Aurelian Roșca, fostul antrenor al echipelor CSM București și SCM Rm. Vâlcea, a renunțat la antrenorat! Campionul mondial a revenit în învățământ și coordonează o Școala Gimnazială
Antrenorul Aurelian Roșca (53 ani) a renunțat la banca tehnică, pentru a se dedica postului de director la Școala Gimnazială I.G. Duca din Râmnicu Vâlcea.
Aurelian Roşca a antrenat echipele Corona Braşov, SCM Craiova, HCM Baia Mare, CSM București, HCM Rm. Vâlcea, Dunărea Brăila și în două rânduri naționala de junioare. A fost secund la Oltchim Râmnicu Vâlcea și Rulmentul Braşov. Tehnicianul are două medalii de aur cu echipa de junioare a României, prima la Campionatul European din 1999 (Germania), cea de a doua la Campionatul Mondial din 2014, din Macedonia.
Aurelian Roșca, fostul antrenor al echipelor CSM București și SCM Rm. Vâlcea, a renunțat deocamdată la antrenorat
După ce la finalul anului 2019 a demisionat de la Brăila, pare greu de crezut că directorul de la Școala Gimnazială I.G. Duca va mai reveni în handbal. „În acest moment m-am rupt definitiv de fenomenul handbalistic, cred că școala este o nouă provocare și îmi doresc să fac aici ceva să se vadă. Handbalul mi-a dat foarte multe oportunități, dar am ajuns la o vârstă la care trebuie să mai stau și pe acasă. Să nu mai fiu între două bagaje, între un joc câștigat și unul pierdut, între un joc acasă și unul în deplasare. Mai sunt antrenori în țară care să preia lucrurile la echipe și la naționale. Acum dacă mă întrebați, aș spune că nu mai revin niciodată în handbal, dar niciodată să nu spui niciodată”.
Pentru Relu Roșca, cele mai plăcute amintiri sunt cele două medalii de aur cu naționala de junioare. „Prima a venit în 1999, pe când aveam 32 de ani, cu generația lui Gâlcă, Tamaș, Chirilă, când au ieșit campioane europene de junioare în Germania. Apoi, în 2014, când aveam 47 de ani, cu generația lui Laslo, Ilie, Ostase și Bazaliu am câștigat aurul mondial cu junioarele în Macedonia. Au fost două generații de excepție. La generația cu care s-a câștigat în Macedonia eu am preluat echipa de la Constantin Dincă și Nicoleta Lazăr, ei s-au ocupat înainte. Am avut ocazia să lucrez cu oameni deosebiți, cum ar fi Marcel Șerban, cu care am colaborat la prima medalie de aur, și cu Gavril Kozma și Alexandru Axinte, cu care am lucrat la cea de-a doua medalie de aur, în Macedonia. A fost o reușită de echipă, le mulțumesc tuturor, am avut șansa să lucrez cu oameni și jucătoare deosebite”.
„Menirea Ligii Florilor este să pregătească jucătoare pentru națională”
Aurelian Roșca consideră că handbalul românesc produce în continuare tinere talentate, care însă nu mai au loc să joace în Liga Florilor. „Cred că în momentul de față vin niște jucătoare bune din spate, dar în România nu au unde să joace. Nivelul campionatului este foarte ridicat la fete, s-a ridicat mult datorită importului de jucătoare străine, iar obiectivele sunt foarte presante pentru antrenori și astfel sunt nevoiți să folosească străine pentru a și le atinge. Toate obiectivele sunt pe termen scurt, nu are nimeni răbdare să facă obiective pe termen lung. Din acest motiv este presiunea atât de mare pe antrenori. Părerea mea este că ar trebui să avem din nou export de jucătoare și chiar de antrenori, dar deocamdată nu prea există. Cred că este normal ca loturile naționale să fie pregătite de antrenori români. Ceea ce face Gheorghe Tadici la Zalău, faptul că are foarte multe românce tinere în echipă este demn de apreciat. Cred că aceasta este menirea Ligii Florilor, să pregătim jucătoare pentru echipa națională!”
„Naționala este dependentă de Neagu și Pintea”
Propus în urmă cu doar un an pentru postul de antrenor principal al naționalei de senioare, Relu Roșca crede că „tricolorele” sunt dependente de două jucătoare. „Mie îmi pare rău că nu a ieșit un rezultat pozitiv la ultimul European, în decembrie 2020, dar au fost circumstanțe atenuante. Deocamdată, echipa națională este dependentă de Cristina Neagu și Crina Pintea. A lipsit una dintre ele și din păcate rezultatul nu a mai fost cel scontat. La Mondialul din Japonia, de la finalul anului 2019, au lipsit multe jucătoare cu experiență de la Corona Brașov și probabil din acest motiv au fost rezultatele nesatisfăcătoare. Sper din toată inima să apară rezultate pozitive”.
Chiar dacă CSM București pare desprinsă în câștigătoare a campionatului, Aurelian Roșca crede că, în actualele condiții, pot apărea oricând surprize. „După victoria directă cu Vâlcea, prima șansă o are CSM București, dar se mai pot întâmpla multe. Campionatul este lung, fiecare meci este greu, fiecare cu problemele lui, mai sunt echipe angrenate în cupele europene. Pot apărea și accidentări, iar atunci raportul de forțe se schimbă. Mai ales acum, cu pandemia se pot întâmpla multe. Ați văzut și cazul Vâlcii, care s-a prezentat la un turneu cu echipa înjumătățită și astfel a pierdut cu Baia Mare. Sunt foarte multe echipe puternice și campionatul se va juca în continuare. Să sperăm că se va juca! Mie îmi pare rău că Vâlcea și București au căzut împreună în Liga Campionilor, pentru că orgoliile din campionat se mută acolo. În loc ca iubitorii handbalului să își susțină echipele în Liga Campionilor, acum orgoliile se mută în meciul direct din competiția europeană”.
Acum, Aurelian Roșca își propune acum obiective pe termen mediu și lung la Școala Gimnazială I.G. Duca. „Stres este peste tot, la școală sunt alte obiective. Am încredere în colegii mei de aici, care sunt dascăli deosebiți și performanți și sunt sigur că echipa noastră va face performanță. Vrem să facem trei clase pregătitoare și trei clase de a V-a. Împreună cu colegii mei de la celelalte materii vom face în așa fel încât să avem performanțe bune la Școala I.G. Duca. Avem o școală primitoare, cochetă, complet refăcută, cu condiții deosebite și așteptăm cu drag copiii să se simtă bine aici, la noi”.