Au fost corecți sau nu? Președintele IHF, Hassan Moustafa, s-a făcut că plouă pe subiectul „recrutărilor” făcute de Qatar pentru Mondialul de handbal. Claude Onesta, atac la adresa gazdelor
A încălcat sau nu Qatar regulile la Mondialul de handbal masculin, prin naturalizarea a peste 10 jucători pentru competiția pe care a organizat-o? Este marea dilemă a handbalului mondial, transformată într-o mare controversă pe măsură ce Qatar a avansat până în finala turneului final, cedată în fața Franței cu 25-22.
Qatar a acționat conform regulamentului în vigoare al Federației Internaționale de Handbal, au fost voci care au sărit în apărarea gazdelor. La „manual” se specifică faptul că un handbalist poate schimba echipa națională dacă în ultimii trei ani nu a jucat niciun meci oficial pentru reprezentativă la care și-a adăugat ultima selecție. Qatar a profitat de acest aspect și a naturalizat nu unul, ci 11 jucători! L’Equipe susține că din lot au făcut parte, de fapt, 14 handbaliști născuți în afara Qatarului, alți trei având origini iraniene.
Onesta: „Când ai pașapoarte temporare pentru o competiție, înseamnă că eludezi regulile”
Și mai vocală a fost partea adversă, cea care a contestat „acțiunile” Qatarului pentru acest Campionat Mondial. De remarcat faptul că declarațiile critice s-au intensificat pe măsură ce naționala țării gazde a început să elimine nume grele din competiție, Germania și Polonia. Claude Onesta, antrenorul campioanei mondiale, a făcut la rândul lui câteva afirmații pe marginea acestui subiect, după meciul din finală câștigat de Franța cu 25-22: „Aș fi fost foarte întristat dacă echipa Qatarului, cu majoritatea jucătorilor de origine străină, ar fi câștigat finala. Eu cred că cineva poate aplica pentru cetățenia unei țări dacă își trăiește viața acolo, dacă își crește copiii. Atunci, ar avea și tot dreptul să reprezinte țara respectivă în diverse întreceri. Dar când ai pașapoarte temporare pentru o competiție, înseamnă că eludezi regulile. Eu nu arunc cu pietre în echipa Qatarului, dar ar fi dăunător pentru handbal ca o astfel de regulă să se mențină, am merge într-o direcție greșită”.
- La a 24-a ediție a Campionatului Mondial, Qatar a avut jucători naturalizați din nouă țări: Bosnia, Cuba, Spania, Egipt, Franța, Iran, Muntenegru, Siria, Tunisia.
Federația Internațională de Handbal este una dintre cele mai permisive foruri în privința liberei circulații a jucătorilor de la o naționala la alta. Sunt multe cazuri în handbalul mondial în care un jucător a evoluat nu pentru două, ci chiar pentru trei naționale! Cel mai cunoscut caz este chiar al portarului naționalei Qatar, Danijel Saric, care a mai jucat pentru Serbia și Bosnia. La conferința de presă care s-a desfășurat înaintea finalei de duminică, președintele IHF, Hassan Moustafa, a fost chestionat și pe acest subiect, dacă ia în calcul anumite restricții pe viitor, astfel încât o națională să nu mai „închirieze” handbaliști pentru o competiție. Egipteanul din fruntea handbalului mondial a venit însă cu un răspuns straniu: „Noi suntem Consiliul IHF și nu avem treabă cu așa ceva. Această întrebare trebuie adresată Congresului IHF, așa că mai bine întrebați federația națională , să ia inițiativa și să facă propuneri în acest sens. Noi respectăm deciziile luate în Congresul IHF. Nu pot să vă spun punctul meu de vedere”.
Dacă la handbal, echipa națională poate fi schimbată relativ ușor, în schimb, la alte sporturi de echipe regulamentele sunt mult mai restrictive. Fotbalul și baschetul, cele mai populare jocuri sportive în întreaga lume, au un regulament identic: dacă un senior a apucat să joace un meci oficial pentru o echipă națională, atunci acesta nu mai poate evolua peste un timp și pentru altă reprezentativă.
Știați că avem o pagină de Facebook dedicată handbalului?