„Avem un handbal de nota cinci!” Alexandru Dedu, candidatul apărut să răstoarne „regimul” lui Cristian Gațu

Redactor:
Marius Hutu
  • Publicat:
  • Actualizat:
  • La 42 de ani, Alexandru Dedu încearcă și o carieră administrativă după ce a câștigat Liga Campionilor cu FC Barcelona

În numai trei zile, handbalul românesc își va alege noul șef pentru următorii patru ani. Asta în cazul în care alegerile nu vor suferi o nouă amânare din lipsă de cvorum.  Adunarea Generală va trebui să decidă între un candidat care reprezintă noua generație, Alexandru Dedu (42 de ani), și cei care au condus și în ultimii 17 ani, Cristian Gațu și Remus Drăgănescu. Înaintea ședinței de luni de la Rin Grand Hotel, bătălia de acum seamănă aproape izbitor cu cea din 2009. Atunci, în fața „electoratului” s-au prezentat toi trei candidați, structura pe generații fiind identic. Poate doar șansele de victorie să se mai fi schimbat, în condițiile în care peste handbalul românesc au mai trecut cinci ani, iar îmbunătățiri majore, proiecte noi nu prea au apărut.

În 2009, Robert Licu s-a luptat cu morile de vânt. Handbalul românesc a fost destul de respingător cu fostul „tunar” al echipei naționale din anii ’90, din moment ce Adunarea Generală i-a acordat doar 30 de voturi în disputa cu Cristian Gațu și Mihai Marinescu. Ultimii doi au primit atunci 100 de voturi. La aproximativ cinci ani distanță, un alt jucător important al generației anilor ’90, Alexandru Dedu, a decis să-și încerce norocul. Lupta pentru primul scaun în handbalul românesc are aceleași coordonate: fostul jucător al Barcelonei este într-o competiție tot cu doi candidați din vechea gardă, Cristian Gațu și Remus Drăgănescu. Pentru a avea o șansă în plus la alegeri, Alexandru Dedu a străbătut țara în lung și în lat în ultimele săptămâni pentru a-și promova ideile și programul în fața alegătorilor, „ingredientele” cu care vrea să schimbe handbalul românesc.

Candidatura lui Alexandru Dedu a creat însă două curente majore în handbalul românesc, astfel că este greu de dat un pronostic cu trei zile înainte de alegeri, ce șanse are să și câștige alegerile. Într-un curent, Dedu este văzut ca un salvator al handbalului românesc, omul care poate să schimbe actualul sistem tot mai contestat. El este susținut puternic în mediul online, de noul val din handbal, dar și de cei care își doresc cu orice preț o schimbare. Există însă și un alt curent, format în general de oamenii cu vechi state de serviciu în handbal, care nu sunt convinși că fostul pivot ar putea să schimbe ceva. Sunt voci care îi pun în cârcă lui Alexandru Dedu cei doi ani de încercări de a pune pe picioare o Ligă Profesionistă, tentativă care a eșuat pentru moment.

Cum vede Alexandru Dedu viitorul handbalului românesc și ce schimbări este decis să facă pentru a îmbunătăți activitatea, citiți în rândurile care urmează

„Nu cred că avem nici 7.000 de legitimați”
Ce v-a determinat să intrați în această luptă, să deveniți președintele Federației Române de Handbal?

Pentru mine handbalul este un mod de viață, drept dovadă că doi din cei trei copii ai mei fac handbal, chiar de ani buni. Fetița este încă prea mică. Și pentru ei, dar și pentru toți cei implicați în acest fenomen îmi doresc să contribui la îmbunătățirea activității, handbalul românesc nu stă foarte bine în momentul de față.

Cum ați evalua handbalul românesc, cel din zilele noastre?
În momentul de față trăim din sclipiri, de pe o zi pe alta, nu avem o strategie clară, să spunem încotro ne îndreptăm.

Pe o scară de la 1 la 10, ce notă ați acorda handbalului din țară?
Suntem undeva pe la nota 5. Nu suntem corigenți, dar nici nu stăm extraordinar. Suntem încă la un nivel bun pe plan internațional cu fetele, am mai avut și niște echipe prin cupele europene, la nivel de finale, semifinale de Champions League.

Cu fetele poate că nu stăm rău, dar cu băieții?
Băieții poate că sunt corigenți, dar și în acest sector am avut echipa HCM Constanța, care a jucat an de an în grupele Ligii Campionilor, ceea ce nu a fost tocmai rău.

  • ProSport a stat de vorbă și cu Remus Drăgănescu înainte de alegeri. În schimb, Cristian Gațu nu a dorit să vorbească înainte de ședința de luni. A susținut, în schimb, că va spune tot ce are de zis în Adunarea Generlă de Alegeri

Ați creionat o echipă de conducere alături de care vreți să veniți la federație?
Am în cap niște oameni, dar cred că fiecărei persoane din federație trebuie să i se acorde câteo șansă. Când sita va cerne, vom avea și echipa completă de conducere. La nivel de vârf, vreau să aduc oameni noi pe partea de componentă – business. Fără un astfel de departament nu cred că o federație mai poate să funcționeze. Am pregătită și o persoană care să vină la federație pe partea sportivă, dar deocamdată prefer să nu-i dau numele, să văd dacă va accepta propunerea.

Față de acum câțiva ani, numărul practicanților de handbal s-a redus drastic. Acum mai sunt doar vreo 7.000 de legitimați… 
Am dubii că sunt și 7.000 de legitimați, eu cred că sunt și mai puțini.

Să acceptăm totuși cifra oficială pe care o avem. Se mai poate crește de aici?
Pe baza unei strategii putem să creștem din nou. În momentul de față, handbalul trăiește prin câțiva frumoși nebuni, care se hrănesc cu această disciplină și încearcă să ducă flacăra mai departe. Trebuie să privim însă și spre alte discipline, cum ar fi baschetul. Trebuie să vedem realitatea, că ei sunt în creștere, că au vreo 18.000 de legitimați și alți 40.000 de practicanți, în condițiile în care baschetul nu există ca rezultate pe plan extern. În schimb, handbalul încă mai mai contează din acest punct de vedere. Această scuză, că traversăm vremuri grele și nu mai vii copiii la sport, a fost pusă pe raftul lor și a rămas acolo.

„Antrenorii echipelor naționale vor avea obiective clare și deadline-uri să aleagă”

Care ar fi primele măsuri pe care ar urma să le luați la FRH în cazul în care veți câștiga alegerile?
Trebuie să organizăm bugetul pentru anul în curs și să ducem la final competițiile. Apoi, intenționez să dau drumul la un program de business, astfel încât în cel mai scurt timp să aducem noi parteneri la federație. O altă măsură ar fi să punem la punct noi regulamente, conforme cu realitatea de azi. Vom încerca să schimbăm mai multe lucruri după ce vom sta de vorbă cu toate structurile, să vină oamenii și să ne spună cu ce probleme se confruntă zi de zi astfel încât să le eliminăm. Toate regulamentele trebuie să fie în concordanță cu legile IHF, EHF, dar și cu legea românească.

În program, un punct se referă și la antrenorii echipelor naționale. În sensul că selecționerul nu mai poate să antreneze și la o echipă de club. Veți acționa în consecință după alegeri?
Trebuie să preiau niște lucruri din mers. Fiecare națională este într-un proces de calificare. În mod cert se vor trasa niște obiective clare și un deadline pentru antrenori, astfel încât să aleagă între echipa de club și națională. Nu poți face schimbări de pe o zi pe alta.

Schema organizatorică aFRH, așa cum o vede Alexandru Dedu

Încercați să schimbați și sistemul competițional?
O să avem o consfătuire la nivel de președinți de Ligă Națională și vom lua decizia de comun acord. Avem un campionat care se desfășoară civilizat, dar indiferent de numărul de echipe în prima ligă, trebuie să existe și un play-off și un play-out.

Cum vi se pare această dispută cu domnii Gațu și Drăgănescu?
Cred că este o luptă strânsă, corectă. Toți candidații au șanse să câștige. Eu am încercat să-mi fac această campanie cât mai profesionist. Cred că este pentru prima dată în istoria handbalului când un candidat își pune programul în față și discută pe baza acestuia. Nu am făcut promisiuni și am încercat să discut față în față cu oamenii.

La începutul campaniei, s-a vehiculat faptul că, în cazul în care veți ajunge în turul doi cu domnul Gațu, actualul președinte se va retrage din cursă. Acum, lucrurile par schimbate. Cum au stat lucrurile de fapt?
Și pentru mine a fost un moment neplăcut, când domnul Gațu a susținut că nu mai face un pas în spate în eventualitatea în care va ajunge în turul doi. Dar eu eram deja plecat pe drumul meu, mi-am văzut de treabă și am încercat să arăt tuturor ceea ce îmi doresc să fac pentru handbalul românesc.

 

Urmărește ProSport.ro pe Google News
Știri despre
Pe aceeași temă
Nu, nu e o glumă! Gabi Tamaș pleacă în Asia Express. Avem lista explozivă a concurenților
Nu, nu e o glumă! Gabi Tamaș pleacă în Asia Express. Avem lista explozivă a concurenților
Au bătut palma cu jucătorul! Real Madrid face un nou transfer de răsunet: Florentino Perez îl vrea acum
Au bătut palma cu jucătorul! Real Madrid face un nou transfer de răsunet: Florentino Perez îl vrea acum
ȘOC! Filmarea cu sărutul dintre Șoșoacă și Simion a creat vâlvă în mediul online!
ȘOC! Filmarea cu sărutul dintre Șoșoacă și Simion a creat vâlvă în mediul online!
Fotbalistul român ajuns „mărul discordiei”! „Furtul” pregătit de Florentino Perez pentru „a o face KO pe Barcelona”
Fotbalistul român ajuns „mărul discordiei”! „Furtul” pregătit de Florentino Perez pentru „a o face KO pe Barcelona”
FCSB, lovitură după lovitură! Clubul confirmă ultimele transferuri făcute de Gigi Becali: ”Nu putem refuza!”
FCSB, lovitură după lovitură! Clubul confirmă ultimele transferuri făcute de Gigi Becali: ”Nu putem refuza!”
Becali a anunţat noul transfer de la FCSB:
Becali a anunţat noul transfer de la FCSB: "Va intra în meciuri". Campioana României şi-a luat atacant de perspectivă
Andreea Bănică, mai sexy ca oricând! A pozat într-un costum de baie minuscul și și-a lăsat la vedere bustul uriaș
Andreea Bănică, mai sexy ca oricând! A pozat într-un costum de baie minuscul și și-a lăsat la vedere bustul uriaș
Concedieri ȘOC după plecarea Andreei Bălan. Vedeta dată AFARĂ cu scandal
Concedieri ȘOC după plecarea Andreei Bălan. Vedeta dată AFARĂ cu scandal
BANCUL ZILEI. Alinuța urcă în mașina iubitului ei, un superb Maybach: Îmi doresc foarte mult să facem dragoste pe bancheta din spate
BANCUL ZILEI. Alinuța urcă în mașina iubitului ei, un superb Maybach: Îmi doresc foarte mult să facem dragoste pe bancheta…
Şoferul unui SUV, filmat cum încearcă să se urce pe o Skoda după o şicanare în trafic, la Timişoara
Şoferul unui SUV, filmat cum încearcă să se urce pe o Skoda după o şicanare în trafic, la Timişoara
Universul a intrat în CRIZĂ! Noi măsurători CONFIRMĂ ce mulți bănuiau
Universul a intrat în CRIZĂ! Noi măsurători CONFIRMĂ ce mulți bănuiau
Afacerea cu care Ianis Hagi vrea să dea lovitura! Proiectul de milioane în care s-a implicat Prinţul
Afacerea cu care Ianis Hagi vrea să dea lovitura! Proiectul de milioane în care s-a implicat Prinţul
Primăvară cu ninsori! Meteorologii Accuweather au emis prima prognoză pentru luna martie 2025, în București
Primăvară cu ninsori! Meteorologii Accuweather au emis prima prognoză pentru luna martie 2025, în București
Doliu și durere fără margini! Am mai pierdut un actor genial. A fost idolul anilor ’70
Doliu și durere fără margini! Am mai pierdut un actor genial. A fost idolul anilor ’70
"Mi s-a prescris antibiotic și am ajuns imobilizată". O femeie a trecut printr-un calvar după un tratament cu un medicament…
Pictorial de senzaţie cu cei mai obraznici 'iepuraşi' din România. Andreea Bălan, Anda Adam, Lavinia Pârva
Pictorial de senzaţie cu cei mai obraznici 'iepuraşi' din România. Andreea Bălan, Anda Adam, Lavinia Pârva
VIDEO: Când debutează al doilea sezon al serialului The Last of Us?
VIDEO: Când debutează al doilea sezon al serialului The Last of Us?
Legenda Manchester United, Denis Law, a murit la vârsta de 84 de ani
Legenda Manchester United, Denis Law, a murit la vârsta de 84 de ani
2025: Valabilitate permis auto după 65 de ani. Mai au dreptul vârstnicii să conducă o mașină?
2025: Valabilitate permis auto după 65 de ani. Mai au dreptul vârstnicii să conducă o mașină?
Florin Salam, internat în spital! Soția manelistului le cere tuturor să se roage pentru el
Florin Salam, internat în spital! Soția manelistului le cere tuturor să se roage pentru el
×