HCM Constanța și CSM București vor juca un meci decisiv pentru calificarea în semifinalele Ligii Naționale de handbal masculin, după ce campionii au egalat situația la „general” cu o victorie clară, scor 27-21. La fel se va întâmpla în alte două cazuri, se va disputa câte un meci decisiv, după Minaur – Știința Bacău 24-22 și Dinamo București – Dunărea Călărași 28-26. Potaissa Turda este prima echipă care și-a asigurat prezența în semifinale, după ce a câștigat dramatic la Odorhei, cu 33-31, după executarea aruncărilor de la 7 metri, și a făcut 2-0 la „general”.
HCM Constanța – CSM București 27-21
Chiar și fără trei jucători de bază la dispoziție, Cutura, Toma și Adzic (ultimul a intrat totuși câteva faze în apărare), din cauza problemelor medicale, HCM Constanța nu a arătat deloc precum o echipă în suferință. Din contră, echipa pregătită de Zvonko Sundovski a făcut una dintre cele mai bune partide pe plan intern în acest sezon și a câștigat fără probleme meciul doi cu CSM București.
Campionii a avut câteva absențe notabile miercuri, pe listă fiind adăugat și Rakcevic din motive disciplinare, dar l-a recâștigat pe Branislav Angelovski, macedonianul care a adus siguranță și stabilitate echipei în ambele compartimente, și pe spaniolul Humet în linia de 9 metri, care a jucat cu febră în primul joc.
Ca și în partida de la București, HCM a mizat cam pe aceeași tactică în atac, un joc cu doi pivoți, cu care a încercat să creeze culoare celor doi oameni de gol, Angelovski și Humet. Cartea câștigătoare a formației HCM nu a fost însă atacul, ci apărarea. Constanța a avut un joc solid în defensivă și i-a forțat pe adversari să greșească în dese rânduri. Mai mult, HCM a făcut un joc aproape perfect apărare – contraatac, armă cu care s-a și desprins (13-10, min. 27, gol Vujadinovic; 20-16, min. 38, gol Cristescu; 27-20, min. 56 Baican).
Contraatacul a fost unul din aspectele care au făcut diferența între HCM Constanța și CSM București (scor 6-0 la acest capitol). Un alt motiv pentru care campionii au câștigat la pas a fost portarul Rudi Stănescu, care a apărat admirabil, inclusiv două aruncări de la 7 metri. Spre exemplu, în ultimele 10 minute, portarul de 35 de ani a primit un singur gol. Paradele goalkeeper-ului din Constanța i-au permis și lui Sundovski să-și menajeze pe final oamenii de bază pentru jocul decisiv de joi (ora 16:45).
Nu în ultimul rând, Constanța a primit un ajutor și din partea adversarilor, care nu au ținut ritmul nici atunci când au avut șanse bune de a reveni în joc. Deși a beneficiat de mai multe superiorități numerice, formația lui Bozo Rudic nu a reușit să se apropie pe tabelă. Scorul la acest capitol (3-3) vorbește, de altfel, de la sine, în condițiile în care HCM a primit 20 de minute de eliminare pe parcursul jocului. CSM, în schimb, a contabilizat 7 eliminări.
Și pentru că meciul a avut o miză extraordinară, Constanța fiind totuși sub presiunea după înfrângerea de la București (scor 29-31), nu au lipsit și nervii. Muntenegreanul Mladen Rakcevic a fost descalificat în minutul 29 pentru o mână în gât pusă sârbului Kostandinovic.
Dacă CSM București a fost departe de o surpriză la Constanța, în schimb, Turda a detonat bomba la Odorhei, unde a reușit să obțină succesul care a calificat-o în semifinale. Potaissa a câștigat dramatic, după executarea aruncărilor de la 7 metri, cu 33-31. La sfârșitul timpului regulamentar scorul a fost 28-28.
Partida de la Odorhei a fost cu dese răsturnări de situație, suspansul fiind menținut pe întreaga durată a jocului. Harghitenii au avut 15-12 la pauză și 27-25 în minutul 56, dar Turda a tratat meciul ca pe o finală și a reușit să răstoarne toate pronosticurile după 60 de minute. De fapt, trupa lui Horațiu Gal a jucat un meci de a prinde sau nu cupele europene, lucru de care s-a apropiat în proporție mare.
Calificarea Potaissei Turda este considerată o mare surpriză, după un sezon regular mai puțin reușit, în care a prins play-off-ul pe ultima sută de metri, după o partidă decisivă câștigată la Vaslui. În schimb, Odorheiul are toate motivele să fie dezamăgită după ce a terminat pe locul 1 la sfârșitul celor 26 de etape. Singura consolare pentru trupa lui Vlad Caba ar fi dacă pe 24 mai va câștiga finala Challenge Cup.
„S-a întrunit o comisie acolo sus, unde s-a făcut dreptate”, a declarat Flavius Sâsăeac, președintele echipei Potaissa Turda, care a continuat: „Toată tevatura care s-a făcut în ultimele zile ne-a fost de folos pentru că echipa s-a mobilizat la maximum. Până la urmă a avut de câștigat handbalul, totul s-a decis în teren. Le doresc din tot sufletul celor de la Odorhei să aducă trofeul Cupei Challenge în România”.
Minaur Baia Mare – Știința Bacău 24-22
Deși la prima vedere părea mare favorită în seria cu Știința Bacău, Minaur are serios de tras pentru calificarea în semifinalele Ligii Naționale. După ce a pierdut cu 23-19 prima partidă, trupa lui Lars Walther a avut serios de tras pentru a restabili egalitatea la „general”. Știința și-a jucat cu ardoare șansele, orgoliul fiind principala armă a trupei lui Matteo Garralda în fața unui viitor ce pare pecetluit la clubul din Bacău. Oaspeții au intrat cu 13-11 la cabine, probabil spre surprinderea publicului băimărean.
Cu o defensivă mult mai bine organizată, Minaur a restabilit rapid egalitatea după pauză, dar a avut dificultăți să se desprindă. La 22-21, Știința a avut atac pentru a restabili egalitatea, dar nu a reușit acest lucru. Baia Mare a înscris la faza imediat următoare, motiv pentru care a avut 2-3 minute în final ceva mai liniștite. Meciul decisiv se dispută joi, tot de la 18:30.
Dinamo București – Dunărea Călărași 28-26
Runda a doua a sferturilor de finală s-a încheiat în Ștefan cel Mare cu o partidă care a avut de toate, spectacol, adrenalină și cadru ideal, adică o atmosferă superbă creată de două galerii însemnate. Dunărea s-a deplasat în Capitală cu peste 150 de suporteri, care în multe momente au dominat și fondul sonor în arena bucureșteană. Trupa lui Aihan Omer s-a ridicat la înălțimea suporterilor, iar la pauză a intrat în avantaj, cu 14-12.
Sub presiune, Dinamo a ieșit mult mai motivată de la cabine și în 6 minute, așa cum a susținut Ioan Gavrilescu, fostul președinte al Oltchimului prezent la meci, a rezolvat jocul. Echipa lui Constantin Ștefan a marcat 6 goluri consecutive, iar de la 12-15 a ajuns la 18-15. Selecționerul României a încercat să reacționeze, însă Dinamo s-a apărat destul de bine și a încercat să-și țină cât mai mult la distanță adversara, la 4-5 goluri diferență. Dunărea a sperat până în ultima clipă că poate da lovitura, dar gazdele au avut soluții mai multe pe banca tehnică, Constantin Ștefan a avut pentru final două partituri, pentru atac și apărare, astfel că a reușit să rămână în avantaj până în minutul 60: scor 28-26.
Faza meciului a fost reușită de Alin Șania, care a reușit să marcheze pentru 9-9 în prima repriză într-un moment în care Călărașiul avea trei eliminați! Mai mult, la faza următoare Dinamo nu a reușit să înscrie. O situație oarecum similară a fost și în ultimele secunde, când Dinamo a rămas în 3 handbaliști contra 5 de la Călărași, dar a rezistat fără să primească gol.
Într-o manieră de arbitraj destul de atractivă, Constantin Din și Sorin Dinu au dictat nu mai puțin de 14 eliminări! Un stil pe care l-a adoptat, spre exemplu, și cuplul Gorina – Melencu la partida HCM – CSM.
Dinamo și Dunărea sunt la egalitate la „general”, iar joi, de la ora 20:15, anunță un meci pe cinste. Ambele tabere au susținut că sunt pregătite pentru un nou joc susținut la intensitate maximă, la nici 24 de ore distanță.
Știați că avem o pagină de Facebook dedicată handbalului?
Introdu cuvântul căutat și apasă ENTER