Suntem foarte aproape să ne luăm la revedere de la Campionatul European de Handbal Masculin 2020, duminică fiind programată finala la Stockholm (Suedia), și să reintrăm în febra Ligii Campionilor la handbal feminin. CSM București și SCM Rm. Vâlcea susțin sâmbătă primele meciuri în grupele principale.
Reprezentantele României sunt azi în afara locurilor de calificare în sferturile de finală la startul Main Round, dar ambele se „hrănesc” cu speranțele că lucrurile se pot îmbunătăți chiar după primele jocuri. SCM Rm. Vâlcea debutează pe teren propriu într-o partidă cu Krim Ljubljana (ora 15:00, Grupa 2), pentru ca echipa CSM București să dispute primul jocul în deplasare, cu FTC Rail Cargo (ora 17:00, Grupa 1).
CSM București a avut una dintre cele mai slabe prime părți de sezon în Liga Campionilor, terminând grupa cu 7 puncte, dintre care 3 puncte se contabilizează și în Main Round. În cele cinci participări, mai slab a fost doar sezonul 2016-2017, când „tigroaicele” au terminat prima fază cu 6 puncte (2 puncte au contat mai departe), dar și grupa a fost infinit mai grea, cu Gyor, Rostov și Ikast-Midtjyland. Atunci, CSM București a reușit să treacă de faza grupelor principale, iar mai apoi să ajungă și în Final Four, după ce a întâlnit Larvik, Esbjerg și Krim Ljubljana. În Main Round a acumulat 9 puncte din 12 posibile, astfel că a urcat până pe locul 3.
Acum, formația pregătită de Adrian Vasile are adversari mult mai dificili în Grupa principală 1, Metz, Vipers Kristiansand și FTC Rail Cargo, primele două fiind participante în Final Four în sezonul trecut. Cu toate trei a jucat și în sezonul trecut. Cu formația maghiară a câștigat toate cele patru puncte, cu Vipers și-a împărțit victoriile, în timp ce cu Metz a pierdut ambele manșe în sferturile de finală. Șase puncte în Main Round în cele șase jocuri s-ar putea să nu le fie suficiente „tigroaicelor” pentru calificarea în sferturile de finală. Așadar, la prima vedere, pentru a ajunge în Top 8, CSM București ar avea nevoie pe lângă trei victorii în „Polivalentă” și de un rezultat pozitiv în deplasare. Acesta ar fi obiectivul minim!
Dacă privește însă și mai departe de sferturile de finală, atunci reprezentanta României are nevoie de mult mai mult. Locul 4 în Grupa 1 ar putea însemna în mare măsură o „dublă” cu Gyor în „sferturi”. Una care ar fi preferat să fie evitată, motivele fiind lesne de înțeles.
CSM București nu se mai întâlnește cu Rostov Don și Esbjerg, astfel că aceste echipe mai pot fi depășite doar dacă vine ajutor și de la adversari. Având și dezavantajul meciurilor directe în caz de egalitate de puncte, „tigroaicele” ar trebui să acumuleze cu 3 puncte mai mult decât campioana Rusiei și cu 2 puncte mai mult decât campioana Danemarcei pentru a trece peste în clasament. Patru puncte cu FTC Rail Cargo par la prima vedere obligatoriu, dar ținta numărul 1 pare în acest moment Vipers Kristiansand, cu care trebuie să iasă în avantaj după jocurile directe. Metz pare, de asemenea, un adversar mai greu de depășit. În primul rând, campioana Franței are un avantaj de trei puncte, apoi are și una dintre cele mai bune loturi din Europa. Lucrurile se schimbă în favoarea CSM cu un minimum de 3 puncte în această „dublă”. În concluzie, pentru o calificare în sferturile de finală, CSM București ar avea nevoie de un minimum de 10 puncte, iar pentru cel puțin locul 3 s-ar putea să aibă nevoie de 11-12 puncte, caz în care ar avea o „dublă” cu Brest în „sferturi”, dacă se respectă calculele hârtiei. Peste 12 puncte ar fi însă varianta ideală pentru „tigroaice”, deci minimum 5 victorii în cele șase jocuri.
Programul CSM București
Dacă în Grupa 1 s-ar putea să nu fie suficiente 9 puncte pentru calificarea în sferturile de finală, în Grupa 2 se poate avansa în top 8 cu 6 puncte. Grupa este mult mai dezechilibrată. Gyor și Brest Bretagne au deja un avans substanțial și se bat pentru locul 1, în timp ce Buducnost pare abonată la locul 3. Campioanei muntenegrene i-ar fi suficiente, la prima vedere, și două victorii pe teren propriu cu Savehof și Krim Ljubljana pentru a-și atinge acest obiectiv.
SCM Rm. Vâlcea se bate pentru locul 4 cu Savehof și Krim. Mai mult nu poate spera, pentru că ar trebui să acumuleze 5 puncte în plus față de Buducnost, iar Gyor și Brest sunt deja departe. Echipa lui Florentin Pera are primele două jocuri din grupă chiar cu Krim și Savehof, iar dacă reușește să ia toate cele patru puncte, devine favorită la locul 4. Teoretic, în retur ar mai avea nevoie de 2 puncte pentru o calificare în sferturi, cu avantajul meciurilor directe cu Krim Ljubljana și Savehof, în caz de egalitate. Așadar, în partida de mâine cu campioana Sloveniei ar avea nevoie de o victorie cât mai clară, cam ceva de genul celei obținute cu Bietigheim în prima fază (34-27), suficientă pentru calificarea în Main Round.
Programul SCM Rm. Vâlcea
Atât CSM București, cât și SCM Rm. Vâlcea au un tonus foarte bun înaintea jocurilor de sâmbătă. Ambele formații au avut câteva zile bune pentru a pregăti partidele cu FTC Rail Cargo, respectiv SCM Rm. Vâlcea.
Mai mult, „tigrioaicele” au patru victorii din patru posibile cu formația maghiară în Liga Campionilor. „Statistica e bună pentru cine o face, pentru cărţi, pentru publicaţii, dar realitatea din teren este că în fiecare moment trebuie să fii pregătit pentru ceea ce urmează să se întâmple. Aşa că în niciun caz nu mă gândesc la statistica bună pe care o avem şi sunt convins că o să fie un meci la care trebuie să fim capacitaţi 100%”, a declarat antrenorul Adrian Vasile.
Meciurile reprezentantelor României se văd pe DigiSport, Telekom Sport și Look Sport.
Introdu cuvântul căutat și apasă ENTER