Bilanțul loturilor după patru turnee finale în vară. Naționala U18 de băieți a avut 32 de meciuri de pregătire la dispoziție în 2018, echipa lui Sandu Iacob, singura în progres după rezultatele de acum 4 ani
România nu a încheiat mai sus de locul 8 la niciun turneul final la care a participat în această vară în sectorul juvenil. Doar naționala masculină de tineret U20 a fost într-un ușor progres, din punct de vedere al rezultatelor, raportat la ce s-a întâmplat în urmă cu 4 ani, în primul an de mandat al președintelui FRH.
Au mai rămas trei zile până la startul oficial al sezonului intern de handbal. Sâmbătă, în Sala Polivalentă din București, începând cu ora 18:00, se vor decerna primele trofee. Dinamo București și HC Dobrogea Sud Constanța vor lupta pentru Supercupa României la masculin, meci care va fi urmat apoi de CSM București – SCM Rm. Vâlcea, în competiția similară feminină.
Dincolo de ce a transferat fiecare echipă din Liga Națională, lumea handbalului a fost conectată în această vară, în așteptarea noului sezon, în special la turneele finale la care au participat cele patru loturi naționale de juniori și tineret. Ca o recapitulare, rezultatul de vârf a fost un „sfert de finală” jucat cu naționala feminină de tineret la Mondialul U20 din Ungaria, la final România încheiind pe locul 8.
Comparativ cu 2014, an în care de asemenea au fost alegeri la Federația Română de Handbal, rezultatele obținute cu loturile naționale au fost următoarele:
Naționala U20, feminin: locul 6 în 2014 la Campionatul Mondial; locul 8 în 2018
Naționala U18, feminin: locul 1 în 2014 la Campionatul Mondial; locul 9 în 2018
Naționala U20, masculin: necalificare la Campionatul European, locul 14 în 2018
Naționala U18, masculin: locul 16 în 2014 la Campionatul European; locul 16 în 2018, retrogradare în ligile secunde cu naționalele U18 și U20, conform noului sistem de desfășurare al competițiilor la nivel de EHF
- La nivelul loturilor de seniori, lucrurile au rămas neschimbate pentru primul an de mandat al președintelui FRH, Alexandru Dedu în ambele cazuri. Naționala feminină s-a calificat de fiecare dată la Campionatul European, în timp ce naționala masculină a ratat calificarea la Mondialul din 2015 (după o dublă cu Suedia), respectiv Mondialul din 2019 (după o dublă cu Macedonia).
Pentru pregătirea turneelor finale, cele patru echipe naționale au avut la dispoziție ca număr de meciuri internaționale în 2018:
Naționala U20, feminin – antrenor Gheorghe Tadici: 8 meciuri internaționale (incluse cele 3 meciuri de calificare)
Naționala U18, feminin – antrenor Carmen Amariei: 6 meciuri internaționale
Naționala U20, masculin – antrenor Sandu Iacob: 5 meciuri internaționale
Naționala U18, masculin – antrenor Jordi Giralt: 32 meciuri internaționale
După cum ne arată și cifrele, generația lui Sandu Iacob (1998-1999) a fost singura care a înregistrat un progres al rezultatelor raportat la ce s-a întâmplat acum 4 ani. A fost și cel mai puțin ajutată de Federație, din punct de vedere al meciurilor internaționale avute la dispoziție, pentru a se pregăti pentru Campionatul European.
Fiecare lot a avut propriile particularități, cu bune și rele, rămâne de văzut ce concluzii vor trage șefii handbalului românesc în Consiliul de Administrație, la următoarele ședințe. Atenția oricum se mută acum pe ligile interne.
Știați că avem o pagină de Facebook dedicată handbalului?