Bănia, cu regele fotbal și regina handbal
Din toamnă, fostul inter al naționalei o va conduce în Liga Națională pe SCM Craiova
O linie de nouă metri formată din Simona Gogârlă, Carmen Amariei, Steluța Luca la echipa națională, în vremea ei de glorie, ar fi pus în dificultate azi orice reprezentativă din lume. Numai că timpul nu a stat pe loc, iar cele trei jucătoare, care au făcut parte din ultima generație de aur a handbalului feminin, au agățat ghetele în cui. Toate trei au rămas însă în fenomen și au făcut pasul către antrenorat.
Simona Gogârlă și-a confirmat deja noua vocație la Rapid și CSM Ploiești, în timp ce Steluța Luca și-a făcut în ultimele două sezoane „ucenicia” în compania unor mari antrenori, precum Radu Voina și Jakob Vestergaard. Ultima sosită în tagma tehnicienilor este Carmen Amariei, care, la 34 de ani, și-a început activitatea, de câteva zile, la SCM Craiova. Ce planuri are fostul inter în Bănie? Lecturați rândurile ce urmează.
Carmen, nu te-ai retras cam repede din activitate?
A fost o variantă la care m-am tot gândit în ultimii doi-trei ani, să renunț să mai joc și să mă axez pe antrenorat. Ultima accidentare pe care am suferit-o în acest an, o disjuncție la umăr de gradul cinci, m-a determinat însă să pun punct carierei de jucătoare și să pornesc pe noul drum.
Ai emoții la debutul tău ca antrenoare?
Am emoții, dar până la urmă este ceva uman. Totodată, am foarte mare încredere în mine, dar și multe cunoștințe pe care le-am adunat de la toți antrenorii cu care am lucrat de-a lungul timpului.
Ai jucat 12 ani în străinătate, probabil ești handbalista de la națională care a stat cel mai mult afară. Care este antrenorul de la care ai strâns cele mai multe informații?
În primul rând, eu am acumulat foarte mult în țară, începând sub bagheta primului meu antrenor de la CSS Cluj Napoca, continuând mai târziu sub comanda lui Gheorghe Tadici, Mircea Anton, Bogdan Macovei, Lucian Râșniță. E clar că nu aveam cum să fac pasul spre Franța, Danemarca fără ajutorul lor.
Ai lucrat multă vreme și cu Anja Andersen. Este antrenoarea daneză un model pentru tine?
Sub îndrumarea ei am câștigat cam tot ce se putea, inclusiv Liga Campionilor în două rânduri. Sub conducerea Anjei am atins apogeul și normal că am avut lucruri de învățat și de la ea. Am „furat” și din stânga, și din dreapta, dar în final vreau să-mi impun stilul meu.
Ești o antrenoare de atac sau de apărare?
Asta este o surpriză, o să vedeți începând din toamnă.
„Avem pregătite câteva achiziții bune”
Nu te-ai orientat către o echipă mare pentru început…
SCM Craiova nu este o echipă mică, este o formație din Liga Națională, care a avut un cuvânt de spus și în trecut. Cum va renaște echipa de fotbal Universitatea Craiova, așa ne dorim și noi să renaștem la handbal, iar pe viitor să devenim o formație de temut. Cum fotbalul este regele în Bănie, ne propunem ca handbalul să fie regina. Prin aducerea unor jucătoare de valoare, ne dorim să ridicăm handbalul feminin și la Craiova.
Ce jucătoare intenționezi să aduci la Craiova?
Avem pregătite câteva achiziții, am primit mai multe răspunsuri afirmative, însă nu pot să le numesc acum. Cert este că în perioada acesata definitivăm lotul, iar apoi vom stabili și obiectivele.
Este și Barbosa pe lista de achiziții?
Barbi este o handbalistă excepțională, cred că toată lumea și‑ar dori-o în echipă, dar noi ca și club nu-i putem satisface dorințele în acest moment. Probabil că ea se va transfera la o echipă care va juca în Champions League, iar Craiova nu a ajuns încă la acest nivel, abia a scăpat de retrogradare.
Prima zi la Slagelse, de neuitat
Tocmai te-ai retras ca jucătoare. Ai rămas cu vreun regret la final de carieră?
Un vis neîmplinit a rămas faptul că nu am reușit să obțin o medalie și cu naționala de seniori.
Dacă ar fi să faci o incursiune în timp, ce moment ai vrea să-l repeți?
Ziua în care am ajuns în sală la Slagelse, pe 2 ianuarie 2005. N-am putut să evoluez chiar în meciul disputat de echipă în ziua respectivă, dar totul a avut un impact foarte plăcut.
Iar dacă ar fi să rejoci un meci?
Cu siguranță finala tur din 2007, Lada Togliatti – Slagelse. Ar fi o mică revanșă pentru mine după tot ce mi-au făcut, când m-au sechestrat pe aeroport. Îmi readuc aminte că am așteptat cu nerăbdare o săptămână întreagă returul, să-mi iau revanșa. Până la urmă, am câștigat Liga Campionilor.
Cum privești acum „arestarea” pe aeroport din 2007?
Îmi vine să zâmbesc. Tare aș vrea să-mi revăd toate colegele de atunci, să ne reîntâlnim. Îmi aduc aminte că în 2007 am avut o echipă formidabilă, în tot sezonul am înregistrat peste 30 de victorii și un singur egal, la Togliatti. Nu am pierdut niciun joc, a fost un sezon perfect.
Din păcate, Slagelse a dispărut din elita handbalui european…
Îmi pare foarte rău, în primul rând pentru suporterii de acolo, sunt foarte mulți oameni care trăiau și prin handbal.
Așa cum este pe cale să dispară și Oltchim. Cum ai primit vestea că Vâlcea se destramă?
Nu mi-a venit să cred. Era Oltchim a însemnat foarte mult pentru handbalul românesc. A fost un club profesionist și sper să mai fie și pe viitor. Pentru mine a fost rampa de lansare către Europa. Nu pot să cred că în această perioadă nu se mai găsește chiar nimeni să susțină clubul. Sper ca Oltchim să se înscrie măcar în campionat.
Cine din România crezi că îți calcă pe urme?
Nu pot să nominalizez pe cineva, dar știu că avem multe jucătoare tinere foarte talentate. Dar, ca să rămână în istoria handbalului românesc, au mult de muncit.
Acum, că ești antrenoare, te-aș întreba în încheiere unde ai vedea handbalul românesc peste cinci ani? La nivel de cluburi, România ocupă locul 5, iar ca și reprezentativă, este în primele 10 din Europa.
Avem potențial să rămânem măcar la acest nivel, însă este nevoie și de o implicare mai importantă a sponsorilor. Eu mi-aș dori ca peste cinci ani să câștigăm măcar o poziție-două în raport cu ierarhiile de azi.
182 de selecții are Carmen Amariei la echipa națională, pentru care a marcat 855 de goluri
11 formații figurează în CV-ul fostului inter: Oltchim, Besançon, Randers, Slagelse, „U” Cluj, Rulmentul, FCK Handbold, Hypo, Viborg, Terom Iași,
SCM Craiova
Eșec pentru România cu Slovenia
Naționala masculină a suferit ieri încă o înfrângere în grupa de calificare la Euro 2014, după ce a fost bătută la București de Slovenia, cu 31-22. România a pierdut toate cele cinci meciuri disputate în această campanie. Ultimul joc din grupă este sâmbătă, în Islanda, națională deja calificată la CE.