Avem deja primul mare scandal al noului sezon în handbal, Dinamo vs Federație! „Nu mai asupri cluburile și dă-le legislație ușoară!”

Primul meci al sezonului în handbalul românesc, Dinamo – Poli Timișoara în Supercupa României, produce și primul mare scandal! Față în față sunt Dinamo și Federația Română de Handbal, iar totul a plecat de la transferul brazilianului Nantes Campos. Clubul din Ștefan cel Mare susține că a făcut toate demersurile pentru ca sud-americanul să aibă drept de joc, având acte doveditoare în acest sens, care sunt în concordanță cu legislația din România. În schimb, Federația a susținut contrariul! Nu mai joacă niciun handbalist extracomunitar în România până nu are permis de ședere în România! Banii pe transferurile jucătorilor îi încasează însă în momentul în care transferurile sunt efectuate la FRH, adică mai devreme cu vreo 2-3 luni.

Raul Nantes Campos a fost prezentat în echipa Dinamo pentru jocul de Supercupă, a început meciul pe banca de rezerve, dar în timpul primei reprize i s-a comunicat că nu are drept de joc! Observatorul a informat banca oficială a campioanei să nu-l introducă în teren, pentru că altfel va pierde meciul la „masa verde”!

Totul a plecat de la același regulament îngreunat, care a dat naștere unui scandal de proporții în sezonul trecut, Potaissa Turda – Dunărea Călărași, în care ardelenii au avut câștig de cauză la FRH.

  • Cazul „Dunărea” a ajuns și în instanță, primul termen Călărași vs FRH fiind programat în 21 septembrie.


Raul Nantes (nr. 49 pe banca tehnică)

Jucătorul este component al naționalei Braziliei, a fost în Top 10 la ultimul Campionat Mondial, așadar în criteriile de valoare impuse de FRH, dar chiar și așa tot nu a putut juca. Ce o fi înțeles omul după ce a fost prezentat oficial, s-a dezbrăcat, apoi trimis în tribună? Oare în ce campionat a aterizat?

„În regulamentul Supercupei României scrie negru pe alb că au drept de joc jucătorii transferați în Liga Națională în sezonul 2019-2020, fără permise de muncă, SEI și tot ce mai au ei prin sistem. Pe baza acelui regulament, noi am făcut hârtie către federație: >. Federația ne-a spus că nu este adevărat, că nu are drept de joc. Mai mult, venim și spunem că avem adresă de la Imigrări cu data de 21.08.2019, care precizează că jucătorul are adeverință pentru permisul de ședere în România. Adică i s-a prelungit dreptul de ședere până în 2020 pentru alte scopuri, că i se va elibera permisul de ședere, el a primit și numărul și seria. Și mai scrie că această adeverință ține loc până când se eliberează propriu-zis permisul de ședere”, ne-a relatat Daniel Georgescu, omul care gestionează practic activitatea echipei de handbal masculin de la Dinamo.

  • Din clipa în care se depun actele pentru viza de tip D/AS în cazul jucătorilor extracomunitari și până în clipa în care iese propriu-zis acel card tip legitimație durează 75 de zile lucrătoare. 25 de zile din acest interval durează doar imprimarea plasticului.

Fostul vicepreședinte al FR de Handbal a ținut apoi să facă următoarele precizări:

„Cu această adeverință, Nantes are drept de joc.

Întreb federația. Când dau Bacalaureatul și îl iau, apoi mă duc la facultate, mă înscriu cu diploma de BAC sau cu adeverință? Că dacă stau după diploma de BAC, nu mă mai pot înscrie la facultate.

De ce îmi iei banii de transfer înainte de a obține dreptul de ședere, așa cum vrei tu, și nu îi iei după ce sportivii au obținut permisul? Tu te îndestulezi cu bani, indiferent dacă sportivul joacă sau joacă, dacă are sau nu drept de joc”

  • „Toată lumea are probleme cu extracomunitarii, pe niște reguli pe care tot tu le-ai impus ca federație. Eu nu pot să joc decât după minimum 75 de zile cu acel sportiv. Nu mai discut că, dacă am negociat cu el după 1 iulie, 15 iulie, 30 iulie, în luna august, cine știe când pot să-l folosesc…”, Daniel Georgescu
  • „Imigrările îi dau adeverență sportivului, îi dau și număr, serie, așadar totul este în regulă. Urmează doar să mai iasă plasticul. Plastic care este dat de Imprimeria Națională. Nu este o tipografie oarecare, ci una specială, iar când le vine rândul imprimării acelor legitimații, atunci le emit. Deci depind foarte tare de libertatea de la Imprimeria Națională”, Daniel Georgescu

Conducătorul din umbră al CS Dinamo a dezvăluit apoi că tot acest scandal are ca punct de plecare tot ce s-a întâmplat în sezonul trecut în cazul „Dunărea Călărași”: „Persoane, nu dau nume, ne-au spus înainte de joc:  > Noi Dinamo, jucătorul și clubul, vom da federația în judecată, pentru că i s-a luat dreptul sportivului de a desfășura o activitate sportivă. Murim cu dreptatea în mână! Păi ce facem, ne transformăm în dictatură? Facem regulamente fără să știm legislație! Tu faci un regulament, astfel încât mie îmi ia 75 de zile pentru a obține un platic pentru un jucător?”.

Daniel Georgescu a luat foc practic după acest nou caz și a evidențiat alte câteva probleme. Printre altele, faptul că Federația a ridicat artificial prețurile în România, prin criteriile de valoare pe care le-a impus: „Tu vii și mă obligi pe mine să îmi iau anumiți jucători, care dacă joacă în Spania au salariu 2.500 de euro, dacă joacă în Germania au 3.000 euro, iar dacă vin în România îmi cer 7.000 de euro pentru că ei știu că fără ei nu se poate juca. Tu, federație, îmi ridici nivelul salarial. Dar eu vin și te întreb, de unde iei tu banii din taxe, nu tot din banii de la stat? Tu, Federație, din ce trăiești? Din banii de la stat! Care sunt bonusurile pe care îi aduci din sponsorizări? Că iei 400.000 de euro de la televiziune și dai la cluburi 150.000. Iei de la Fan Courier 150.000 de euro și dai la cluburi premii de 15.000 de euro. Noi ne chinuim să facem rost de bani să plătim și ce facem. Îți dăm tot ție bani? Și ne mai pui și opreliști?”

  • „Să vină federația și să ne spună și nouă, ce strategie avem? Portughezii, fără nicio restricție în campionatul intern, joacă peste tot și la Mondiale și la Europene și la Under 21 și la Under 19 și în cupele europene. Noi ne-am pus numai restricții și am ajuns unde?”, Daniel Georgescu
  • „Handbalul românesc trăiește doar din ce fac cluburile, imaginea este adusă azi de cluburi. Nu le mai asupri și dă-le legislație ușoară!”, Daniel Georgescu

Dinamo nu este singurul club din România care are probleme cu jucătorii extracomunitari la început de an competițional. Steaua, Măgura Cisnădie, HCDS Constanța, chiar și Turda cu Terzic s-ar afla în aceeași situație. „Toată lumea are aceeași problemă, pentru ca nu cumva federația să piardă procesul cu Dunărea Călărași”, a mai adăugat Daniel Georgescu

Alte declarații ale fostului vicepreședinte al FR de Handbal:

  • „Federația ne obligă să luăm jucători de la cele mai bune 10 naționale din lume, să-i plătim regește, iar tu ce iei la echipa națională? Montoya din ce categorie face, din primii 10?
  • Când i-ai luat pe Ambros și pe Pasqui, de ce nu le-ai spus să fie doar la echipa națională. Tu ca federație faci concesii de fiecare dată, dar la cluburi nu le permiți. Că e dictatură.
  • Mai întreb altceva. A fost Supercupa României, unde a fost domnul Montoya? Că este permanență! O să vină și o să spună că nu are jucători să selecționeze. Savenco ce face, Sadoveac ce face, Fenici ce face, Negru ce face? Dacă selecționerul nu este full-time, atunci dă-mi voie și mie să joc cu jucători închiriați.
  • Federația ia 10 milioane de la MTS, ia și de la noi. Atunci, munca federației care este, doar să stea în birou? Tot pe munca de la cluburi stai? Am mai spus-o, eu sunt pentru progres, nu pentru regres”

 

Publicat: 26 08. 2019, 18:23
Actualizat: 26 08. 2019, 18:29