial care va fi găzduit de România se va adresa generației 2000-2001, una destul de interesantă, cu jucătoare care au apucat să debuteze deja în Liga Națională, precum Diana Ciucă (HCM Rm. Vâlcea) și Andreea Popa (Rapid). După ce a obținbut dreptul de organizare al acestui turneu final, Alexandru Dedu a trasat și două obiective: „Prin prisma noastră, avem o generație bună. Jucând pe teren propriu, are șansa să facă o performanță, acesta ar fi obiectivul principal. Al doilea obiectiv ar fi că noi trebuie să înscriem România din toate punctele de vedere în circuitul european, în circuitul mondial. Am organizat un Congres EHF despre care mai toți spun că a fost cel mai bine organizat, acum încercăm să arătăm că suntem în stare să și organizăm o competiție importantă, în speranța că într-un scurt timp o să avem și o infrastructură civilizată pentru a putea candida pentru un Campionat European, Mondial de senioare, dar în special de seniori, acesta este gândul”.
Generația 2000-2001 este pregătită de antrenorul Ion Ivan, care a și fost reconfirmat în funcție. „După raportul antrenorului și destul de acceptat de toți ceilalți tehnicieni, vorbim despre 4-5 fete de foarte mare valoare, care pot juca în orice națională a lumii în momentul de față. Pentru a fi un pretendent constant la această categorie de vârstă la medalii, îți trebuie o bancă mai lungă. Antrenorul federal a citat și din declarațiile selecționerului danez, în care el a spus că au câștigat la un gol cu noi (n.r. scor 30-29) fiindcă au avut o bancă mai lungă. Acum este o vârstă destul de fragedă și este foarte probabil să mai sară, să se mai ridice dintre ele. La această categorie, în perioada pubertății, este posibil să existe salturi majore la cineva la care nu te-ai așteptat niciodată. Una peste alta, noi considerăm că este o generație capabilă să facă performanță”, a vorbit Alexandru Dedu despre valoarea generală a acestei generații.
Campionatul Mondial de tineret din 2020 este însă un obiectiv intermediar pentru handbalul feminin. Obiectivul nr. 1 este azi Campionatul Mondial de senioare, care va debuta pe 1 decembrie în Germania. Iar programul „Samurai”, lansat luni de Comitetul Olimpic și Sportiv Român, ar putea schimba puțin abordarea, în sensul că și FRH ar putea să vorbească despre un obiectiv locurile 1-6 la turneul final. Acesta îndeplinit, ar însemna că întreg lotul va intra în programul „Samurai 2020”, conceput pentru o mai bună pregătire a Jocurilor Olimpice de la Tokyo. Acest lucru ar însemna în primul rând bonusuri financiare pentru jucătoare de 5.000-6.000 de lei / lună.
„Abia aștept să prindem unul din locurile 1-6 și sunt convins că și pe fete o să le motiveze posibilitatea de a intra în lotul Samurai. Am să le și povestesc despre ce este vorba. Sunt însă foarte supărat că jucătoare importante, și acum și de viitor, sunt accidentate. Te limitează lista aceea de 28. Cred însă că Alina Ilie o să fie aptă pentru Campionatul Mondial, eu așa cred”, a precizat Alexandru Dedu.
În finalul discuției, Alexandru Dedu a făcut și un scurt preambul la Campionatul Mondial: „Ținând cont de feedback-ul care l-am primit de la ultimele sesiuni de pregătiri, am un sentiment plăcut în gură apropo de această echipă națională. Dar Trofeul Carpați ne va spune multe, cu toate că eu sunt convins că Ambros o să facă o mie de combinații și formule de echipă. Și nu va fi ultimul cuvânt apropo de nivelul echipei. Dar o să ne lămurim puțin după Trofeul Carpați”.
România va juca la Trofeul Carpați, în 24-26 noiembrie (Craiova), cu Brazilia, Macedonia și Polonia. Apoi, lotul va pleca la Campionatul Mondial, debutul fiind în 2 decembrie cu Paraguay.
Știați că avem o pagină de Facebook dedicată handbalului?