Barca, ținută în șah la Skopje! Valentin Ghionea a înscris patru goluri în poarta celor de la Kiel

Vardar Skopje și Motor Zaporojie au furnizat primele surprize în noul sezon al Ligii Campionilor la handbal masculin, care a debutat la sfârșitul săptămânii trecute.

După ce a „furat” titlul rivalilor de la Metalurg Skopje în Macedonia, Vardar a dat o primă lovitură și în Europa, după ce a reușit să termine la egalitate cu FC Barcelona, 29-29. Un rezultat și mai surprinzător s-a consemnat în Germania, acolo unde Motor Zaporojie, venită din calificări a reușit să plece neînvinsă de pe terenul celor de la Rhein Neckar Lowen, scor 31-31.

Grupa A

St. Petersburg – Veszprem 15-28 (7-12)

După ce a pierdut pentru câteva secunde calificarea în „Final 4”, în ediția precedentă a Ligii Campionilor, Veszprem a început în forță acest sezon, hotărâtă să nu mai rateze turneul final de la Koln. Campioana Ungariei s-a impus la pas pe terenul echipei HC St. Petesburg, singura reprezentatăntă a Rusiei rămasă în competiție după ce echipa campioană, Chehovskie Medvedi, a declarat forfait în vară. Momir Ilic, jucătorul adus de Veszprem de la Kiel pentru a câștiga Liga Campionilor, s-a integrat deja în echipă, sârbul reușind să marcheze opt goluri. Maghiarii își pregătesc însă și echipa de viitor în același timp, iranianul Iman Jamali devenind de la meci la meci un pion de bază al echipei. La St. Petersburg, Jamali a dat patru goluri, la fel ca și Laszlo Nagy ori Renato Sulic.

Rhein Neckar Lowen – Motor Zaporojie 31-31 (15-13)

Cine ar fi crezut că prima mare surpriză a Ligii Campionilor din acest sezon va veni tocmai în Germania, țara cu cel mai puternic campionat intern din lume? Poate că nici ucrainenii nu s-au așteptat să dea lovitura chiar de la primul meci în Liga Campionilor, Motor Zaporojie fiind la debut în această competiție. Și totuși, Zaporojie a avut „motoarele” turate la maximum în Germania, iar la final a dat lovitura, să termine neînvinsă la primul meci major din istoria clubului, cel puțin de când întrecerea se desfășoară în actualul format. Dacă Zaporojie este la debut în faza grupelor, Rhein Neckar Lowen se numără printre echipele pretendente la un loc în „Final 4”, după ce a mai ajuns la acest nivel și în sezonul 2010-2011. Internaționalul german Patrick Groetzki a fost principalul marcator în tabăra gazdelor, cu șapte goluri, în timp ce pentru oaspeți cele mai multe goluri au fost realizate de Sergiy Onufryenko – 7 goluri.

Croația Zagreb – Celje Lasko 24-21 (13-10)

În fața a 7.000 de fani, Croația Zagreb a obținut două puncte importante la debut în Liga Campionilor. Gazdele au câștigat grație unei apărări care a funcționat și a unui handbalist de 21 de ani, Stipe Mandalinic, autor a șapte goluri.

Grupa B

Wisla Plock – THW Kiel 33-34 (14-14)

Valentin Ghionea (n.r. singurul român prezent în Liga Campionilor) & Co au fost la un pas de a începe sezonul cu o surpriză. Polonezii au avut 33-32 cu puțin tim înainte de final, însă Kiel a fost salvată de Filip Jicha, opt goluri înscrise în meci. Antrenorul „zebrelor” a lăudat Wisla Plock, susținând că formația germană a câștigat cu noroc în Polonia: „Sunt mândru de echipa mea, am avut un meci foarte greu. Am avut mult noroc la sfârșit de joc, Wisla Plock putea să câștige la rândul ei acest meci”. Valentin Ghionea a fost om de bază la Wisla Plock, aportul lui traducându-se în primul rând prin patru goluri.

KIF Kolding – FC Porto 25-20 (15-10)

Portughezii, cei care au eliminat HCM-ul din Constanța în turneul de calificare, n-au avut foarte mult noroc la debutul în Liga Campionilor.  FC Porto a rezistat 10 minute în Danemarca (scor 4-4). KIF Kolding s-a desprins fără probleme încă de la pauză (15-10), diferență pe care a păstrat-o până la final. Pentru danezi, cei mai buni marcatori au fost un suedez, Lukas Karlsson, și un spaniol, Rocas Comas, ambii cu câte 5 goluri.

Targi Kielce – Dunquerque 33-23 (15-11)

Încă de la primul meci, Targi Kielce a vrut să arate că are gânduri mari și în acest sezon, după ce în ediția precedentă a ajuns în Final 4 și a învins Kielul în finala mică. În partida cu Dunquerque, polonezii au stat bine mai la toate capitolele. Stawomir Szmal a închis poarta, dar a fost protejat și de o defensivă bine așezată, iar pe atac Manuel Strlek (9 goluri) și Michal Jurecki (7 goluri) au marcat la foc continuu.

Grupa C

PSG – Dinamo Minsk 34-30 (12-11)

Cea mai bogată echipă de handbal masculin a lumii și-a făcut debutul și în Liga Campionilor, fără să impresioneze însă la primul meci. În ciuda numelor mari pe care le-au avut în componență, francezii s-au chinuit cu campioana Belarusului. Ba mai mult, Dinamo Minsk a și condus minute bune în joc, în minutul 45 având chiar trei goluri avans, scor 22-19. Starul francez Luc Abalo a dat semnalul de alarmă la timp, iar cu câteva goluri importante înscrise PSG a evitat la timp o seară neplăcută. Extrema dreaptă a marcat opt goluri pe toată durata jocului, iar PSG a obținut două puncte importante într-o grupă cu FC Barcelona, dar și cu două echipe din Macedonia, Vardar și Metalurg.

Wacker Thun – Metalurg Skopje 22-23 (9-13)

Surpriza Ligii Campionilor în ediția precedentă, Metalurg a obținut o victorie norocoasă în fața unei debutante. Macedonienii au marcat golul victoriei în ultimele secunde, într-un meci în care erou a fost portarul Darko Stanic, cu 17 intervenții între buturi. Naumce Mojsovski a fost principalul marcator al meciului, cu șapte goluri.

Vardar Skopje – FC Barcelona 29-29 (15-19)

Rutenka, Lazarov și Karabatic, ultimii doi transferați în vară de FC Barcelona, n-au fost suficienți pentru a bate o echipă în grupele Champions League, dar cu pretenții după investițiile făcute atât în handbalul feminin, cât și în cel masculin. Vardar a transferat foarte mulți jucători ruși, sârbi și spanioli și a rezistat cu brio în fața principalei favorite la câștigarea Champions League. Catalanii au avut o primă repriză la îndemână, 19-15, dar Vardar și-a arătat colții în partea secundă. După ce au preluat conducerea la 25-24, gazdele au fost la un pas de a-și încărca visteria cu ambele puncte, dar Arpad Sterbik a salvat dramatic un punct pentru FC Barcelona. Dibirov a înscris opt goluri pentru Vardar, ca și Rutenka pentru FC Bracelona. Vedetele Karabatic și Lazarov încă își caută locul, ambii reușind câte patru goluri.

Grupa D

La Rioja – Hamburg 24-33 (8-14)

Deținătoarea trofeului Ligii Campionilor și-a început campania cu un baraj extrem de palpitant în fața celor de la Fuchse Berlin, iar după o calificare cu emoții a câștigat lejer primul meci din grupă în fața unei echipe neexperimentate la acest nivel. La Rioja a devenit parctic a doua echipă ca valoare a Spaniei după retragerea celor de la Atletico, însă doar scriptic, întrucât valoarea echipei este departe de cea pe care a avut-o fosta deținătoare a Ligii Campionilor. Hamburg s-a desprins fără probleme în Spania grație interului stânga Blazenko Lackovic (3 goluri) și extremei dreapta Stefan Schroder (9 goluri)

Gorenje – Drott Halmstad 35-33 (19-16)

Fără a avea o forță ieșită din comun, Drott Halmstad a fost aproape de lua puncte din deplasarea de la Velenje (Slovenia). Gorenje a avut însă experiența necesară pentru a menține un ușor avantaj pe întreaga durată a jocului, iar la final să obțină primele două puncte. Cu 12 goluri, Klemen Cehte a fost principalul marcator al gazdelor, dar și principalul realizator al jocului.

Flensburg – Aalborg 31-27 (15-12)

Germanii au fost aproape de „Final 4” în sezonul trecut, dar au ratat la mare luptă prezența în dauna celor de la Hamburg. Sorții au decis ca cele două formații din Bundesliga să se regăsească în aceeași grupă, astfel că Flensburg are șansa revanșei. Până la primul duel cu Hamburg, Flensburg și-a făcut încălzirea în fața danezilor de la Aalborg, pe care i-a întrecut fără dificultăți. A fost însă o victorie daneză, în condițiile în care internaționalii Eggert Jensen (7), Knudsen (5), Svan (4) și Mogensen (3) au înscris mai bine de 50% din golurile celor de la Flesnburg.

Publicat: 23 09. 2013, 16:04
Actualizat: 23 09. 2013, 16:10