Sezonul 2019-2020 la handbal se îndreaptă către un final și în România. 24 din 27 de cluburi din Liga Națională (feminin și masculin) s-au exprimat în acest sens, în cadrul ședințelor avute cu șefii federației. De asemenea, sunt toate premisele ca viitorul sezon să înceapă cu 16 echipe la start. Cei mai mulți conducători au susținut că echipele pe care le „păstoresc” nu vor avea probleme legate de finanțare. La nivelul primei ligi s-a convenit să nu retrogradeze nimeni, rămâne însă de gestionat o problemă destul de delicată: promovarea!
În momentul întreruperii, nu mai puțin de opt echipe de la masculin și alte opt echipe de la feminin aveau șanse de promovare. Departajarea acestor echipe pentru două locuri la masculin, respectiv trei locuri la feminin este foarte greu de efectuat, având în vedere că în ambele întreceri s-a jucat în patru serii. Apoi, echipele nu au disputat același număr de meciuri și, mai ales, au existat diferențe între serii, din punct de vedere valoric. Unele serii au fost mai tari, astfel că s-a muncit mai mult pentru puncte, în alte serii competiția a fost mai slabă, iar echipele din față au profitat. Ori în varianta propusă de federație, promovează formațiile cel mai bine clasate în Divizia A după întocmirea clasamentului pe modelul norvegian (număr de puncte împărțit la număr de meciuri), nu se reflectă chiar o egalitate de șanse. Foarte adevărat, federația nici nu are alte instrumente pentru a măsura valoarea, în condițiile în care lucrurile nu pot fi tranșate pe teren.
După ultimele reglementări ale Ministerului Tineretului și Sportului și Ministerul Sănătății, privind desfășurarea activităților sportive în perioada imediat următoare, a devenit evident că în luna iunie nu se mai poate juca handbal, conform planurile aflate încă azi în vigoare. La ședința cu cluburile, președintele Dedu a întrebat dacă sunt de acord ca meciurile de promovare să se desfășorae la începutul sezonului 2020-2021, în iulie sau august. Majoritatea grupărilor din Ligile Naționale nu au avut de obiectat, atât timp cât nu sunt implicate în turneele de baraj (cele de la prima ligă).
La feminin, HCF Piatra Neamț, Știința București, Activ Prahova Ploiești, Crișul Chișineu Criș și CSM Tg. Mureș s-au declarat favorabil pentru a juca promovarea în deschiderea următorului an competițional. CSU Neptun Constanța a spus „DA”, dar numai într-un scenariu fantezist, „să se joace nu numai turneele semifinale, final și baraj, ci toate etapele rămase de disputat”. Dintre aceste formații, HCF Piatra Neamț și Știința București au susținut că se supun deciziilor FRH. Neptun Constanța, echipa de pe locul 3 în ierarhia coeficienților, nu știe în acest moment ceva concret legat de finanțare, pentru că bugetul este în funcție de proiect. În schimb, Activ Prahova Ploiești, CSM Tg. Mureș și Crișul Chișineu Criș doresc ca departajarea să se facă pe teren, pentru că modelul norvegian nu le avantajează și nici nu reflectă adevărata valoare a echipelor. Și au și finanțare pentru Liga Florilor. CSM Galați și Dacia Mioveni, care din toamnă va avea și o arenă nouă, s-au pronunțat în favoarea închiderii sezonului. Cele două formații sunt și pe locurile 1-2 în clasamentul coeficienților, fiind urmate de Constanța și Știința București.
La masculin, doar CS Magnum Botoșani, CS Medgidia și CS Unirea Sânicolau Mare au fost de acord cu jucarea turneelor de accedere în Liga Națională în iulie-august. Totuși, în cazul în care promovarea nu se va putea desfășura pe teren, formația din Botoșani este de acord cu departajarea pe model norvegian. Din punct de vedere financiar, CSM Medgidia încă nu știe ce susținere va avea. CSM Alexandria, U Cluj și CSM Oradea nu țin să promoveze. CSU din Suceava, CS Magnum Botoșani, ACS Szejke Od. Secuiesc și CS Unirea Sânicolau Mare sunt OK din punct de vedere financiar. La coeficienți pe model norvegian, cel mai bine stau Od. Secuiesc și Suceava.
Consiliul de Administrație va adopta luni o decizie și în privința promovării. Federația pune pe masa membrilor CA cam toate variantele posibile (patru la masculin și șase la feminin), inclusiv soluția să nu promoveze nimeni și să nu retrogradeze nimeni, în ideea că o creștere a numărului de echipe nu va fi votată.
Foto: Răzvan Păsărică/SPORT PICTURES
Introdu cuvântul căutat și apasă ENTER